Stockholms universitet

Det svårfångade higgspartikeln

Föreläsning

Datum: onsdag 25 september 2024

Tid: 18.00 – 19.30

Plats: Tranströmerbiblioteket

Higgspartikeln har en central och unik roll i universum och kallas därför ibland för gudspartikeln. När upptäckten av partikeln fick Nobelpris 2013 sågs den som den sista pusselbiten i teorin som förklarar materiens uppbyggnad. Men har det blivit så? Vad vet vi egentligen? Och vad behövs för att komma ett steg till på vägen? En öppen föreläsning i samtalsformat med partikelfysikern Sara Strandberg. Moderator för samtalet är Karin Gyllenklev, journalist och programledare på Sverige Radio.

ATLAS-experimentet
CERN:s största partikel-accelerator, the Large Hadron Collider, LHC.
 

Om Sara Strandberg

Sara Strandberg forskar i partikelfysik inom ramen för ATLAS-experimentet vid CERN i Schweiz. Sedan 2018 leder hon ett femårigt projekt finansierat av Knut och Alice Wallenberg.

Mitt fokus ligger på att söka efter utvidgningar av standardmodellen som kan förklara universums mörka materia och Higgsmassans finjusteringsproblem. Främst söker jag efter den supersymmetriska partnern till toppkvarken.

Läs mer om Sara Strandbergs forskning

 

Om Karin Gyllenklev

Moderator för samtalen är Karin Gyllenklev, journalist och programledare på Sverige Radio.

Läs mer om Karin Gyllenklev på SR

Vetenskapsfestivalen: Karin Gyllenklev möter 100 forskare

Öppna föreläsningar
 

Öppna föreläsningar i poddformat

Öppna föreläsningar - Vetenskap för vetgiriga är en ny podd från Stockholms universitet. Lyssna på tidigare öppna föreläsningar från Tranströmerbiblioteket om bland annat klimatforskning i Arktis, ungdomsskjutningar, trädgårdshistoria och populärvetenskap.

Hitta podden Öppna föreläsningar - Vetenskap för vetgiriga

 

Samarbete för öppna föreläsningar

Öppna föreläsningar på Tranströmerbiblioteket är ett samarbete kring öppna föreläsningar mellan Stockholms stadsbibliotek och Stockholms universitet. Våra öppna föreläsningar är alltid gratis och öppna för alla.

Läs mer om Tranströmerbiblioteket

Hitta fler öppna föreläsningar från Stockholms universitet