Ny student

Välkommen till oss på Kriminologiska institutionen! Vi hoppas att du ska få en lyckad start och trivas med dina studier hos oss. Det är några saker du behöver ordna innan din kurs eller ditt program börjar. För att hjälpa dig har vi sammanställt de viktigaste punkterna här. Läs igenom och bocka av, så är du på banan sen. Än en gång, välkommen!

 

Registreringen inför HT 2024 öppnar den 7 augusti och pågår till den 21 augusti. Om du inte registrerar dig senast den 21 augusti har du tackat nej till din plats, och platsen kommer erbjudas en reservplacerad sökande. Observera att du själv ansvarar för att din registrering har gått igenom. 

Du registrerar dig och aktiverar ditt Universitetskonto genom att följa instruktionerna i Stockholms Universitets checklista för studenter. Notera att när du loggar in i Ladok för att webbregistrera dig gör du det med alternativen "eduID" eller "Antagning.se". Du kan inte logga in med alternativet "Inloggning via lärosäte". 

 

Vi har inga upprop på våra utbildningar, utan endast webbregistrering. Det första undervisningstillfället för din utbildning är det som anges i ditt schema.

Hitta ditt schema här.

 

Om du är antagen med villkor (VI) innebär det att du vid tillfället för urvalet inte uppfyllde behörighetskraven till din utbildning. Under vecka 32 och 33 kommer vi manuellt att plocka bort villkoret på alla som då är behöriga. Det är inte möjligt att webbregistrera sig förrän villkoret är borttaget. Då arbetet med att manuellt plocka bort villkor kommer att vara mycket tidskrävande, kommer vi att ha begränsat med tid att svara på mejl rörande detta. Vi ber därför att du avvaktar med att kontakta oss till slutet av vecka 33 om du inte kan webbregistrera dig fastän du vet att du uppfyller behörighetskraven. Har något blivit fel hjälper vi dig att rätta till det då.

Viktigt! Om du är antagen med villkor men inte kan uppnå behörighet innan registreringsperiodens slut den 21 augusti behöver du bekräfta till oss att du vill behålla din plats, i annat fall går din plats till reservplacerade sökanden. Detta gäller exempelvis er som skriver tentor i januari i behörighetsgivande kurser. Mejla din bekräftelse till studentexpeditionen@criminology.su.se.

OBS! Detta innebär inte att du kommer att bli antagen, utan att vi ger dig en möjlighet att inkomma med kompletteringar. Senast 3 veckor efter terminsstart (23 september) har du möjlighet att komplettera dina poäng. Uppfyller du inte behörighetskravet då förlorar du din plats.

 

Vi har inga reservupprop på våra utbildningar. Eventuella reserver som kan erbjudas en plats på våra kurser kommer att kontaktas via mejl. Platserna tilldelas enligt turordning angiven av antagningsenheten. Blir du erbjuden en plats kommer vi vilja ha svar från dig omgående (inom ett dygn) – är du fortfarande intresserad av att läsa kursen ber vi dig därför att vara extra uppmärksam på mejl från oss mellan 22 augusti och 2 september. Har du blivit erbjuden en plats och inte tackat ja inom ett dygn kommer din plats stå till förfogande för nästa i turordningen.

Arbetet med antagning och reservantagning är tidskrävande, vilket betyder att våra möjligheter att besvara frågor kring enskilda fall gällande reservantagningen är begränsade. Vi kan heller inte se hur din reservplats uppdateras under antagning och reservantagning.

 

Vi använder lärplattformen Athena för samtliga våra kurser. Där finns all kursinformation och där sker också den mesta av kommuniktationen med kursansvariga och undervisande lärare. Vi rekommenderar därför att du bekantar dig med Athena i god tid innan kursstart. Om du vill ha notifieringar om vad som händer just på din kurs, meddelanden från lärare med mera så behöver du ändra inställningarna och godkänna att appen får skicka notifieringar.

Athena finns även att ladda ner som app till din smartphone.
Läs mer och kom igång med Athena.

 

Kursinformation och kurslitteratur du på din kurssida i utbildningskatalogen.

 

Om du har behov av pedagogiskt stöd kan du ansöka om stöd och anpassningar. Du bör söka så snart som möjligt efter att du blivit antagen för att kunna ta del av stödet redan från början.

Så här ansöker du om riktat pedagogiskt stöd.

När du fått ditt intyg mejlar du det till studievägledning. Sedan går vi tillsammans igenom ditt intyg och vilka anpassningar så du får en så bra start som möjligt på terminen.

 

Varje läsår tar vi fram en studenthandbok för dig som studerar vid Stockholms universitet. Den ger en samlad översikt över sådant som är bra att känna till och svar på många av de frågor som våra studenter ofta ställer. Läs den gärna!

Studenthandboken HT24/VT25

 
Studenter och lärare.
Foto: Niklas Björling

Känner du dig osäker på vad som förväntas av dig på universitetet? Eller är det svårt att strukturera studierna när du pluggar hemma?

Hos studie- och språkverkstaden får du tips för att förbättra din studieteknik.

 

Kontakt

 

Studentexpedition

För frågor om registrering, scheman, tillgodoräknanden, utlämnande av allmän handling (exempeltentor), kursplaner, DiVA, studieintyg och annat som rör kursadministration kontaktar du vår studentexpedition. För mejladress eller öppettider se nedan.

Studentexpedition
 

Studievägledning

Vägledningen är till för dig som funderar på att börja studera, redan är student eller nyligen avslutat dina studier i kriminologi vid Stockholms universitet. Hos oss får du ämnesspecifik vägledning och information om institutionens kurs- och programutbud, utlandsstudier, vidarerutbildningsmöjligheter, arbetsmarknadsfrågor etc. Vi svarar på frågor kring din studiesituation och stöttar i ärenden som studieuppehåll och studieplanering. Läs mer här

Studievägledningen samordnar också Kriminologiska institutionens stöd för studenter med olika typer av funktionsnedsättning men för att ta del av stödet måste du först göra en ansökan. Här kan du läsa mer om hur du gör.

Du kan kontaktar oss via e-post eller boka besöka under våra mottagningstider, se nedan

Studievägledare
På denna sida