Stockholms universitet logo, länk till startsida

Boksläpp: Konsten att kontextualisera

Evenemang

Datum: fredag 2 september 2022

Tid: 15.00 – 17.00

Plats: Auditoriet, Manne Siegbahnhusen, Frescativägen 24E

Välkommen till en presentation av den nya antologin Konsten att kontextualisera: Om historisk förståelse och meningsskapande. Redaktörer är idéhistorikerna Staffan Bergwik, Karin Dirke, och Linn Holmberg.

Oljemålning föreställande en ung flicka som skriver brev av Pietro Antonio Rotari, c. 1755.
Detalj av omslaget till boken Konsten att kontextualisera. Oljemålningen Ung flicka skriver brev är gjord av Pietro Antonio Rotari, cirka 1755. Public Domain via Wikimedia Commons.

Det här är en ny bok för studenter och forskare inom alla humanistiska discipliner med historiska perspektiv. Den ingår i Institutionen för kultur och estetiks bokserie Basic Readings in Culture and Aesthetics (BaRCA).

Läs mer om boken

Vid seminariet diskuteras till exempel följande frågor: Vilka är de största problemen och möjligheterna med att använda, diskutera och undervisa i historisk metod? Hur bör bra kurslitteratur om det historiska arbetet se ut? På vilka sätt är kontextualisering ett gångbart begrepp?

 

Program

15.00 Redaktörerna presenterar boken
15.15 Reflektion från Frans Lundgren och Peter Josephson, författare till och redaktörer för Historia som kunskapsform (2014) samt Historia i praktiken (2016)
15.45 Paus
16.00 Paneldiskussion med kommentatorerna, redaktörerna och författarna, inklusive frågor från publiken