Stockholms universitet

Olika tider olika monster - ENDAST PÅ PLATS PÅ GRUND AV TRAFIKPROBLEM

Föreläsning

Datum: torsdag 2 juni 2022

Tid: 18.00 – 19.00

Plats: Tranströmerbiblioteket, livestreamas

Monster och främmande odjur har både fascinerat och skrämt oss genom historien. Hur har vårt förhållande till skräck och monster utvecklats? Varför lockas vi av mötet mellan skräck och romantik? Och på vilket sätt speglar dagens monster inom populärkulturen de rädslor vi har i dag? Ett samtal mellan monsterforskaren Bo Eriksson, docent i historia vid Stockholms universitet, Peter Mattias Kostenniemi, doktorand i litteraturvetenskap och Mattias Frihammar, etnolog med intresse för rädslor och kulturarv. Samtalet modereras av författaren och journalisten Gabriella Ahlström.

PÅ GRUND AV TRAFIKPROBLEM I STOCKHOLM I SAMBAND MED DEN INTERNATIONELLLA KLIMATKONFERENSEN STOCKHOLM +50 KOMMER VI INTE ATT SÄNDA DENNA FÖRELÄSNING DIGITALT.

Vi ber om ursäkt för detta!

Bride of Frankenstein. Foto: Wikimedia commons

 

Biljetter

Om du vill vara säker på att få en sittplats kan du föranmäla dig på Tranströmerbibliotekets hemsida eller genom kundtjänst på tel. 08-508 30 900.

Om deltagarna

Bo Eriksson är docent i historia vid Stockholms universitet och var 2015-2021 redaktör för Historisk tidskrift. Han har skrivit flera uppmärksammade böcker med fokus på fantasy och monster. 2021 kom han ut med boken Monstermanifestet.

– Det är dags för ett nytt universitetsämne, skräck- och monsterstudium, inte minst mot bakgrund av de allt fler forskningsansatser som har börjat formulerats, inom området och där det finns utrymme för nya, vetenskapliga ansatser för att förstå monstren.
Läs mer om Bo Erikssons forskning

Läs mer om Monstermanifestet

Mattias Frihammar är etnolog vid Institutionen för etnologi, religionshistoria och genusvetenskap vid Stockholms universitet. Hans forskning rör kollektivt minnesskapande, kulturarvsprocesser och spänningsfältet mellan natur och kultur. Han har bland annat studerat hur minnen av kalla krigets hot blivit omtolkade som kulturarv, och kulturella föreställningar i relation till så kallade invasiva främmande arter.

Läs mer om Mattias Frihammars forskning

Peter Mattias Kostenniemi är doktorand i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet. Hans forskningsintressen är framför allt gotik och skräck, barn- och ungdomslitteratur, dystopier och post-apokalyptiska berättelser. I sin avhandling Hemsökt barndom. Bilder av barnet i gotisk barnlitteratur (2022) undersöker han gotik för barn och unga utgiven i Skandinavien. 
Läs mer om Peter Mattias Kostenniemis forskning

 

Samarbete för öppna föreläsningar

Öppna föreläsningar på Tranströmerbiblioteket är ett samarbete kring öppna föreläsningar mellan Stockholms stadsbibliotek och Stockholms universitet. Våra öppna föreläsningar är alltid gratis och öppna för alla.

Läs mer om Tranströmerbiblioteket

Hitta fler öppna föreläsningar från Stockholms universitet