Mångfaldsprojektet talade till ungdomar i Järva

Studier på juristprogrammet är inte förbehållet personer från vissa områden eller sociala grupper – det vill det så kallade Mångfaldsprojektet visa, som består av juriststudenter från olika terminer vid Stockholms universitet.

Panelsamtal med ungdomar från Järva
Vad är det för skillnad mellan universitet och högskola? Vad krävs det för att ta en examen? Vad kan jag bli efter mina studier? Alumner samlades på scen i ett panelsamtal för att reda ut några av de vanliga frågorna som man kan ha när man funderar på att studera vidare. Foto: Stephan Sjöberg

Den 20 september 2022 hölls en studiemässa vid Folkets Hus i Rinkeby där lärare och studenter från Stockholms universitet och Försvarshögskolan fick berätta om olika utbildningsprogram och framtida arbetsmöjligheter. Huvudarrangör var Adam Jacobsson från Nationalekonomiska institutionen, som också höll i en introducerande presentation av Stockholms universitet som lärosäte och av universitetsstudier generellt. 

Efter den inledande presentationen bestod mässan av att representanter från olika ämnen på Stockholms universitet (nationalekonomi, filosofi, data- och systemvetenskap, religionshistoria, juridik samt etnologi) och Försvarshögskolan presenterade sina respektive program och berättade vilka olika jobbmöjligheter som finns efter examen. Kvällen avrundades därefter med en paneldiskussion och en stund av mingel, där besökarna gavs gott om tid att prata med lärarna och eleverna som medverkade. 

– Besöket i Rinkeby var otroligt spännande. Jag själv har bott i Rinkeby hela mitt liv och visste att jag skulle känna igen många av besökarna och just därför kände jag att det var självklart att jag skulle medverka, säger Fatima Abdillahi som var på plats för att representera Juridiska institutionen genom det s.k. Mångfaldsprojektet. Hon fortsätter;

– Jag upplevde, och fick även höra av boende efteråt, att besöket var otroligt uppskattat och givande för dem. Det var en stor spridning av åldrar, kön osv. som visade intresse och ställde frågor kring juristprogrammet vilket förstås gläder mig då det är precis det som vi på Mångfaldsprojektet arbetar för.

Startades för två decennier sedan

Mångfaldsprojektet, som i år har funnits i så mycket som tjugo år, startades vid Juridiska institutionen under hösten 2002 med projektmedel från Rekryteringsdelegationen vid Utbildningsdepartementet. Dess övergripande mål har varit att underlätta övergången mellan gymnasie- och universitetsstudier genom att sprida realistisk information om juristprogrammet vid Stockholms universitet. 

Fatima, som går termin 6 på juristprogrammet, har varit aktiv i projektet i drygt ett år och kan själv vittna om betydelsen av att förmedla att studier i juridik inte är förbehållet personer från vissa områden eller sociala grupper;

– Det som lockade mig till just Mångfaldsprojektet var att jag tycker det är otroligt viktigt att värna om den sociala mångfalden på juristprogrammet och få, främst yngre, personer som är intresserade av att plugga juridik att inse att programmet verkligen passar alla, oavsett kön, ålder, socioekonomisk bakgrund och liknande. Jag kommer själv från en familj där ingen är jurist och vet därför hur det är att känna att juristprogrammet är långt ifrån sin egna verklighet. Det är precis denna känsla och de fördomar som finns om programmet som jag vill motarbeta. Jag vill helt enkelt få personer ur olika grupper att känna att juristprogrammet skulle passa dem. 

Representanter från institutionen

På studiemässan i Rinkeby representerades Juridiska institutionen av studierektor Filippo Valguarnera och av studenterna Fatima Abdillahi och Mose Mohamud – båda från Mångfaldsprojektet.

Läs mer om Mångfaldsprojektet här