Yolanda
 

– Jag är ursprungligen från Barcelona och kom till Sverige för tre år sedan på grund av min svenska man. Jag har alltid varit intresserad av att jobba i skolan, något jag gjorde i Barcelona. Där jobbade jag extra som engelsklärare på en grundskola. När jag kom till Sverige började jag vikariera som spansklärare på olika skolor och det var då jag upptäckte att lärarrollen passade mig utmärkt. Jag kunde sprida mitt modersmål och samtidigt organisera, planera och bestämma ganska mycket hur jag jobbar och undervisar. Dessutom är det med stor belåtenhet jag ser elever lära sig prata spanska! Allt detta gjorde att jag ville utbilda mig och jobba som lärare på heltid i framtiden. 

Studievägledare visade vägen

Yolanda kontaktade en studievägledare på Institutionen för språkdidaktik när hon skulle söka in till sin utbildning.

– Vi hade ett möte där jag frågade henne om allt som jag ville veta om ämneslärarprogrammet och fick jättebra information och råd. Efter den dagen bestämde jag mig för att börja studera. Och det ångrar jag inte, jag har haft så många bra lärare som inte bara är där för att undervisa, utan verkligen brinner för sitt ämne, vilket gör lektionerna mycket mer intressanta. Dessutom har vi ”Studie- och språkverkstaden” som hjälper till med studievanor och studieteknik. De ger råd om hur man kan förbättra sitt skrivande, språk mm. En mycket bra tjänst åt de elever som behöver extra stöd.

I framtiden

Yolanda har stora planer för framtiden och hoppas kunna påverka både elever och strukturer inom skolan.

– Efter att jag är klar med mina studier, vill jag jobba som lärare i spanska och engelska.  Samtidigt vill jag att mina elever har roligt och är glada när de kommer till mina lektioner. I ett större perspektiv vill jag med min roll som lärare påverka skolan och undervisningssystemet på ett positivt sätt. Forskning inom spanska språket är också något jag ser som en möjlig väg för framtiden.