Blåstång i fullmånens sken - En uppgift i årets Algforskarsommar
Evenemang
Startdatum: söndag 10 juli 2022
Tid: 00.01
Slutdatum: onsdag 13 juli 2022
Tid: 23.59
Plats: Vid Östersjöns kust
Kommer du att vara någonstans från Gräsö, Singö, Gävle upp till Umeå och Bottenhavet, vid fullmånen i juli? Då kan du bli medborgarforskare och ta reda på om blåstången har mognat hos dig eller inte. Gå ut några dagar före, eller precis på, fullmånedagen.
Fastän Östersjön inte har något tidvatten, är blåstången synkroniserad med månens dragningskraft. Det är en kvarleva från när tången endast växte i tidvattenzonen. Under fullmånekvällarna i maj, juni och juli släpper blåstången ut sina ägg och spermier i Östersjöns vikar. Då kan du gå ut på promenad i vattenbrynet och undersöka ifall blåstången är mogen. Gå ut ett par dagar före, eller precis på, fullmånedagen.
När startar blåstångens förökning hos dig i år? Det varmare klimatet gör att vitsippor och gullvivor startar sin blomning allt tidigare på våren. Men hur är det i Östersjöns kustvatten? Påverkas blåstångens mognadsprocess av att det blir mildare vintrar och tidigare vårar, precis som på land? Vi behöver din hjälp med att undersöka när blåstången blir mogen och börjar släppa ut sina ägg och spermier i vattenmassan.
– Varmare temperaturer gör att vårblommor blommar allt tidigare på land. Vi vill ta reda på om samma mönster finns för blåstången, säger professor emeritus Lena Kautsky till tidningen Forskning och framsteg.
Man ser om blåstången är mogen genom att lägga snitt på förökningstoppar och se om det går att bedöma ifall det är en honplanta eller en hanplanta. Om det går att bedöma så är tången mogen. Om det inte går att bedöma så har tångplantan inte mognat ännu.
Här kan du ta del av instruktioner till uppgiften
Nymåne går också bra
Missade du fullmånen? Då kan du gå ut i nymåne och göra uppgiften. Forskarna är lika intresserade av att se hur långt tångens mognad har kommit i nymånen.
Blåstången går på en biologisk klocka för ebb och flod, så trots att Östersjön inte har tidvatten, så är tången fortfarande månstyrd. Att tången styrs av månens rytm gör att ägg och spermier kommer att släppas synkroniserat.
Läs mer om forskningen om hur månen styr tångens rytm
Fler uppgifter i Algforskarsommar
Det finns fler sätt att upptäcka havet och blåstången i sommar, samtidigt som du hjälper forskarna. Till exempel kan du undersöka livet i tångruskorna, Östersjöns skog.
Det är till extra stor hjälp för forskarna om du undersöker tångruskor flera gånger på samma plats under sommaren.
Bli en riktig blåstångsexpert och undersök vilka smådjur som lever i blåstången
Senast uppdaterad: 8 juli 2022
Sidansvarig: Östersjöcentrum