Stockholms universitet

Vår stund på jorden - ett samtal om människans plats i Nobellitteraturen

De författarskap som belönas med Nobelpriset i litteratur beskrivs ofta som universella, att de berättar något allmängiltigt om hur det är att vara människa. Men vad krävs för att ett verk ska beskrivas som universellt? Och vad kan Nobelpriset berätta om hur vi sett på oss själva genom tiderna? Hur har gestaltningen av jaget och existensen förändrats och påverkats av olika samhällsförändringar?

Hitta fler föreläsningar och aktiviteter kopplade till Nobelpriset

Samuel Becketts "I väntan på Godot" från 1953 fortsätter att engagera årtionde efter årtionde. Becket tilldelades Nobelpriset i litteratur 1969. Här Moshe Yassurs uppsättning av "I väntan på Godot", som planeras för ett gästspel på Dramaten i november 2021. Foto: Cordula Treml/Dramaten

Samtalet spelades in den 5 oktober 2021 på Tranströmerbiblioteket i Stockholm.

Ett öppet samtal med:

Anders Olsson, författare, professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet, tidigare ständig sekreterare i Svenska Akademien.
Forskningsfokus: Modernistisk poesi, litteraturteori, det litterära fragmentet, den poetiska nihilismens tradition och exilforskning. Kanonbegreppets historia och användning idag.

Carin Franzén, professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet.
Forskningsfokus: subjektivitetens historia i såväl äldre som senare perioders litteratur.

Läs mer om Carin Franzéns forskning

Isabelle Ståhl, författare och doktorand i idéhistoria vid Stockholms universitet. Hon har har även studerat filosofi vid Södertörns högskola och har en magisterexamen i idéhistoria från Stockholms universitet.
Forskningsfokus: att undersöka intresset hos tyska psykiatriker under perioden 1927-1930 för att använda psykedeliska preparat för att utforska psyket.

Läs mer om Isabelle Ståhls forskning

Moderator för samtalet är författaren och journalisten Gabriella Ahlström.
Läs mer om Gabriella Ahlström

 

Samarbete för öppna föreläsningar

Öppna föreläsningar på Tranströmerbiblioteket är ett samarbete kring öppna föreläsningar mellan Stockholms stadsbibliotek och Stockholms universitet. Våra öppna föreläsningar är alltid gratis och öppna för alla.

Läs mer om Tranströmerbiblioteket

Hitta fler öppna föreläsningar från Stockholms universitet

 

Nobel Calling Stockholm 2021

Föreläsningen är en del av Nobel Calling Stockholm, ett samarbete med Nobel Prize Museum.

Andra aktiviteter vid Stockholm universitet under Nobel Calling 2021

Nobel Calling 2021 på Nobel Prize Museum