Stockholms universitet

Samtal om rymdforskning: Science Today – an exploration of space

Evenemang

Datum: fredag 16 september 2022

Tid: 18.00 – 21.00

Plats: Nobel Prize Museum, Stortorget 2, Gamla Stan

Ett samtal om aktuell rymdforskning, modererat av Olof Somell, projektledare på Nobel Prize Museum. Nushkia Chamba, postdoktor vid Stockholms universitet, kommer att presentera sin forskning om galaxbildning och evolution samt mörk materia och dess koppling till stjärnbildning i galaxer bortom Vintergatan. Tillsammans med kollegor från KI och KTH kommer hon att samtala om samtida forskning inom området.

Region NGC 3324 i Carinanebulosan. Foto Nasa.
Region NGC 3324 i Carinanebulosan. Foto Nasa.
 

Nushkia Chamba, postdoktor vid Oskar Klein Centre

Nushkia Chamba, postdoc vid Stockholms universitet
Nushkia Chamba, postdoc vid Stockholms universitet

Under kvällen kommer Dr Nushkia Chamba, postdoktor vid Oskar Klein Centre, presentera sin forskning. Nushkia använder bilder för att studera galaxernas svagaste utkanter. Hennes forskning handlar om galaxbildning och evolution, mörk materia och dess koppling till stjärnbildning i galaxer bortom Vintergatan. Hon deltar i olika stora, internationella samarbeten som Vera Rubin Observatory Dark Energy Science och Galaxies Science Collaborations. 

 

Science Today

Evenemanget blickar in i vetenskapens och teknikens värld och skapar ett tillfälle för doktorander, forskare och andra entusiaster med intresse för vetenskaplig forskning att träffas och diskutera!

Efter vårt första möte Komplexiteten i hjärnan kommer vi nu att dyka djupare in i rymdens oändlighet och ta temperaturen på var rymdforskningen befinner sig idag.

Nobelpris om rymden har gått från det allra största till det allra minsta. Från frågan om hur stjärnor föds och lyser, till de minsta partiklar som korsar jorden. Fysikpristagarna från 2019, Michel Mayor och Didier Queloz, upptäckte den första exoplaneten – en planet utanför vårt solsystem – som kretsar kring en stjärna av soltyp. Sedan dess har över 4 000 exoplaneter hittats i Vintergatan. 2020 års Nobelpris i fysik gick till upptäckter om ett av universums sällsammaste fenomen i rymden, svarta hål. Roger Penrose visade att den allmänna relativitetsteorin leder till att svarta hål kan bildas och Reinhard Genzel och Andrea Ghez upptäckte att något osynligt och extremt tungt styr stjärnornas kretslopp närmast mitten av vår galax. Ett supermassivt svart hål är den enda i dag kända förklaringen.

Obs! Kvällens samtal sker på engelska och leds av Nobelprismuseets Olof Somell. Efter samtalet fortsätter kvällen med ett nätverkande mingel, ett bra tillfälle för nya idéer och kontakter att ta form. Här kommer även en DJ sätta den rätta stämningen för en sen kväll på museet.

 

Biljetter

Biljetter och annan information finns på: Nobel Prize Museums webbplats