Gymnasieportal

Det är många gymnasieelever och gymnasielärare som kontaktar oss och vill veta mer om vårt spännande ämne. Det tycker vi är kul! På den här sidan har vi därför samlat material som kan vara relevant för er som antingen undervisar i, eller studerar, kriminologi på gymnasiet.

Studenter som sitter utanför universitet
Foto: Niklas Björling.

 

 

Besök oss för en föreläsning i kriminologi

Vi på Stockholms universitet märker att intresset för kriminologi växer bland landets gymnasieelever. På initiativ av våra engagerade föreläsare anordnar Kriminologiska institutionen därför kostnadsfria lunchföreläsningar för gymnasieklasser!

Föreläsningarna äger rum två gånger per höst. Observera att antalet platser är begränsade och att anmälan därför är obligatorisk. Först till kvarn gäller. Mer information om föreläsningarna, hur du anmäler dig och andra spännande event och nyheter från oss får du direkt i inkorgen om du anmäler dig till vårt nyhetsbrev

Berusning – brott, sjukdom eller rättighet?

I föreläsningen diskuteras de problem som har kopplats till alkohol- och narkotikakonsumtionen under de senaste 100 åren. Är rusmedlen det egentliga problemet – eller är det kanske något helt annat? Ska det lösas med tvångsvård eller skattesänkningar?

Föreläsare: Johan Edman

 

Tuffa tag och tillit: Om tvångsplaceringar av unga

I den politiska debatten hörs ofta röster om sänkt straffålder och hårdare straff för unga som begår brott. Vad vet vi om påföljd i form av sluten ungdomsvård och andra former av frihetsberövanden av barn? En föreläsning med fokus på Särskilda ungdomshem (s.k. SiS-hem) samt tvångsplaceringar av ungdomar till följd av sociala problem (LVU) och som alternativ till fängelse (LSU).

Föreläsare: Tove Pettersson

 

Ungdomsbrottsligheten i Sverige: Ökar den och hur vet vi det?

Ungdomsbrottsligheten framstår som ett av de centrala problemområdena i såväl kriminologisk forskning som samhällsdebatten. Men hur väl stämmer bilden som ges av medier med verkligheten? I den här föreläsningen berättar en av landets främsta experter om ungdomsbrottslighetens utveckling, omfattning och struktur.

Föreläsare: Felipe Estrada

 

Orsaker till brott och straff: En introduktion till kriminologi

Årets första föreläsning behandlar orsaker till brott och straff utifrån en uppsättning klassiska och samtida kriminologiska perspektiv. Föreläsningen berör bland annat gängkriminalitet, terrorism och staters brottslighet, och hur dessa hanteras kriminalpolitiskt.

Föreläsare: Emeli Lönnqvist och Christoffer Carlsson

 

Kriminologiska miniföreläsningar online

Här nedan har vi samlat ett urval av olika miniföreläsningar och poddavsnitt om kriminologiska ämnen. Om du vill se fler miniföreläsningar kan du göra det på våra forskarsidor

Korridor i fängelse
Foto: John Powell/Mostphotos

Påverkar fängelset brottsligheten?

Hårdare straff är ofta på agendan i den svenska kriminalpolitiska debatten och allt fler handlingar blir straffbara i och med att den svenska strafflagstiftningen utvidgas. Det strängaste straffet någon kan dömas till i Sverige är fängelse. I den här filmen får du svar på frågor om motiven till att använda fängelse som straffmetod och om det är effektivt för att minska brottsligheten.

 

 

 

Vad vill vi med straff?

“Hårdare straff för att minska kriminaliteten och skydda de hederliga medborgare”. Så brukar det ofta låta i kriminalpolitiska debatten. Men vad säger egentligen forskningen, minskar kriminaliteten om straffen blir hårdare? Och vad är egentliga syftet med straffet? Vår prefekt Felipe Estrada gästade podcasten Studio Anekdot under hösten 2021 tillsammans med Alva Stråge, doktor i teoretisk filosofi vid Göteborgs universitet och diskuterade detta och mycket mer. Lyssna på hela avsnittet här

Handklovar
Foto: GUNNAR3000/Mostphotos

Sexualbrottsutvecklingen

Utvecklingen av sexualbrott är en fråga som nästan alltid är aktuell, inte minst efter Me too-upproret. Frågan är komplex av flera skäl, inte minst för att den drabbade kan får stora och långvariga men. I den här miniföreläsningen får du bland annat veta mer om hur sexualbrottet definierats över tid och varför mörkertalet i anmälningsstatistiken är så stor.

 

 

Våldsbrottutvecklingen

I den här miniföreläsningen får du lära dig mer om hur forskarna gör när de bedömer hur våldsutvecklingen ser ut i Sverige. Blir ungdomarna allt farligare och är det större risk att drabbas av våldsbrott idag än för 25 år sedan? Titta vidare, så får du veta de viktigaste resultaten från forskningen om den svenska våldsutvecklingen.
 

 

 

Invandring och brott

Frågan om utländsk bakgrund och brott har studerats i Sverige sedan 1970-talet, trots att det ibland kan låta som att detta är ett eftersatt ämne inom svensk forskning. I den här miniföreläsningen får du veta mer om studier om relationen mellan utländsk bakgrund och brott samt vad studierna kommit fram till.

 
Händer och genussymboler
Foto: Andrey Popov/Mostphotos

Kvinnors upphörande med brott

Med avstamp i sin doktorsavhandling, berättar vår biträdande lektor om vilka faktorer som påverkar individers förutsättningar att upphöra med brott. Här får du veta mer om hur olika kvinnor gjort för att ändra sina liv och brutit ett destruktivt mönster och hur vi kan ta lärdom av deras historier för att öka möjligheterna för fler att få hjälp.
 

 
Foto: BRUNOWELTMANN/Mostphotos

Brottsling" ur ett historiskt perspektiv

Brottslingar har funnits i alla tider, har man alltid haft samma bild av vad som gör en människa till en brottsling? Vår prefekt Felipe Estrada gästade Bildningspodden tillsammans med Annika Sandén, docent i historia, förlagsredaktör och författare till flera uppmärksammade böcker om 1600-talets kulturhistoria. 

Lyssna på avsnittet här.

Brottsoffer
Foto: Igor Stevanovic/Mostphotos

Här publiceras det snart information och miniföreläsningar inom det viktimologiska fältet. Inom viktimologin studeras brottsoffret och utsattheten för brott istället för gärningspersonen. Innan dess får du gärna läsa mer om viktimologisk forskning på våra forskningssidor.

 

Man håller upp knytnäve
Foto: Igor Stevanovic/Mostphotos

Här publiceras det snart information och miniföreläsningar om livsförloppsstudier. Livsförloppsstudier handlar om att vi genom att följa individer över tid kan få en större förståelse för varför vissa individer fortsätter begå brott medan andra slutar. Innan dess får du gärna läsa mer om livsförloppsstudier på våra forskarsidor.

 

Är du intresserad av att läsa mer forskning från det kriminologiska fältet? Nedan har vi samlat länkar till olika sidor där du kan hitta mer forskning om kriminalitet, brottsprevention (förebyggande arbete) och brottsofferskap.

 

På våra forskningssidor kan du läsa mer om våra medarbetares forskningsprojekt och publikationer, med mera.

Vid Torontos universitet publiceras löpande en sammanställning av vetenskapliga artiklar om brottslighet och kriminalpolitik, bland annat om effekter av fängelse och polisingripanden. Kriminologiska institutionen har till svenska översatt de korta sammanfattningarna till ett antal artiklar som är relevanta för svenska förhållanden.På sidan med våra publikationer under rubriken Övrigt material, hittar du ett urval.

Brottsförebyggande rådet (Brå) är en myndighet som jobbar för att minska brottsligheten (brottspreventivt) och öka tryggheten i samhället. På deras hemsida hittar du den officiella svenska kriminalstatistiken och forskning om allt ifrån dödligt våld till internetbedrägerier, och mycket, mycket mer.

Centrum för våldsbejakande extremism (CVE) är också en myndighet som arbetar med brottsprevention. De är inriktade på att förebygga ideologiskt motiverad brottslighet och terrorism. På deras hemsida hittar du forskning om olika typer av våldsbejakande extremism.

Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) forskar om hur användningen av och skadorna från användningen av alkohol och andra droger ser ut i samhället. De undersöker också frågor om spelmissbruk.

Tidskrift för kriminalvård jobbar för att sprida aktuell kunskap om kriminalitet, kriminalvård och effekter av olika påföljder. De har ett särskilt fokus på vård- och behandlingsfrågor.

Nordisk Tidskrift för kriminologi (NTfK) publicerar vetenskapliga artiklar om kriminologisk forskning i nordisk kontext. (Vetenskapliga artiklar skiljer sig från exempelvis journalistiska på så sätt att de handlar om forskning och är faktagranskade av andra forskare).

Kriminalvården, myndigheten som ansvarar för personer som sitter häktade och har blivit dömda till fängelse, bedriver också forskning. I deras kunskapsbank finns bland annat statistik och forskning om kriminalitet och straff.

Brottsoffermyndigheten arbetar för brottsoffers rättigheter och behov. Det har en lista med sökfunktion, där du kan hitta forskning om brottsofferfrågor som är finansierade av Brottsofferfonden.

Här hittar du vår Linkedin-profil, där vi bland annat publicerar senaste nytt om vår forskning. Dessutom är det ett enkelt sätt för gymnasieelever att kontakta våra studenter, om de har några frågor om hur det är att studera kriminologi på universitet.

 

Gymnasiearbeten

Vi är glada att intresset för kriminologi är så stort och har därför skapat en egen mejladress som elever och lärare kan skriva till. Vi hjälper gärna till med litteraturtips och kan hänvisa er vidare, men har tyvärr inte möjlighet att ställa upp på intervjuer eller ge fördjupade svar på olika frågeställningar. Kontakta gymnasium@criminology.su.se.

På denna sida