Stockholms universitet

På spaning efter nya jordar

Föreläsning

Datum: torsdag 17 oktober 2024

Tid: 18.00 – 19.30

Plats: Tranströmerbiblioteket

Planeter kring andra stjärnor än solen kallas för “exoplaneter”. Hur långt har forskningen kommit i sökandet efter exoplaneter som liknar jorden? Hur realistisk är drömmen om att människan en dag ska kunna flytta till en annan planet? Och hur väl stämmer vetenskapen överens med fantasin? En öppen föreläsning i samtalsformat med astrofysikern Markus Janson och litteraturvetaren och kulturhistorikern Jerry Määttä. Moderator för samtalet är Karin Gyllenklev, journalist och programledare på Sverige Radio.

Genomskinlig planet hänger över fjällandskap
Bild: Evegeny Haritonov/Mostphotos
 

Om forskarna

Markus Janson, astrofysiker, ansvarig för forskningsprojektet ”Sikte mot nya jordar” vid Stockholms universitet, som utvecklar och använda metoder för att i detalj studera planeter som liknar jorden.

Möjligheten att hitta liv är nog det som är mest spännande med min forskning. Exoplanetforskning är ju i grund och botten modern exploration - att hitta nya världar och att ta reda på så mycket som möjligt om dem.

Läs mer om Markus Jansons forskning

Forskarporträtt Markus Janson

Läs mer om ny forskning om jakten på jordlika planeter i universum:

Rymdteleskop hittar tecken på atmosfär runt jordlik exoplanet

 

Jerry Määttä, litteraturvetare och historiker med kulturvetenskaplig inriktning, har forskat och undervisat om science fiction-litteratur och filmer med fokus på berättelser om rymden och föreställningar om rymdresor och liv på andra planeter.

Människan har i alla tider blickat upp mot stjärnhimlen och fantiserat om andra världar, och om det rentav kan finnas liv där ute. Dessa fantasier kanske säger mer om dem som fantiserat än om hur det faktiskt ligger till i världsrymden, men samtidigt har dessa berättelser också inspirerat vetenskapsmän till att försöka ta reda på mer.

Läs mer om Jerry Määttäs forskning

 

 

Om Karin Gyllenklev

Moderator för samtalen är Karin Gyllenklev, journalist och programledare på Sverige Radio.

Läs mer om Karin Gyllenklev på SR

Vetenskapsfestivalen: Karin Gyllenklev möter 100 forskare

Öppna föreläsningar
 

Öppna föreläsningar i poddformat

Öppna föreläsningar - Vetenskap för vetgiriga är en ny podd från Stockholms universitet. Lyssna på tidigare öppna föreläsningar från Tranströmerbiblioteket om bland annat klimatforskning i Arktis, ungdomsskjutningar, trädgårdshistoria och populärvetenskap.

Hitta podden Öppna föreläsningar - Vetenskap för vetgiriga

 

Samarbete för öppna föreläsningar

Öppna föreläsningar på Tranströmerbiblioteket är ett samarbete kring öppna föreläsningar mellan Stockholms stadsbibliotek och Stockholms universitet. Våra öppna föreläsningar är alltid gratis och öppna för alla.

Läs mer om Tranströmerbiblioteket

Hitta fler öppna föreläsningar från Stockholms universitet