Kemiämnet på gymnasiet är uppdelad i två kurser, Kemi 1 och 2. Från ht 2025 gäller en ny ämnesplan enligt Gy25 där kemiämnet delas upp i två nivåer (kemi 1 och kemi 2).
Gy25
Skolverkets nuvarande kursplaner och kommande ämnesplan i kemi.
Hemsidan uppdateras fortlöpande. Hör av dig till krc@krc.su.se om något specifikt saknas.
Materia och energi
Allt omkring oss är materia som är uppbyggt av atomer och molekyler. Materia förekommer som rena grundämnen och kemiska föreningar men de ingår också ofta i blandningar. Arbetsmaterialet i denna flik tar upp hur materia klassificeras, och hur all materia håller ihop genom attraktionskrafter i olika typer av kemiska bindningar. När materia omvandlas behövs energi för att bryta och bilda nya bindningar.
Allt omkring oss är materia som är uppbyggt av atomer och molekyler. Här finns arbetsmaterial om klassificering av materia i rena grundämnen eller kemiska föreningar och blandningar. För att förstå och kunna förklara materians likheter och skillnader kan olika förklaringsmodeller hjälpa eleverna.
Alkalimetall i vatten - DEMO
Visa på ett säkert sätt hur alkalimetallerna, litium, natrium och kalium, reagerar med vatten på ett likartat sätt.
Genom historien har det funnits flera olika varianter för att systematisera grundämnen. Datera ett gammalt periodiskt system med hjälp av känd information.
Flamtest är en enkel analys för att identifiera metalljoner som ger olika lågfärger. Här används tre miljövänliga metallklorider som kan hällas ut i vasken. Välj att genomföra som demonstration eller som elevlaboration.
Det finns flera olika kvaliteter av järn som bildas vid värmebehandling. Med hjälp av en hårnål av järn och en brännare kan egenskaperna hos lika järnkvaliteter undersökas.
Kemisk bindning är ett övergripande begrepp för de olika typerna av attraktionskrafter som verkar mellan atomer, joner och molekyler. Kemisk bindning hjälper oss att resonera om, och få ökad förståelse om ämnens egenskaper och reaktivitet.
Atomers rörelser - diffusion
En simuleringsövning om partiklars rörelser och diffusion på submikronivå. Övningen är en bra introduktion till att använda datorverktyg för simuleringar och visualiseringar. I den här övningen används visualiseringsverktyget Concord (gratis).
Energin är oförstörbar men kan omvandlas från exempelvis kemisk energi till rörelseenergi eller värme. I fotosyntesen omvandlas solljus till kemisk energi som lagras i energirika föreningar. Vid förbränning omvandlas kemisk energi till värmeenergi. Entalpi- och entropifärändringar är drivkrafter för att kemiska reaktioner sker.
Entalpi, entropi och Gibbs fria energi
Grundläggande om olika termodynamiska begrepp och sambandet mellan dem.
Ett ämnes polaritet är avgörande för vilket lösningsmedel som bäst löser ett ämne. I den här laborationen bestäms fördelningskonstanten Kf för bensoesyra i etylacetat och vatten.
Laborationen utvecklades av IKEM – innovations- och kemiindustrierna i samverkan med företaget EasyMining till ”Kemins Dag 2020”. Den passar bra att koppla till undervisning om hållbar utveckling, materialens kretslopp, separationsmetoder och, för äldre elever, fällningsreaktioner.
Alginat är ett naturlig geléaktigt ämne, som bland annat kan användas för att kapsla in läkemedel så att det når rätt plats i kroppen. Hur det kan gå till ska vi undersöka i denna laboration.
Falu rödfärg är en färg med anor! Redan 1616 började man tillverka det röda pigmentet vid Falu koppargruva som kokas med mjöl och vatten till en färgpasta som kan blandas med linolja innan man målar.
Vad kännetecknar en kemisk reaktion? Vilka är skillnaderna mellan en kemisk reaktion och en fysikalisk förändring? Det sker kanske gasutveckling (som kan lukta), vi ser temperatur- eller färgförändringar, det bildas fällningar. Ämnen smälter eller stelnar. Våra iakttagelser på makronivå kan användas för att förklara vad det är som har skett på submikronivå.
Fällningsreaktioner
Fällningsreaktioner är ett tydligt sätt att visa på en kemisk reaktion. När ett nytt ämne bildas i fast form och ger en fällning, är det ofta lätt att iaktta. Vi kan använda fällningsreaktioner för att påvisa specifika joner i en vattenlösning, ta upp begreppen lättlösliga och svårlösliga salter. Som en fördjupning kan fällningsreaktioner ingå när man talar om löslighetsjämvikter och komplexjämvikter.
Basiska lösningar med kopparjoner
Koppar(II)joner kan påvisas vid tillsats av basiska ämnen. Olika baser och olika pH kan skapa vattenlösliga färgade komplexjoner. Fällningsreaktioner kan vara pH-beroende!
Hur snabbt sker reaktioner och vilka faktorer påverkar reaktionshastigheten? Vad får en reaktion att ske spontant eller inte, och hur uppnås kemisk jämvikt? Olika typer av kemiska reaktioner är kemiska jämviktsreaktioner. Exempelvis syra-bas-jämvikter, gasjämvikter, och löslighetsjämvikter.
Blått och blodrött
I denna laboration undersöks hur kemiska reaktioner kan orsaka färgförändringar som kan bero på koncentration, mängd och komplexbindning.
Redoxreaktioner innebär elektronförflyttningar där ett atomslag oxideras samtidigt som ett annat atomslag reduceras. En enkel förbränningsreaktion är en typisk redoxreaktion. Redoxreaktioner har en viktig koppling till elektrokemin och hur vi kan omvandla kemiskt bunden energi till elektrisk energi och tvärtom. Det finns tydliga kopplingar till materialåtervinning för en hållbar utveckling.
Daniells element
Demonstrera ett klassiskt exempel på en galvanisk cell.
Voltas stapel var det första batteriet som byggdes på 1800-talet. Använd Voltas princip och bygg ett batteri av zink, koppar och syltad ingefära, och få lysdioden att lysa.
En laboration med både syntes och sönderdelning vid reaktion mellan jod och zink. Den bildade produktens egenskaper undersöks, följt av elektrolys som sönderdelar produkten tillbaks till grundämnena igen.
Syror och baser och deras reaktioner ingår i kemiundervisningen på olika nivåer genom hela grundskolan och i gymnasiet. I KRC:s materialbank finns många varianter av laborationer och annat arbetsmaterial om syror, baser, indikatorer och syra-bas-reaktioner samt titreranalyser. Titta gärna efter om du kan hitta mer material under flikarna till grundskolan.
Den osynliga gasen DEMO
Tillverka koldioxid och undersök gasens kvävande egenskaper.
Denna laboration går ut på att undersöka fyra svaga organiska syror genom att droppvis tillsätta basen natriumkarbonat, tills att en indikator visar att lösningen är neutral. (Svenska EOES-finalen 2021).
Gravimetrisk titrering av referenslösningar med äppelsyra ger en kalibreringskurva som används för att bestämma masshalten äppelsyra i olika prover av äppeljuicer. (Svenska EOES-finalen 2024).
Atomer och molekyler är mycket små. När vi väger upp kemikalier måste det översättas till hur många partiklar vi har vägt upp. Stökiometri handlar om förståelse om molbegreppet, hur vi beräknar och tolkar reaktionsformler för optimala mängdförhållanden mellan startämnen och produkter i kemiska reaktioner. En viktig del är hur vi kommunicer kemi med det kemiska språket genom formelskrivning och hantering av storheter och enheter vid beräkningar.
Balansera reaktionsformler
En interaktiv övning i att balansera reakionsformler. Ladda ner excelfilen för att kunna genomföra akiviteten.
Analytisk kemi är ett samlat begrepp för att beskriva olika metoder för att bestämma innehållet i ett prov och svara på frågorna; Vad? Hur mycket? En blandning som ska analyseras behöver först separeras i sina olika beståndsdelar. Filtrering, destillation, och kromatografi är exempel på separationsmetoder.
Analys- och separationsmetoder
Analysera C-vitaminhalten i en brustablett
C-vitaminhalten i en brustablett undersöks genom redoxtitrering med jod-jodidjon-lösning och stärkelse som indikator.
Allt liv på jorden är uppbyggt av likadana byggstenar, och efter samma principer. Molekyler som bildas i levande celler och som deltar i livsprocesserna kallas biomolekyler. Det här är ett område som ligger mycket nära biologiämnet. Vår systerorganisation, bioresurscentrum kan ha mer material av intresse.
Biomolekyler
Gramfärgning
Här utnyttjar vi dansken Grams kunskaper för bakterieklassificering.
När du ska träna inför en långvarig fysisk ansträngning, till exempel Vasaloppet, behöver kroppen ett extra förråd med kolhydrater. Det finns olika sorters kolhydrater och kroppen förbränner de olika kolhydraterna olika snabbt.
Denna laboration går ut på att uppskatta hur mycket koldioxid, CO2 som bildas när du ”matar” jäst med olika sorters kolhydrater.
Kemins karaktär handlar om hur man som kemist måste kunna arbeta vetenskapligt och systematiskt. Kemister behöver ha kunskap om olika metoders styrkor och svagheter. Kemi handlar även om att kunna förklara det vi ser eller inte ser och kunna koppla iakttagelser på makronivå till vad som händer på submikronivå.
Här har vi samlat recept och tips på hur man kan tillverka olika slags reagenslösningar och annat som kan vara bra att ha tillgång till vid laborativt arbete.
Beredning av buffertlösningar
Det är lätt är göra egna buffertlösningar. Här är recept på buffertar för pH 1,2–9,0
Material som du som undervisar naturkunskap kan använda med kopplingar till kemi och hållbar utveckling finns inte samlat i nuläget. Titta gärna efter om du kan hitta mer material under flikarna till grundskolan.