Att plugga i Zaragoza gav mersmak

Kerstin Cronholm är nu examinerad ämneslärare i spanska och engelska. Under sin studietid var hon i Zaragoza i Spanien som Erasmusstudent och hon är glad och tacksam att hon fick den chansen att plugga utomlands.

Kerstin i Zaragoza
Kerstin Cronholm i Zaragoza.

Min utbytestermin i Spanien är bland det bästa jag gjort! Zaragoza är en oerhört mysig stad och perfekt att bo och plugga i. Studentlivet är bra och man kan gå eller cykla överallt. Det är också bra förbindelser till storstäderna Madrid och Barcelona, med snabbtåget är man där på drygt en timme.

Det är lätt att hitta boende och det är billigare än i Sverige, jag betalade cirka 3000 kronor för ett rum i en fin lägenhet som låg centralt. Jag fick ett tips av min mottagarinstitution och ordnade det boendet i förväg via en annons. De flesta andra jag lärde känna i Zaragoza hade fixat boende efter att de kommit dit och det är nog ändå att rekommendera, för då kan man gå runt och titta på lägenheter och hälsa på de andra som bor där. Det finns mycket att hitta på Facebook om man går med i Erasmus-grupper, men man kan också fråga andra studenter på plats.


 

Lätt att resa runt

Vintern är kall i Zaragoza och det blåser mycket, men våren kommer snabbt. Ett av mina bästa minnen är dock när jag följde med en kompis upp till Pyrenéerna och åkte snowboard. Det var så coolt!

Det är lätt att resa runt i Spanien - jag åkte till Barcelona, Madrid, Sevilla, Valencia, Bilbao och San Sebastián under min tid i landet. Jag reste antingen med tåg eller BlaBlaCar. Jag tror att alla städer jag sett i Spanien är härliga att plugga i, men tänker ändå att Zaragoza är bäst att bo i eftersom staden är lugn och trygg samt lagom stor vilket inte gör den så anonym.

Zaragoza
Staden Zaragoza ligger i nordöstra Spanien.

 

Mindre att läsa

Jag upplevde nivån på studierna ungefär som i Sverige men det kan nog variera från kurs till kurs. Institutionen som jag läste på - Facultad de filosofía y letras - var väldigt traditionell i sin undervisning och hade bara föreläsningar utan elevdiskussioner, men jag vet att på Facultad de educación var det helt annorlunda. Vi behövde inte fixa någon litteratur under kursens gång då lärarna försedde oss med texter att läsa, och det var mycket mindre att läsa under terminens gång jämfört med i Sverige. Jag kände inte att jag hade så stor nytta av föreläsningarna, så jag ordnade istället fram litteratur från biblioteket inför salstentor och inlämningar.

Något annat som kan vara bra att känna till är att betygen från utlandskursen inte förs in i Ladok utan den motsvarande svenska kursen markeras bara som tillgodoräknad utan något betyg. Det var lite synd, eftersom jag fick väldigt bra betyg i Spanien. Givetvis lärde jag mig en hel del av studierna, men om jag hade känt till detta med betygen hade jag nog stressat mindre inför tentorna och inlämningarna.

Det enda dåliga med att plugga utomlands för mig var att jag fick mersmak och att det kändes smärtsamt när min studietid i Zaragoza var över, men troligen kommer jag att återvända till Spanien för att bosätta mig permanent där. Jag är så glad och tacksam för att jag fick chansen att plugga utomlands!

Kerstin Cronholm, ämneslärare i spanska och engelska

På denna sida