Stockholms universitet

Lyx, mode och konsten att skapa ett begär

Föreläsning

Datum: torsdag 23 februari 2023

Tid: 18.00 – 19.00

Plats: Tranströmerbiblioteket, Medborgarplatsen

Vad får oss att uppfatta en viss produkt som mer åtråvärd än en annan? Hur livnär sig lyxmärkena på de myter som omgärdar deras varor och hur mycket ryms egentligen i en handväska? En öppen föreläsning i samtalsformat om lyxens historia från 1700-talet fram till idag, med modevetaren Paula von Wachenfeldt. Moderator är journalisten och författaren Gabriella Ahlström. Samtalet spelas in i poddformat.

Man står framför skyltfönster med lyxigt mode och tittar in

Foto: Juan Jimenez/Mostphotos

OBS samtalet är kostnadsfritt men anmälan krävs:

Boka plats här

Följ evenemanget på Facebook

 

Deltagare

porträtt av modeforskaren Paula von Wachenfeldt
Paula von Wachenfeldt Foto: privat

Paula von Wachenfeldt, docent i modevetenskap vid Stockholms universitet
Forskningsfokus: sociala mediers roll när det gäller identitetsskapande. Historiskt: 1700-talets idéhistoriska föreställningar om lyx, hur modet och lyxen blev en social praktik i det pre-revolutionära Frankrike och deras viktiga koppling till kreditverksamheten.

– Jag tittar på hur sociala medier har tagit över rollen från traditionella pappersmedier för att fortsätta ingjuta identitetsskapande praktiker. Medieringen av varumärken tillsammans med en uppvisning av en slösaktig livsstil i digitala medier visar på lyxens spridning i samhället vilket i sin tur påverkar konsumenternas smak och estetiska preferenser. Jag undersöker också hur lyxmärken livnär sig på den myt som omgärdar deras varor. Denna myt förstärks ytterligare genom deras ständiga exponering i digitala kommunikationskanaler, samtidigt som det urholkar den prestigefyllda auran som omger dem.

Läs mer om Paula von Wachenfeldts forskning

 

Samarbete för öppna föreläsningar

Öppna föreläsningar på Tranströmerbiblioteket är ett samarbete kring öppna föreläsningar mellan Stockholms stadsbibliotek och Stockholms universitet. Våra öppna föreläsningar är alltid gratis och öppna för alla.

Läs mer om Tranströmerbiblioteket

Hitta fler öppna föreläsningar från Stockholms universitet