Stockholms universitet

Det smältande Arktis och hoten mot planeten

Om 30 år kan Arktis vara isfritt. Vilka är de kortsiktiga och långsiktiga konsekvenserna? I maj startar en stor forskningsexpedition till Arktis, ArtofMELT (Atmospheric rivers and the onset of sea ice melt) som med utgångspunkt i meterologisk forskning ska studera hur det står till med klimatet. Expeditionen leds av klimatforskaren Michael Tjernström vid Stockholms universitet, här i en öppen föreläsning i samtalsformat ledd av journalisten och författaren Gabriella Ahlström.

Även om klimatförändringen är ett globalt problem är inte uppvärmningen jämnt fördelad över jorden. Den är som allra snabbast i Arktis, vilket har lett till många och stora förändringar i miljön där. I takt med att isarna smälter riktas världens ögon mot Arktis av flera skäl: kampen om jordens begränsade resurser, det globala säkerhetsläget och inte minst klimatet.

 

Deltagare i samtalet:

Michael Tjernström, professor i gränsskiktsmeteorologi

Läs mer om Michael Tjernströms forskning

Expeditionen ArtofMELT

Tid: maj och juni 2023

Uppdrag: Avsmältning av havsisen i Arktis under sommarmånaderna har ökat kraftigt under de senaste decennierna som en följd av den globala uppvärmningen. ARTofMELT (Atmospheric rivers and the onset of Arctic melt) är en forskningsexpedition till central Arktiska Ocean för att detaljstudera när sommarens smältning av isen inleds. Bland annat studeras effekten av så kallade ”atmosfäriska floder”, som är geografiskt begränsade inflöden av varm och fuktig luft från söder.

Logistik och utmaningar: Forskningen sker från den Svenska forskningsisbrytaren Oden. Att vara i Arktis i slutet av vintern, då havsisen är som svårast att navigera, innebär en utmaning både för isbrytaren Oden och för logistiken kring expeditionen.

Läs mer om ArtofMELT

Lyssna på mer om expeditionen med Michael Tjernström i Vetenskapsradion

 

Samarbete för öppna föreläsningar

Öppna föreläsningar på Tranströmerbiblioteket är ett samarbete kring öppna föreläsningar mellan Stockholms stadsbibliotek och Stockholms universitet. Våra öppna föreläsningar är alltid gratis och öppna för alla.

Läs mer om Tranströmerbiblioteket

Hitta fler öppna föreläsningar från Stockholms universitet