Möt fakultetens nya dekan: Jane Reichel

Jane Reichel är sedan årsskiftet ny dekan för juridiska fakulteten. Med en klar vision om att främja öppenhet, kvalitet och framåtsträvande utveckling av både utbildning och forskning, tar hon sig an den nya rollen med positiv anda.

Professor Jane Reichel. Foto: Rickard Kilström

Jane Reichel, professor i förvaltningsrätt och tidigare ställföreträdande prefekt för den juridiska institutionen vid Stockholms universitet, har sedan årsskiftet tagit över rollen som dekan för juridiska fakulteten. Här tillträder hon efter Jessika van der Sluijs, som varit dekan under de senaste två mandatperioderna.

– Jag ser med glädje fram emot att få samarbeta med personer från hela Juridicum - både fakulteten och institutionen - i frågor som vanligtvis inte korsar min väg. Liksom att samverka med övriga delar av Stockholms universitet! SU har en enormt omfattande och varierad verksamhet, där Juridicum fyller en viktig roll, berättar Jane och fortsätter;

– För min egen del blir det något av en ny värld att utforska och navigera i. Jag hoppas kunna  föra universitetets olika delar lite närmare vår, för här är jag övertygad om att vi har mycket att både inspireras av och att bidra med. Men den huvudsakliga uppgiften är trots allt vår egen verksamhet, som att verka för att vår utbildning och forskning har bästa möjliga förutsättningar.

Med livslångt samhällsintresse

Född 1971 och uppvuxen på Resarö utanför Vaxholm i Stockholm, har Jane från tidig ålder visat en personlighet präglad av ett engagemang, i synnerhet för samhällsfrågor. Redan under gymnasietiden började hennes fascination för juridik ta form då hon intervjuade en jurist på Rädda barnen i samband med ett skolarbete. Därefter har hon hunnit med att fördjupa sig inom flera rättsvetenskapliga områden, innan hon slutligen fastnade lite extra för ett visst ämne.

– Förvaltningsrätten handlar om hur samhällsapparaten kan styras effektivt och hur regelverk kan genomföras rättssäkert. Med den ökande europeiseringen har dessa frågor kommit att avgöras bortom nationalstaten, vilket ställer nya rättsliga krav för att säkerställa effektiva och rättssäkra genomföranden, förklarar Jane och tillägger entusiastiskt;

– Det finns hur många spännande frågeställningar som helst att undersöka, man blir aldrig klar!

Att tillhandahålla forskning av god kvalitet är en viktig utgångspunkt.

Jane har varit anställd som professor i förvaltningsrätt vid Stockholms universitet sedan 2018. Genom sin tidigare roll som ställföreträdande prefekt har hon aktivt deltagit i granskningar av Juristprogrammet, kompletteringsutbildningen, forskarutbildningen och forskarmiljön i stort. Erfarenheterna från detta har gett henne god inblick i såväl Juridicums styrkor och de områden där det finns utvecklingspotential, vilket är kunskaper som hon tar med sig in i sin nya roll. 

– Nyligen genomgick juridiska institutionen en noggrann fokusutvärdering som lyfte fram flera viktiga frågor att fortsätta arbeta med. Under 2023 antog också fakultetsnämnden en ny strategisk plan för de kommande åren och det blir en viktig uppgift för det nya dekanatet att omsätta denna plan i praktiken. Vårt fokus ligger på att kärnan i vår akademiska verksamhet ska präglas av produktion och förmedling av högkvalitativ ny kunskap, berättar Jane och fortsätter;

– Tittar man på det omgivande samhället finns det mycket som illustrerar vikten av en god vetenskaplig analys. Att tillhandahålla forskning av god kvalitet är en viktig utgångspunkt för att kunna bidra här, liksom att ha en god utbildning där studenter lär sig att värdera juridiska argument sakligt och självständigt.

Har en viktig samhällsroll

– Som fakultet bör vi alltid eftersträva att vara relevanta för samhället, utifrån vår specifika kompetens, säger Jane och tar upp samhällsdebatten som ett exempel;

– Den samhälleliga debatten blir ofta polariserad. Inte minst i sociala medier. För att bemöta utmaningar i frågor om fred och säkerhet, klimat, AI, ekonomi och mycket annat så krävs det att det finns saklig och relevant kunskap. 

Jane förklarar att medarbetarna vid den juridiska fakulteten vid Stockholms universitet lägger mycket tid och kraft på att konkret bidra i lagstiftningsarbetet, bland annat genom att sitta med i offentliga utredningar och besvara remisser. Här är närheten till huvudstadens alla övriga besluts- och idéprocesser i domstolar, förvaltningen, näringslivet och civilsamhället en fördel som ger goda förutsättningar att få faktiska genomslag för vetenskapligt grundade argument i det praktiska rättslivet.

– Uppgiften att samverka med det omgivande samhället känner jag ofta får oförtjänt lite uppmärksamhet i dessa sammanhang, men det är en mycket viktig uppgift.

Det är viktigt att följa med i den tekniska utvecklingen

På frågan om vilka initiativ som känns särskilt viktiga för att främja innovativa undervisningsmetoder och stödja studenternas övergripande inlärning och utveckling vid Juridicum, lyfter Jane i första hand vikten av att ha riktigt bra lärare med hög pedagogisk kompetens. Liksom att skapa praktiska förutsättningar för att hänga med i utvecklingen;

– Det här är ett exempel på ett sådant område som jag nämnde där jag tror att vi kan lära av andra delar av universitetet, både av specialisterna vid Centrum för Universitetslärarutbildning och av hur undervisning bedrivs på andra fakulteter och institutioner. Det är viktigt att följa med i den tekniska utvecklingen, både för att kunna utnyttja webbaserad undervisning på ett kreativt sätt och för att kunna förhålla sig till utvecklingen av AI.

– Här tror jag även på att hålla en levande dialog, dels inom lärargruppen vid institutionen som helhet, i ämneslagen och med våra studenter. Bra idéer förtjänas att spridas!

Värdesätter en levande dialog

Den öppna inställningen framträder genomgående i samtalet med Jane Reichel, som av många beskrivs som en inspirerande och engagerad ledare med en genuin vilja att främja samarbete och delaktighet. Det ligger henne också nära till hands att på olika sätt lyfta fram sina kollegor och kompetensen som de bidrar till i organisationen.

– För min del tycker jag att akademiskt ledarskap fungerar bäst när det baseras på öppna och raka diskussioner, där alla bidrar med kunskaper och insikter från sina perspektiv. Naturligtvis då inom ramen för de rättsliga och ekonomiska förutsättningarna, och utifrån de regler för beslutsfattande och omröstning som finns, säger Jane och avslutar;

– Vår starkaste tillgång är utan tvekan våra kompetenta och kreativa medarbetare. Dit inräknat såväl lärare, forskare och administrativ personal. Jag ser fram emot att tillsammans med nuvarande prefektur, övrig institutionsledning, prodekaner, ledamöter i nämnder och utskott samt fakultetskansliet arbeta för en miljö där våra gemensamma kunskaper och insikter kan fortsatt blomstra och göra verklig skillnad - både inom och utanför fakulteten.

Juridiska fakultetens dekanat, 2024-2026

består av...
 

  • Dekanus, Jane Reichel, professor i förvaltningsrätt.
    Ordförande i Fakultetsnämnden.
  • Prodekan, Petra Herzfeld Olsson, professor i arbetsrätt.
    Ordförande i Forskningsutskottet.
  • Prodekan, Pernilla Leviner, professor i offentlig rätt.
    Ordförande i Utbildningsutskottet.

Text: Natalie Oliwsson