Stockholms universitet

Vad säger djuren egentligen?

Föreläsning

Datum: torsdag 7 november 2024

Tid: 18.00 – 19.30

Plats: Tranströmerbiblioteket

Hur bra är vi människor på att kommunicera med andra arter? Behöver vi kanske tolkar som kan översätta det djuren säger? Och hur har vi sett på djur och djursamhällen genom tiderna? Vad gör djur lyckliga? En öppen föreläsning i samtalsformat med språkforskaren Stefan Norrthon och idéhistorikern Karin Dirke. Moderator för samtalet är Karin Gyllenklev, journalist och programledare på Sverige Radio.

Katt i mataffär tittar på hyllorna
Foto: Andrii Zorii/Mostphotos
 

Om forskarna

Karin Dirke, idéhistoriker, forskar om antropomorfism och människans relation till djur av olika slag, från insekter till hundar.

Jag har särskilt intresserat mig för möten mellan människor och andra arter och hur dessa beskrivs historiskt i press, faktatext och skönlitteratur. Jag har bland annat tittat på jägarens möte med villebrådet, synen på vargen och idén om den glada kon. Vad ligger egentligen bakom viljan att beskriva djur som lyckliga?

Läs mer om Karin Dirkes forskning

 

Stefan Norrthon, forskare i svenska och flerspråkighet, forskar bland annat om hur människor och djur kommunicerar, framför allt med fokus på våra husdjur.

Förmågan att kommunicera genom språk är något som vi människor ser som vår unika ”gren”. Det som gör oss speciella. Men hur ser det ut med vår förmåga att förstå djurens språk? Vad är egentligen språk? Och hur väl förstår vi djurens sätt att kommunicera? Om vi kan visa på hur djur kommunicerar budskap och känslor kan det ge en helt annan bild av vilka de är i samhället.

Läs mer om Stefan Norrthons forskning

 

 

Om moderatorn

Moderator för samtalen är Karin Gyllenklev, journalist och programledare på Sverige Radio.

Läs mer om Karin Gyllenklev på SR

Vetenskapsfestivalen: Karin Gyllenklev möter 100 forskare

Öppna föreläsningar
 

Öppna föreläsningar i poddformat

Öppna föreläsningar - Vetenskap för vetgiriga är en ny podd från Stockholms universitet. Lyssna på tidigare öppna föreläsningar från Tranströmerbiblioteket om bland annat klimatforskning i Arktis, ungdomsskjutningar, trädgårdshistoria och populärvetenskap.

Hitta podden Öppna föreläsningar - Vetenskap för vetgiriga

 

Samarbete för öppna föreläsningar

Öppna föreläsningar på Tranströmerbiblioteket är ett samarbete kring öppna föreläsningar mellan Stockholms stadsbibliotek och Stockholms universitet. Våra öppna föreläsningar är alltid gratis och öppna för alla.

Läs mer om Tranströmerbiblioteket

Hitta fler öppna föreläsningar från Stockholms universitet