Studera utomlands

Med hjälp av våra utbytesprogram kan du uppleva en annan kultur på nära håll och lära dig ett språk samtidigt som du får nya vänner, erfarenheter och minnen för livet. Du väljer själv om du vill läsa kemi eller något annat när du är ute!

Att läsa delar av din kemiutbildning utomlands har många fördelar. Till att börja med kan du tillgodoräkna dig de poäng du läser vilket innebär att du inte behöver hamna efter i dina studier. Poängen överförs vid din hemkomst. Men det är inget krav i sig – vill du läsa andra kurser än de som går att kombinera med din utbildning går det också bra!

 

Världen väntar på dig, plugga utomlands!

  • För att det är kul och för att du inse hur grym du är! Läs om Lina och Sofias erfarenheter, så fattar du vad vi menar
  • För att bli bättre på språk
  • För att du vill läsa kurser som inte finns på SU
  • För att se något annat, få en ny erfarenhet och få mer meriter när det är dags att söka jobb.

Nedan presenterar vi några av de universitet vi gillar lite extra, och där vi har bra kontakter som kan hjälpa dig antingen på plats eller från Sverige.

 

Collegeliv i USA

Åk till ett av USA:s mest prestigefulla universitet University of Illinois Urbana-Champaign där inte mindre än 30 Nobelpristagare varit aktiva. Upplev amerikanskt collegeliv med studier, college footboll, och party.

Mer info hittar du om du klickar på pilen nedan till höger!

University of Illinois ligger i tvillingstäderna Urbana och Champaign, omkring 20 mil söder om Chicago. Universitetet är väldigt stort med över 40 000 studenter!

Urbana och Champaign möts i studentområdet Campustown. Det finns flera busslinjer som sammanbinder campus med tvillingstäderna. De båda städerna har dessutom varsitt eget centrum, Downtown Urbana och Downtown Champaign.

Universitetet, som även kallas UIUC (University of Illinois Urbana Champaign), har sedan 1800-talet fostrat generationer av forskare i en stark naturvetenskaplig miljö. Här kan du välja att läsa kurser som tex läkemedelsutveckling, cellsignallering, djurens beteende, miljötoxikologi och så vidare.

Som student kan du antingen på ”on campus” eller ”off campus”, det vill säga på eller utanför själva studentområdet. Att bo utanför är billigare än att bo mer centralt och du kan enkelt ta dig till skolan med buss. Huvudgatan där de flesta restauranger och barer finns heter Green Street. Maten ute är generellt sett prisvärd och det finns en stor variation.
Amerikansk fotboll

Vill du träna finns det många alternativ. Som student får du träna gratis på universitetets gym och skolan erbjuder även allt från basket, tennis och badminton till skridskoåkning, simbassänger och löpbana (både inne och ute). Räcker inte det finns flera sportföreningar du kan engagera dig i – du kan till exempel åka iväg och klättra i berg etc. På UIUC är för övrigt basket och amerikansk fotboll de två̊ stora collegesporterna. Amerikansk fotboll spelas på höstterminen och basket på vårterminen.

Illinois ligger mitt i landet, vilket gör att USA:s alla hörn finns tillgängliga några timmars flygresa bort. Du kan också hyra bil och åka på road-trips relativt billigt.

Lina Larsson är en av de svenska studenter som läst en termin på universitetet. Hon sammanfattar sin upplevelse så här:  ”Jag fick lära mig saker jag aldrig skulle ha lärt mig hemma – både akademiskt och personligt. Jag är oerhört stolt över att jag gjorde något utanför min ”comfort zone”, åkte iväg och klarade allt så bra. Det var ett fantastiskt äventyr som jag gärna skulle göra igen!”.

Läs mer in intervjun med Lina här.

 

Topprankat och populärt, Singapore

Palmer, takbarer, infintity pooler, och så lite studier då. Åk till Singapore, upplev Asien, känn dig varm och studera på ett riktigt bra universitet där alla pratar engelska. Vårt mest populära utbytesprogram!

Mer info hittar du om klickar på pilen nedan till höger.

Vårt populäraste land att åka på utbyte till är alla gånger Singapore. Vi förstår alla som vill åka dit! Modernt, varmt och välordnat. Alla pratar engelska och man satsar verkligen på både forskning och utbildning.

Vårt partneruniversitet i Singapore heter Nanyang Technological University, NTU och anses vara ett av Asiens och världens bästa universitet. Inom vårt avtal har vi på hela naturvetenskapliga fakulteten tillgång till tolv halvårsplatser på skolan. Undervisningsspråket är engelska men anknytningen till Sverige är stark, den förre rektorn, biokemisten Professor Bertil Andersson från vår egna sektion, var svensk liksom många forskare. Skolan erbjuder studier inom alla naturvetenskapliga ämnen och ett stort urval av kurser inom respektive område. Läs mer om vilka kurser som finns inom kemi, fysik och matematik på Nanyang Technological University.

Singapore är upplevelsernas land med storstadspuls, shopping i världsklass och varmt tropiskt klimat. Här kan du äta mat från världens alla hörn – inklusive köttbullar med lingonsylt på IKEA om hemlängtan blir för stark. Vill du surfa på Bali? Shoppa loss i Jakarta? Eller gå på nattmarknad i Kuala Lumpur? Mängder av äventyr finns inom räckhåll.

”Eftersom många flighter och andra transportmedel går via Singapore var det väldigt lätt att ta sig till olika platser. Bland annat hann jag åka till Thailand och sola, till Bali för att utforska kulturen och till Malaysia där jag snorklade med hajar”. Det berättar Sofia Takki, som tidigare varit på utbyte i Singapore. Läs gärna hela intervjun med Sofia:

”Att plugga i Singapore är det bästa jag gjort”.

Som utbytesstudent i Singapore har du bostadsgaranti och studielånet räcker betydligt längre här än hemma. Du kan exempelvis äta på campus för ett par Sing-dollar (15–20 kr). Här finns tunnelbana som för ett par kronor tar dig överallt och du riskerar aldrig att sätta dig i ett kladdigt tuggummi. Tuggummi går nämligen inte att köpa i Singapore och ett renare land är svårt att hitta.

 

Åk down under, University of Western Australia, Perth

University of Western Australia (UWA) är ett av Australiens äldsta och mest prestigefyllda universitet med en stor och världsledande fakultet inom kemi, biologisk kemi och medicin. Det är vår egen professor Dan Daleys alma mater och han gör sitt bästa för att sälja in att du ska åka just hit.

Allt du behöver veta kan du läsa om nedan!

UWA har ett härligt campus, med gamla sandstensbyggnader och stora grönytor, som ligger vid stranden av Swan River, 5 minuter med bil från Perths centrum. Direkt intill UWA finns Kings Park, ett 400 hektar stort område med kaféer, parker, botaniska trädgårdar och bevarat bushland, komplett med vilda känguruer, vi är ju trots allt i Australien...

Universitetsområdet har alla tänkbara idrottsanläggningar och en aktiv studentpopulation som använder dem. Universitetets campus och Kings Park är värd för utomhusteatrar och biografer under sommarmånaderna, där man kan packa en picknick och njuta av ett glas vin eller en kall "tinny" under bar himmel.

Perth i sig själv är en modern och livlig stad med en befolkning på cirka 2 miljoner människor. Den har en mångkulturell befolkning som blandar det bästa av Europa med det bästa i Asien.

Och så klart, här hittar du också Australiens bästa stränder, med varmt vatten, ren vit sand och vågor, tyvärr måste dela den med vithajar men det kanske det är värt :wink:

 

Nära till allt, Nederländerna och Belgien

I Europa erbjuds ofta studier främst på lokalt språk, men i Nederländerna och flamländska Belgien kan du ofta läsa kurser på engelska. Coola Amsterdam eller mysiga Ghent kanske är något för dig? 

 

Via Erasmus+ kan du läsa på University of Amsterdam. Här kan du räkna med en utbildning som håller mycket hög kvalitet och ett lärosäte med stark internationell prägel och studenter från hela världen, från och med tredje året på kandidatprogrammet kan du läsa alla kurser på engelska.

En stor fördel med att åka till Nederländerna eller är att du kan du ta dig fram överallt på engelska. I Sverige är vi duktiga på språket men faktum är att nederländarna är ännu bättre. Landet toppar EF:s årliga globala språkindex som mäter engelskkunskaper i länder som inte har engelska som förstaspråk.

University of Amsterdam ligger långt fram i sin forskning inom exempelvis miljökemi och organisk kemi. Därför kan ett utbyte här passa särskilt bra för dig som valt en sådan inriktning på dina studier. Mot en avgift kan du få hjälp att hitta bostad, och under vistelsen kommer du dessutom ha regelbunden kontakt med en lokal studievägledare – allt för att göra din upplevelse så bra som möjligt.

I universitetets digitala tidning Exchange Express kan du läsa mer om ett utbyte på University of Amsterdam. Här kan du ta del av utbytesstudenters egna tips och erfarenheter.

Det  finns hur mycket som helst att utforska i Nederländerna. Just Amsterdam bjuder på både nöjen och äventyr, oavsett om det är kultur, mat, shopping eller nattliv du är intresserad av. I staden finns vackra byggnader, kanaler, broar och kullerstensgator – perfekta att utforska från cykelsadeln eller till fots. Amsterdam har ett stort utbud av museer och det finns mycket att lära om både landets och Europas kultur. I staden ryms mängder av restauranger, pubar, caféer och nattklubbar i olika stilar. 

Dessutom kan du resa till andra delar av Europa utan att behöva sätta dig på flyget. På under fem timmar kan du exempelvis ta dig med tåg till London. Till Bryssel tar det bara två timmar och till Paris tre och en halv.

 

I Europa erbjuds studier främst på lokalt språk men så är inte fallet i flamländska Belgien. Utbildningen på University of Ghent håller mycket hög kvalitet och från och med tredje året på kandidatprogrammet kan du läsa alla kurser på engelska.

Ett av de universitet som är kopplade till utbytesprogrammet Erasmus+ är University of Ghent. Här kan du räkna med en utbildning som håller mycket hög kvalitet och ett lärosäte med stark internationell prägel och studenter från hela världen.

Våra utbyte med Ghent är främst inriktat på biokemi och molekylär biologiska tillämpningar, perfekt för dig som är intresserad av protein och neurokemi.

 

 

Europa, studier eller praktik med stipendium via Erasmus+

Om du vill plugga i Europa, är det bara att köra på! Vi erbjuder utbyten med ett många länder i EU! I vissa länder läser du på landets eget språk, i andra finns ett stort urval av kurser på engelska.

Här hittar du alla våra partnerlärosäten.

och här hittar du mer info om vilka regler som gäller

Du kan också göra praktik utomlands, då får du provjobba på ett lab eller företag i mottagarlandet. Mer info om vilka mer info om regler här.

Verkar det rörigt? Boka tid via kemi@su.se, så pratar vi istället.

 

 

Universitetets centrala avtal

Stockholms universitet utbyter också utbyten via centrala avtal. För dessa gäller längre handläggningstider och större konkurrens om platserna. Vi kan inte heller erbjuda personliga kontakter. Studievägledning blir här utifrån mottagande universitetskatalog.

All information hittar du på studentavdelningens sida om utbytesstudier.

 

Kontakt

Kemiska sektionens kansli & studentexpedition
På denna sida