Ny student

Det finns en mycket att tänka på när du ska studera kemi vid Stockholms universitet. Här har vi samlat information som kan vara bra att känna till!

 

Välkommen som ny kemistudent på SU!

Så här hittar du till oss!

Studenter äter lunch på balkong

Här finns viktig generell information för dig som är ny student på Stockholms universitet:
En lyckad start på dina studier

 

Att läsa kemi på universitetet är att lära sig ett nytt språk, och det kräver övning och tid för att bli flytande. Vi förväntar oss inte att du ska kunna allt direkt, men vi förväntar oss att du gör ditt bästa. Här har vi samlat information till dig som ska börja läsa kemi hos oss, så du vet vad du kan förvänta dig och hur du kan förbereda dig på bästa sätt.

Studietips

Delta i alla moment av undervisningen! Dessa är oftast förläsningar, övningar, seminarier och labbar. Även egna studier och studier i grupp är väldigt viktiga. Olika undervisningstyper och sätt att plugga gör att du ser problem från olika vinklar och gör förståelsen bättre. 

Klicka på artikeln nedan för att ta del av tips från tidigare studenter:
Supertips för dig som ska börja läsa kemi!

Heltidstudier

Studier vid Kemiska sektionen är nästan alltid på heltid. Det betyder att du har schemalagd undervisning från morgon till sen eftermiddag, till skillnad från andra kurser och program som ofta har betydligt mer tid till självstudier. Kemistudier består av föreläsningar kring teori, seminarier, övningar och förstås labbar. Mycket av undervisningen har obligatorisk närvaro, till exempel laborationer. Under dina tre år på kandidaten kommer du att att tillbringa ungefär 100 dagar på labb!

Läs mer här:
Heltidsstudier, vad betyder det?

Laboration

Att labba är kul och lärorikt - att vara kemist innebär att både förstå teorin och kunna utöva hantverket! 

Grundläggande kemikunskaper på universitetsnivå betyder också att du måste kunna göra en riskvärdering av det arbete du kommer göra på labb. Det innebär att planera ditt arbete från teori till praktik samt att veta var och hur du kastar ditt kemiska avfall. Därför har vi utvecklat praktiska moment i alla våra kurser som tar dig från nybörjare till proffs.

Läs mer om allt vad det innebär att labba på kurs i artikeln här:
Att labba på kurs, en guide till vad som väntar

Två labbande studenter
 

Innan du påbörjar dina kemistudier kan det vara bra att repetera gymnasiekunskaperna i både kemi och matte. Första kursen börjar direkt där du slutade på gymnasiet och det är lättare att hänga med om kunskaperna är färska.

Du kan se hur du ligger till genom att testa dina kemikunskaper. Det kan du göra här med ett diagnostiskt prov:
Inför kemistudier, repetition

Laptop i knät
Foto: Niklas Björling

Vi förväntar oss att du behärskar alla aspekter av din gymnasiekemi när du börjar första kursen. Nedan finns ett kompendium där du hitta mer utförligare information om vad som ligger till grund för den första kursen och fler repetitionsövningar inför din start hos oss!

Testa dina kunskaper i kemi, kompendium (33 Kb)

 

Här har vi samlat praktisk information som är bra att ha koll på när du påbörjar dina studier hos Kemiska sektionen. 

Kursinformation

Information om dina kurser, schema (finns tillgängligt ca tre veckor före kursstart) och kurslitteratur hittar du på kurssidan i kurskatalogen:
Här hittar du kurskatalogen!

Aktivera ditt universitetskonto!

Du kommer behöva ditt konto för flera av universitetets system, så aktivera ditt konto med dina inloggningsuppgifter för antagning.se så snart du kan:
aktivera.su.se

Läroplattformen Athena

De flesta av våra kurser använder läroplattformen Athena för att ge information under kursens gång, och i många fall även för inlämning av uppgifter, som labbrapporter. För att komma åt kursens sida i Athena måste ditt studentkonto vara aktiverat, och du måste vara antagen samt registrerad på kursen. Här loggar du in på Athena med dina SU-kontouppgifter:
athena.itslearning.com

Läs mer om Athena och universitetets andra digitala verktyg och tjänster

Ladok

Ett annat system som används av SU är Ladok. I Ladok kommer du kunna webbregistrera dig på de flesta av dina kurser hos oss (ca en vecka innan kursstart, om du är antagen utan villkor). Du kommer även kunna anmäla dig till tentor, se dina betyg, ladda ner registrerings/resultatintyg och till sist ansöka om examen. Viktig information skickas ofta till den e-postadress som står i Ladok. Logga därför in i Ladok med dina SU-kontouppgifter och ändra till den e-postadress som du aktivt använder:
student.ladok.se

Registrering vid upprop

På de flesta av våra avancerade kurser (masternivå) och på några kurser på grundläggande nivå (kandidatkurser) registreras studenter efter uppropet på kursens första dag. Registrering görs då av studentexpeditionen, oftast samma dag som uppropet. Om du av någon anledning behöver registera dig innan, hör av dig till oss på kemi@su.se

Studentutrymmen

Som student i kemi har du tillgång till datasal, pentry, studieplatser och även ett eget klädskåp.

Läs mer här:
Studentutrymmen

Studenter pluggar i uppehållsrummet
 
Lärare framför whiteboard

Om du är ny student vid Kemiska sektionen eller vill bli student här och har behov av studiestöd och/eller anpassningar är det viktigt att du vet vilka steg du behöver ta, och att du kontaktar oss i god tid. Det är viktigt för att du ska få en så smidig studieupplevelse som möjligt. Det finns mycket information på studentavdelningens sida och de är i första hand de du ska kontakta angående beviljande av stöd och anpassningar. Det första du måste göra är att söka om ett intyg i systemet NAIS, läs mer om det (och annat) här:
Studera med funktionsnedsättning (Studentavdelningen)

Hörselslinga finns i den stora hörsalen Magnélisalen och fungerar för hörapparater med T-slinga. Många, men inte alla, större grundkurser ges i Magnélisalen under höstterminen. Här kan du läsa om vanliga frågor vi får på Kemiska sektionen för dig som studerar med särskilt pedagogiskt stöd:
Mer information för dig som studerar kemi med särskilt pedagogiskt stöd

De praktiska momenten är som sagt en stor del av utbildningen i kemi här på Stockholms universitet. Att labba kan vara utmanande för många, om du vill veta mer om hur det är att labba kan du läsa om det här (även länkat under "Vad innebär det att läsa kemi?" ovan):
Vad det innebär att labba på kurs och vad vi förväntar oss av dig

 

Kemistudier är tuffa, roliga och givande. Vi har höga förväntningar på både dig och oss själva, här nedan kan du läsa om vad som gäller när du studerar kemi hos oss. Läs din mejl ofta, kika även bland skräpposten regelbundet. 

Här kan du läsa om universitetets styrdokument, hur du kan påverka din utbildning, arbets- och studiemiljö, och massa annat från universitet centralt:
Dina rättigheter och skyldigheter som student (Studentavdelningen)

Förväntat uppförande

Kemiska sektionen vill erbjuda dig en bra utbildning och en god studiemiljö där du lär dig teoretiska och praktiska kunskaper och får erfarenheter som hjälper dig i yrkeslivet. Därför är det mycket viktigt att du redan nu har ett professionellt förhållningssätt till dina studier, studiekamrater, lärare och övrig personal vid Kemiska sektionen och Stockholms universitet. Kemiska sektionens uppförandekod grundar sig på våra värderingar om hänsyn, rättvisa och öppenhet och utgår från Etisk vägledning (Dnr SU 609-2721-07) samt Naturvetenskapliga fakultetens Etiska riktlinjer. Här följer några av de viktigaste delarna som förväntas av dig under din studietid, som student vid Kemiska sektionen förväntas du följa dessa punkter:

  • Jag förstår att alla studenter och anställda vid Kemiska sektionen ska ha lika rättigheter, möjligheter och skyldigheter oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder.
  • Jag visar respekt för andras olikheter och åsikter och mitt förhållningssätt skall präglas av tolerans. Jag kommer bidra till en respektfull och inkluderande arbetsmiljö och studiemiljö fri från trakasserier, sexuella trakasserier, diskriminering och kränkande beteenden. 
  • Jag föregår alltid med gott exempel och har ett professionellt bemötande i möten och i min kommunikation. Nedsättande skämt, kränkande eller aggressiva kommentarer tillhör inte en god studiemiljö eller arbetsmiljö. Detta gäller också kontakter via e-post, kursvärderingar, liksom för alla studierelaterade aktiviteter exempelvis studentpubar, öppna föreläsningar, studiebesök och möten i studentkårens regi.
  • Jag själv, liksom varje student och anställd har ett eget ansvar att i alla möten behandla andra med respekt samt främja en trygg och fördomsfri studiemiljö och arbetsmiljö. Detta innebär till exempel att inte avbryta den som talar under en föreläsning, att diskutera sakligt utan personangrepp, att framföra kritik så den blir konstruktiv och berikar studiemiljön. 
  • Jag är medveten om att komma i tid till föreläsningar, laborationer och gemensamma aktiviteter är att visa grundläggande hänsyn till lärare och studiekamrater. 
  • Jag kommer visa gott omdöme vid hantering av kemikalier som används vid Kemiska sektionen i enlighet med säkerhet och riskbedömningar.
  • Jag förstår att förvaring och hantering av kemikalier på ett säkert sätt är en grundsten i allt kemikaliearbete. Förtäring av mat, dryck, tuggummi, snus et c. får ej förekomma på i laborationssalarna. 
  • Jag är medveten om att diskriminering enligt diskrimineringslagen (SFS 2008:567) och trakasserier, sexuella trakasserier, kränkande särbehandling samt brott mot Kemiska sektionens uppförandekod kan medföra disciplinära åtgärder.
Studenter hänger på ängen utanför Arrhenius

Foto: Eva Dalin

 

Kemiska sektionen ser mycket allvarligt på fusk och plagiering. Om någon ertappas eller misstänks fuska rapporteras detta till den berörda institutionens studierektor, som därefter anmäler det till rektor. Rektor avgör sedan om ärendet ska gå vidare till universitetets disciplinnämnd.

Att kopiera text från någon annan, skriva om den och sen lämna in med ens eget namn på, är plagiering. När du skriver labbrapport måste du skriva din egen rapport med egna ord, även om du samarbetar med en kompis när du skriver den. Upptäcker vi för lika labbrapporter kommer dessa att hanteras som plagiering. Detta händer varje termin, och varje gång är det lika trist både för oss och den som blir anmäld.

Plagiering och fusk kan leda till varning eller avstängning upp till 6 månader. Om du känner dig osäker på vad som är plagiering, prata med din lärare eller labbassistent. De svarar mycket hellre på frågor innan än att gå igenom ett disciplinfall.

Vårt råd till dig är: Låt bli! Och fråga om du är osäker.

Studenthuset

Studenthuset, där kåren har kontor. Foto: Eva Dalin 

Här kan du läsa om vad som kan hända om du misstänks för fusk eller plagiering, och vad kårens ombud kan erbjuda för stöd och råd till studenter som är misstänkta:
Fusk och plagiat - så här hanteras ett disciplinärende på SU (Stockholms universitets studentkår, SUS)

Här kan du läsa de officiella reglerna för hantering av disciplinärenden vid Stockholms universitet:
Regler och handläggningsordning för disciplinärenden vid Stockholms universitet

Körsbärsblommor i förgrunden till Arrhenius

Foto: Anna-Karin Landin

 

Kontakt

Kemiska sektionens kansli & studentexpedition
På denna sida