Erik Svensson utses till expert i utredning om frihetsberövande påföljder för unga

Regeringen har förordnat Erik Svensson, docent i straffrätt, att ingå som expert i översynen av reglerna om frihetsberövande påföljder för lagöverträdare under 18 år. Utredningens syfte är att förstärka och förbättra regleringen.

I stället för fängelse döms personer under 18 år som begått mycket allvarliga brott oftast till sluten ungdomsvård. Det är en frihetsberövande påföljd som avtjänas på särskilda ungdomshem som drivs av Statens institutionsstyrelse (SiS). Foto: Pressbild, SiS.

"Barn och ungdomar ska inte begå brott. När de begår så pass allvarlig brottslighet att de döms till sluten ungdomsvård bär de ofta på en omfattande problematik som behöver hanteras under lång tid efter att den slutna vården upphört. Därför ska vi nu se över när det är motiverat med längre vårdtider och hur samhället bättre kan följa upp med återfallsförebyggande åtgärder efter frigivningen", sa dåvarande jämställdhetsminister Märta Stenevi i november förra året då regeringen presenterade uppdraget att se över reglerna om frihetsberövande påföljder för unga. Som särskild utredare utsågs justitierådet Agneta Bäcklund.

För att vara behjälplig i utredningen har Erik Svensson, docent i straffrätt vid Stockholms universitet, förordnats till expert. 

Med bred kunskap inom straffrätt

porträtt
Erik Svensson, docent i straffrätt. Foto: Privat

Erik Svensson disputerade år 2016 på avhandlingen "Gärningsmannaskap vid fleras deltagande i brott". Hans forskning har även efter disputationen i första hand varit inriktad på straffrättens allmänna del men även straffrättens idéhistoria och straffrättsteori. Vid Juridiska institutionen undervisar Erik på grundkursen straffrätt, handleder examensarbeten och är vikarierande kursföreståndare för specialkursen Straffrättens allmänna del m.m. (15 hp). Tidigare har han varit anställd som universitetslektor vid Uppsala universitet, där han även utsågs till Årets lärare 2017.

Förordnandet som expert i En översyn av regleringen om frihetsberövande påföljder för unga (S 2021:99) gäller tills vidare, dock längst till dess att arbetsuppgifterna inom utredningen är slutförda. Uppdraget ska redovisas senast den 3 augusti 2023.

Läs mer om utredningen

Läs mer om Erik Svensson
 

Om Statens offentliga utredningar

Innan regeringen lägger fram ett lagförslag tillsätts ofta en särskild utredare eller en kommitté, som får i uppdrag att utreda en viss fråga. Till utredningen kan experter och/eller sakkunniga förordnas för att bistå med expertis på området.

De statliga utredningarna är en del av den svenska lagstiftningsprocessen. Resultatet samlas i en rapport som kallas betänkande och som publiceras i serien Statens offentliga utredningar, SOU.