Liane Colonna - Ny docent

Juridiska institutionen gratulerar Liane Colonna som den 18:e oktober 2022 utnämndes till docent i rättsinformatik. Vi ställde några frågor för att få veta mer om hennes forskning.

Hallå där...

Liane du doktorerade år 2016 vid Stockholms universitet. Vad handlade din avhandling om?

– Min avhandling “Legal Implications of Data Mining: Assessing the European Union’s Data Protection Principles in Light of the United States Government’s National Intelligence Data Mining Practices” handlar om några av de utmaningar som dataskyddet blivit föremål för i termer av globalisering, teknikutveckling och terrorism samt det obegränsade flödet av persondata över nationsgränser. Avhandlingens fokus riktas mot skyddet av EU-medborgares persondata dvs den typ av data som kan sökas exempelvis via Google och Facebook och som kan överföras till USA:s regeringsorgan och nationella säkerhetsmyndigheter för övervaknings- och datalagringsändamål (datamining).

Arbetet avhandlar dels de tekniska förutsättningarna för datamining samt i vad mån amerikansk lagstiftning på ett tillfredsställande sätt kan garantera icke-amerikanska medborgares rättigheter i relation till persondataförmedling- och lagring i förhållande till rådande nationell säkerhetspraxis.

Vad har du forskat kring de senaste åren?

– Jag är för närvarande forskare inom programmet Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program – Humanities and Society. Jag är särskilt intresserad av etiska och juridiska utmaningar i relation till AI-driven praxis inom högre utbildning. Jag är också intresserad av metodologiskt inriktad forskning inom området AI och juridik.

Innan jag fick min tjänst som biträdande lektor inom WASP-HS-programmet var jag anställd som postdoktor i PAAL-projektet, ett European Union – Horizon 2020-program, finansierat av JPI More Years, Better Lives och Svensk Forskning Rådet för hälsa, arbetsliv och välfärd (FORTE).

Vad är det som gör att du har fått upp ögonen för just dessa ämnen?

– Min forskning syftar till att öka medvetenheten om de etiska, juridiska och sociala frågor som tillsammans med integritetsfrågor hänger samman med användningen av AI i samhället. Tydlig styrning är vidare ett oavvisligt krav för att  åstadkomma tillförlitliga och etiskt försvarbara tillämpningar av AI  i varje fas av AI:s livscykel. 

Att designa system från utveckling till implementering med fokus på integritets- och dataskyddsregler har varit mitt huvudintresse. Detta arbete har dels fordrat en juridiskt proaktiv ansats, dels nära samarbeten i tidigt skede med forskare utanför mitt fält som exempelvis ingenjörer och psykologer. Det är min förvissning att tvärvetenskaplig forskning är av avgörande betydelse för att kunna hantera de komplexa samhälleliga utmaningar som användningen av AI medför.

Vad gör du vid juridiska institutionen då du inte forskar?

– Jag är kursföreståndare för en kurs som heter ”Legal Aspects of Information Security” vid SU:s institution för datavetenskap samt kursföreståndare för en doktorandkurs med titeln Global Legal Research and Information Management (GRIM). Vidare leder jag ett seminarium i grundkursen ”rättsinformatik”. Jag sitter också i styrelsen för Institutet för rättsinformatik (IRI). 
 

Läs mer om Liane Colonna
 

Vad innebär titeln docent?

Docent är en akademisk titel som markerar en högre vetenskaplig kompetens än enbart doktorsexamen. I Sverige motsvaras titeln av ungefär fyra års heltidsforskning efter avlagd doktorsexamen samt att forskaren genom olika publikationer och dylikt har visat att den avsevärt har breddat och fördjupat sin forskning i jämförelse med doktorsavhandlingen. 

Docent är inte ett yrke utan vid statliga lärosäten blir man antagen som som "oavlönad docent". Anställningsformen är vanligen universitetslektor.