Kriser, mat och motståndskraft genom mänsklighetens historia
Föreläsning
Datum: torsdag 20 november 2025
Tid: 18.00 – 19.00
Plats: Tranströmerbiblioteket, Medborgarplatsen, Stockholm
Hur har vi ätit genom mänsklighetens historia? Och hur kan vi veta något om det? Stora förändringar i klimatet och andra kriser har ofta tvingat fram förändringar i matkulturen. Vad kan vi i dag lära oss av det? En öppen föreläsning i samtalsformat med arkeologen Sven Isaksson. Moderator för samtalet är Karin Gyllenklev, journalist och programledare på Sverige Radio.

Om Sven Isaksson
Sven Isaksson är professor i laborativ arkeologi. Det betyder att han kombinerar det humanistiska ämnet arkeologi med naturvetenskapliga tekniker i laboratorium, för att få ut mer information ur arkeologiska källor. Han forskar bland annat om matkultur under förhistorisk tid och hur den har förändrats genom klimatförändringar och andra kriser.
Läs mer om Sven Isakssons forskning
Om Karin Gyllenklev
Moderator för samtalen är Karin Gyllenklev, journalist och programledare på Sverige Radio.
Läs mer om Karin Gyllenklev på SR
Vetenskapsfestivalen: Karin Gyllenklev möter 100 forskare

Öppna föreläsningar i poddformat
Öppna föreläsningar - Vetenskap för vetgiriga är en ny podd från Stockholms universitet. Lyssna på tidigare öppna föreläsningar från Tranströmerbiblioteket.
Samarbete för öppna föreläsningar
Öppna föreläsningar på Tranströmerbiblioteket är ett samarbete kring öppna föreläsningar mellan Stockholms stadsbibliotek och Stockholms universitet. Våra öppna föreläsningar är alltid gratis och öppna för alla.
Senast uppdaterad: 8 maj 2025
Sidansvarig: Kommunikationsavdelningen