Cyril Holm - Ny docent

Juridiska institutionen gratulerar Cyril Holm som den 18:e oktober 2022 utnämndes till docent i allmän rättslära. Vi ställde några frågor för att få veta mer om hans forskning.

porträtt

Hallå där...

Cyril, du doktorerade år 2014 vid Uppsala universitet. Vad handlade din avhandling om?

Min avhandling "F. A. Hayek's Critique of Legislation" syftar till att klargöra och utvärdera nationalekonomen Friedrich Hayeks kritik av lagstiftningsinstrumentet. Den här kritiken är en utveckling av hans välkända kritik av svårigheterna att använda resurser instrumentellt rationellt genom central planering.

Vad har du forskat kring de senaste åren?

Jag har särskilt intresserat mig för frågan om individuell frihet (som den kommer till uttryck i traditionell civilrätt) verkligen behövs i en ekonomi som optimeras av artificiell intelligens. Traditionellt så har den naturliga intelligensen optimerat den ekonomiska resursanvändningen med den individuella friheten som instrument. Men även om det inte finns en instrumentell användning av individuell frihet, så tror jag att det kan finnas andra skäl att sträva efter ett samhälle där individer har ett visst mått av frihet. Den här typen av frågor har fört mitt nuvarande forskningsprojekt, ”Law, Singletons, and Leviathan: Legal Values and Civic Virtues under Computer-Optimized Economic Output”, mot en metaetisk errorteori som en möjlig väg att förstå övergången från naturlig till artificiell intelligens inom juridiken. På ett övergripande plan kan man säga att det angreppssättet ligger i linje med den Skandinaviska rättsrealismen. I projektet samarbetar jag med forskare på Future of Humanity Institute i Oxford. 

Vad är det som gör att du har fått upp ögonen för just dessa ämnen?

Ämnet för mitt nuvarande forskningsprojekt ligger egentligen ganska nära avhandlingens ämne, så där har det varit en naturlig vidareutveckling att utöver rättsfilosofi och nationalekonomi även intressera sig för hur tekniken påverkar värderingar och möjligheten att styra samhällen.

Vad gör du vid juridiska institutionen då du inte forskar?

Vid institutionen så undervisar jag på grundkursen i rättsinformatik, specialkurserna IT-rätt och Cyber Law samt handleder och examinerar examensuppsatser. Jag undervisar även lite normativ etik på en specialkurs i folkrätt och i forskningsetik för doktorander inom humsam på Stockholms universitet. Vidare så sitter jag med i ledningsgruppen för KTH Live-In Lab och är skattmästare i Svenska Linnésällskapet.

Läs mer om Cyril Holm
 

Vad innebär titeln docent?

Docent är en akademisk titel som markerar en högre vetenskaplig kompetens än enbart doktorsexamen. I Sverige motsvaras titeln av ungefär fyra års heltidsforskning efter avlagd doktorsexamen samt att forskaren genom olika publikationer och dylikt har visat att den avsevärt har breddat och fördjupat sin forskning i jämförelse med doktorsavhandlingen. 

Docent är inte ett yrke utan vid statliga lärosäten blir man antagen som som "oavlönad docent". Anställningsformen är vanligen universitetslektor.