Viktigt att analysera kvinnor och brott

Forskning om genus och brott är ett av Kriminologiska institutionens profilområden. Inför Internationella kvinnodagen 8 mars har vi därför passat på att sammanställa några av de studier våra medarbetare vid institutionen publicerat.

Under senare år har vi på Kriminologiska institutionen valt att uppmärksamma den 8 mars genom att lyfta upp delar av vår forskning som berör kvinnor. Det kan handla både om kvinnors brottslighet men också utsatthet.

– Forskare på vår institution har länge fokuserat på frågor som i bred mening rör genus och brott. Exempelvis är skillnaderna mellan män och kvinnors brottslighet, utsatthet och otrygghet stora och därför viktiga att analysera då det ger nycklar att begripa vad som också skulle kunna vara rimliga brottsförebyggande åtgärder. På 8 mars tycker vi det är extra roligt att lyfta fram en del av den forskning som mer specifikt rör kvinnor och brott, säger Felipe Estrada, prefekt och professor vid institutionen.

Fokus på Lisbeth Salander

På institutionen bedrivs flera olika typer av forskning inom området. Tea Fredriksson, forskare vid institutionen, har skrivit artikeln ”Avenger in distress: a semiotic study of Lisbeth Salander, rape-revenge and ideology”, 2020. En studie som tar sitt avstamp i Millenium-trilogin med fokus på Lisbeth Salander. Studien undersöker hur sexuellt våld iscensätter ideologiska krockar mellan patriarkala och feministiska perspektiv i rape-revenge genren.

Läs hela artikeln här

Tea Fredriksson, Robin Gålnander och Maria Andersson Vogel
Tea Fredriksson, Robin Gålnander och Maria Andersson Vogel. Foto: Stockholms universitet

Vägen ur en kriminell livsstil

Robin Gålnander, forskare vid Kriminologiska institutionen, forskar om kvinnors upphörande med brott. Det har han dels gjort i projektet ” Maintaining Desistance − Barriers and Expectations in Women's Desistance from Crime”, som resulterade i en doktorsavhandling 2020. Där följde han under två års tid 10 stycken kvinnor och deras väg ur en kriminell livsstil. I det pågående projektet ”Debt and Desistance in the Welfare state”, som är en uppföljning av det tidigare projektet, intervjuar han samma kvinnor för att ta reda på hur ekonomiska bekymmer påverkar människors möjligheter att upphöra med brott.

Läs mer om projektet "Maintaining Desistance" här (på engelska)

Läs mer om projektet "Debt and Desistance" här (på engelska)

Maria Andersson Vogel, forskare vid institutionen, har i sin forskning de senaste åren fokuserat på flickor som tvångsomhändertas och placeras i låst vård. Den 8 mars medverkar hon i ett samtal på ABF-huset på temat tjejer i samhällsvård.  

Läs mer om Marias forskning och evenemanget här

På denna sida