Vanliga frågor och svar om grundutbildningen

Jag har blivit antagen som reserv, hur fungerar det?
Vi kommer att kontakta eventuella reserver via mail efter den 8 januari.

Jag har blivit antagen med villkor, men kanske inte hinner få alla poängen registrerade i tid. Vad ska jag göra?
Mejla till studentexpedition@su.se och berätta om din situation, så ser vi till att du kan påbörja delkursen i väntan på ditt resultat. Observera att det INTE är detsamma som en antagning. Studenter har fram till 15 arbetsdagar efter kursstart på sig att uppvisa behörighet. Det gör det möjligt att få den sista behörighetsgivande kursen eller eventuella omtentor examinerade och bedömda. Om du inte uppfyller villkoren efter 15 arbetsdagar, så förlorar du din plats på kursen.

Var kan jag hitta mitt schema?
Klicka på den här länken och sök efter din kurs för att hitta ditt schema. Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.

Vad är det för litteratur till kursen?
Sök efter din kurs längst ner på den här sidan och klicka på den, så hittar du akuell litteratur under rubriken "Kurslitteratur". Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.

Jag vill ta en kandidatexamen med kriminologi som huvudämne, hur går jag tillväga?
Du kan ta en kandidatexamen i kriminologi hos oss på två sätt: via vårt Kandidatprogram i kriminologi, 180 hp eller bygga ihop din egen examen av fristående kurser. Om du läser fristående kurser behöver du 90 hp kriminologi (kurserna Kriminologi I 30 hp, Kriminologi II 30 hp och Kriminologi, kandidatkurs 30 hp) samt 90 hp valfria ämnen. Dina valfria 90 hp får dock inte överlappa varandra kunskapsmässigt. Om du exempelvis läst Kriminologi I vid SU, kan du inte läsa motsvarande kurs vid ett annat lärosäte och använda i samma examen. Den sammanlagda summan av kurserna du önskar ta med i din examen måste vara exakt 180 hp. Du får samma examen oavsett om du väljer att läsa program eller fristående kurser.

Vad skiljer ett program från fristående kurser?
Det som skiljer ett program från fristående kurser är att kursupplägget till programstudierna är bestämda i förväg, medan den som läser fristående kurser själv får välja kurser helt fritt under studietiden. Som programstudent får du platsgaranti till samtliga kurser i kriminologi. När du söker som fristående konkurrerar du på samma villkor som övriga sökanden. Den examen du får i slutändan kommer oavsett program eller fristående kurser att vara en kandidatexamen.

Vilka kurser bör jag ta med i min kandidatexamen, förutom kriminologi?
Det är helt valfritt, så länge kurserna inte överlappar varandra kunskapsmässigt. Exempel på vad som är vanligt att kombinera kriminologi med är sociologi, psykologi, socialpsykologi, statsvetenskap och juridik. Det går även bra med exempelvis socialantropologi, pedagogik, ekonomi, språk, journalistik, socialt arbete, med mera. 
En del av våra studenter är väldigt intresserade av varför vissa människor begår brott, eller hur man kan arbeta med dem som har begått brott. De väljer ofta att kombinera sina kriminologistudier med kurser i psykologi eller socialt arbete. Andra är mer intresserade av varför brottsligheten är högre i vissa områden än andra eller varför brottsligheten förändras över tid och kan då välja att fördjupa sig i sociologi. Åter andra är intresserade av den kriminalpolitiska delen, varför kriminaliserar vi vissa beteenden men inte andra, som exempelvis cannabis och alkohol. Då kan det vara intressant att kombinera kriminologistudierna med statsvetenskap.

Jag har redan läst någon/några kurser i kriminologi men vill ändå söka ert kandidatprogram. Går det?
Du kan söka till vårt kandidatprogram även om du redan läst Kriminologi I och/eller II (eller motsvarande kriminologikurser på annat lärosäte), kommer du att kunna tillgodoräkna dem under förutsättning att kursen som ges i programmet inte har ändrats väsentligt från då du läste dem. Däremot kommer du behöva följa din kull, och möjligheterna att "hoppa fram" kommer att vara begränsade.

Hur många studenter kommer ni anta på ert kandidatprogram?
Vi har cirka 40 platser på programmet.

Jag vill läsa kandidatkursen som fristående kurs, hur ser urvalsprocessen ut?
Det är just nu hård konkurrens för att läsa kandidatkursen i kriminologi på SU. Eftersom det är många fler studenter som söker till kursen än vad det finns platser behöver vi göra ett urval bland de studenter som sökt till kursen. 

Urvalet till Kriminologi III, kandidatkursen, baseras på en sammanvägd bedömning av betygen på tidigare högskolekurser i kriminologi(här bedöms det bästa delkursbetyget på en metodkurs, en teorikurs samt på två övriga kriminologikurser) samt antal högskolepoäng (ju fler högskolepoäng du har, desto större är chansen att bli antagen).

Jag vill läsa masterprogrammet i kriminologi hos er, hur ser urvalsprocessen ut?
Urvalet baseras på en sammanvägd bedömning av betyg på kandidatuppsatsen, de tre bästa betygen på kurser i samhällsvetenskaplig metod, antalet högskolepoäng (hp) samt tidigare studiers relevans i relation till utbildningen.

Vad kan jag jobba med efter examen?
Det finns en stor variation bland studenterna när det gäller vad man vill arbeta med när man är klar. Vill man exempelvis jobba med forskning, analys och utredning kan det vara bra att välja vissa kurser med mer teoretisk och metodologisk inriktning. Vill man hellre jobba med människor inom kriminalvård eller frivård, kan det vara bättre med kurser i psykologi eller socialt arbete.

Sök bland våra utbildningar