Stockholms universitet logo, länk till startsida

Algforskarsommar 2022. Bli algproffs och hjälp forskarna!

Evenemang

Datum: torsdag 5 maj 2022

Tid: 00.01 – 23.59

På sommaren pågår mycket forskning i Östersjöns grunda vikar. Bland annat för att ta reda på mer om hur algbältet fungerar och jämföra hur det ser ut på olika platser i Sverige. I projektet Algforskarsommar finns möjlighet för allmänheten att bidra! Den femte maj lanseras sommarens upplaga av Algforskarsommar.

Den femte maj lanseras årets upplaga av medborgarforskningsprojektet Algforskarsommar. Med lanseringen kommer en ny film och en ny medborgarforskningsuppgift. Årets nya uppgift, att gå ut på blåstångspromenad under fullmåne, kommer också att läggas upp som en del av Biologiska mångfaldens dag.

Här kan du läsa mer om forskningsprojektet Algforskarsommar

Här kan du läsa mer om årets uppgifter för medborgarforskning

Blåstång i fullmånens sken

I samband med att Algforskarsommar 2022 lanseras, publieras en ny uppgift till medborgarforskningsprojektet. Under stilla fullmånekvällar i maj, juni och juli släpper tångplantorna ut miljarder små ägg och spermier i Östersjöns vikar.

Trots att vi i Östersjön inte har något tidvatten, så är svärmningen är synkroniserad med månens dragningskraft. Det är en kvarleva från när tången endast växte i tidvattenzonen.

Nu kan du vara med i en undersökning av hur tidigt blåstången släpper sina ägg, från söder till norr.

Här kan du ta del av instruktioner till uppgiften