Efter utbytet: Tillgodoräknande

Alla våra utbytesavtal förutsätter att du studerar på heltid och tillgodoräknandet är en del av ditt utbyte. Kurserna som du läser utomlands tillgodoräknas vanligtvis som specialkurser inom juristprogrammet som kan användas i din kommande juristexamen.

Vy över en flod i Bangkok, Thailand
Bangkok, Thailand. Foto: Frida Aguilar Estrada on Unsplash
 

Tillgodoräknande

Alla våra utbytesavtal förutsätter att studenten studerar på heltid och tillgodoräknande är en del i processen att vara med i ett utbytesprogram.

Påverkar dina tillgodoräknade kurser din examen? Nej, en ansökan om tillgodoräknande är en helt separat process och ska inte förväxlas med vad som faktiskt läggs in i din juristexamen. Tillgodoräknandet gör att utländska poäng omvandlas till svenska högskolepoäng och att dessa specialkurser blir valbara i din examen. Det kan därmed finnas poäng både från utlandsstudier och från svenska specialkurser. När du sedan är klar med hela programmet och ska ansöka om din examen väljer du själv in exakt vilka av alla specialkurspoäng som skall ingå. De eventuella specialkurspoäng som lämnas utanför examen kan blir extra meriter i en ev. ansökan till notarietjänstgöring.

I utbytesavtalen specificeras att kurserna som en student läser vid ett värduniversitet skall tillgodoräknas vid hemuniversitetet. Du som har CSN och/eller bor i lägenhet via SSSB måste som vanligt kunna uppvisa att du har studerat heltid under föregående termin (eller minst 75% av heltid) för att få fortsatt rätt till studiebidrag/lån samt förlängning av ev. hyreskontrakt.

Ett tillgodoräknande innebär i praktiken att avklarade kurser registreras i LADOK, vanligtvis såsom specialkurser inom juristprogrammet. Observera att dina utländska kurser inte kommer att tillgodoräknas som en av våra egna specialkurser, utan kommer att klassificeras som specialkurs med originalnamnet på kursen, exempelvis Specialkurs: Mergers & Acquisitions.

Endast helt avslutade kurser med godkänt resultat kan tillgodoräknas. Det specificeras hur många högskolepoäng varje kurs motsvarar men själva betyget på kursen registreras dock inte i Ladok. Var därför noga med att spara dina betyg från värdlärosätet.

CSN/SSSB kan efter detta kontrollera att du har tillgodoräknat dina studier och således blir det inga problem med kommande ansökningar om studiemedel/bostadskontrakt. Om betygen dröjer eller om CSN begär in komplettering innan kurserna har tillgodoräknats i LADOK kan intyg utfärdas som vanligtvis underlättar för studenten.

Betygen från utlandsstudierna kommer vanligtvis att skickas både till dig och till oss internationella koordinatorer. Detta sker efter att terminen vid ditt värduniversitet avslutats och kan dröja upp till 8 veckor innan de är oss tillhanda (ibland längre). Om betygen anländer till oss här på Juridicum informerar vi dig att originalbetygen har kommit så du kan komma och hämta ut dem på mottagningstider. Om du får hem betygen direkt måste du komma in till oss för vidimering av en betygskopia som du måste bifoga den ansökan om tillgodoräknande som skall göras efter hemkomst.

Nej, vi översätter inte dina utländska betyg när vi tillgodoräknar dina kurser i LADOK. Vi anger bara namnet på kursen, antalet högskolepoäng som kursen motsvarar samt vilket lärosäte du läste vid.

Om du i framtiden ansöker om notarietjänstgöring måste dock kopior på dina originalbetyg bifogas för att Domstolsverket ska kunna göra en översättning av betygen. Originalbetyget från värduniversitet måste alltid kunna visas upp om du vill åberopa dessa kurser i framtiden. Om en/flera av dessa tillgodoräknade kurser väljs in i examen kommer det genereras en not med en hänvisning till originalbetyget.

Ansökan består av följande dokument:

Mer detaljerad information om detta skickas ut separat i slutet av terminen till alla som är på utbytesstudier. Ansökan kan skickas in via mail, men det går även bra med papperskopior via post eller en personlig inlämning till oss internationella koordinatorer på våra mottagningstider.

Observera att kurser som inte kan tillgodoräknas av institutionen (ex. språk eller andra ämnesområden utanför vår kapacitet) kan tillgodoräknas av Studentavdelningen centralt på SU. För dessa kurser kontaktar du transfer@su.se för att få information om deras tillgodoräknandesprocess.

Tack vare Learning Agreement som studenten skriver på tillsammans med Juridicums internationella koordinatorer, ska studenten känna sig trygga med att kurserna som läses under utbytet kommer att tillgodoräknas till svenska högskolepoäng efter hemkomst. Om du ändå skulle få ett avslag på din ansökan om tillgodoräknande, t ex om du valt att läsa en kurs som inte först godkänts av de internationella koordinatorer, finns det möjlighet att överklaga.

Beslut om tillgodoräknande kan överklagas till Överklagandenämnden för högskolan. Överklagandet skall ställas dit men skickas till Kanslichef, Internationella kontoret, Juridiska institutionen, Stockholms universitet, 106 91 Stockholm. Överklagandet skall ha inkommit inom tre veckor från den dag den studerande har tagit del av beslutet. I överklagandet ska anges vilket beslut som överklagas och vilken ändring av beslutet som begärs.

 

Karriärseminarium för hemvändande utbytesstudenter

Varje termin anordnar OIA ett karriärseminarium för studenter som precis har kommit hem från sina utbytesstudier i olika delar av världen. När en kommer hem igen efter ett utbyte kan det vara svårt att komma in i gamla vanor och rutiner igen – eftersom det en varit med om och upplevt har förändrat en som person. Då kan det vara bra att tillsammans med andra studenter som varit på utbyte reflektera och sätta ord på de erfarenheter, lärdomar och nya kompetenser som du har utvecklat under din tid utomlands. Det kan även ges tips på hur dina utbytesstudier kan paketeras i ett CV eller ett personligt brev för att visa på vikten av det just du har utvecklat/lärt dig/varit med om. Information skickas ut i slutet av utbytesstudierna till alla studenter och möten hålls i februari respektive juni. Deltagande är frivilligt.

 

Dela med dig av dina erfarenheter!

Efter ditt utbyte skriver du en studentrapport där du delar med dig av dina erfarenheter. Det kan också vara så att du får en förfrågan från oss om att komma och vara med på informationsmöten eller inspirationswebbinarierna som anordnas gällande utbytesstudier. Detta är frivilligt och ett utmärkt tillfälle för dig för att berätta om dina utbytesstudier och att träna på att prata inför grupp!

Din epost kommer också att vara tillgänglig för kommande nominerade studenter som kan ha frågor om det praktiska kring ett utbyte vid ditt värduniversitet. Du är vår expert och både vi och kommande utbytesstudenter uppskattar all din kunskap och information!

Det finns även möjligheten för dig att bli utbytesambassadör för Stockholms universitet. Utbytesambassadörer är studenter som tidigare har varit på utbytesstudier och som delar med sig av sina erfarenheter till andra studenter. Om det låter som något som du skulle vilja göra, håll koll på den centrala sidan om utbytesambassadörer. Där utlyses timanställningar varje termin.

Jobba som utbytesambassadör

På denna sida