Susanne Kjällander är universitetslektor i barn- och ungdomsvetenskap vid Stockholms universitet på Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen. Hon brinner för sin forskning och intresserar sig för när barn har ett starkt intresse och vill skapa sitt eget. Se filmen och hör henne berätta.

Vad har du för tankar och idéer för framtiden?
Susanne Kjällander tänker just nu mycket på vad Sveriges kommande nationella IT-strategi kommer att innebära för förskolan och skolan. Många fler digitala lärresurser kommer att köpas in och vad innebär det för barn och barndom? Hon hoppas att de får använda dem utifrån egna intressen och erfarenheter på kreativa, skapande sätt. 

- Programmering ska in i skolan och jag undrar hur det kommer att bli: kommer barn att programmera med surfplattor och robotar och skapa musik och så vidare eller kommer de att skriva kod? Det här känns väldigt spännande, tycker Susanne.

Är det något som du brukar gå omkring och tänka på?
Susanne vill få sina studenter vid varje seminarium att gå därifrån med känslan av att de fått med sig något på riktigt. - Det kan vara något fysiskt som en lek, en text eller en app, men även en ny insikt eller en utmanad tanke, huvudsaken är att de ska kunna omsätta det i verksamheten med barnen. Vissa studenter har fixat barnvakt och åkt från t.ex. Norrtälje i ottan, då vill jag verkligen att de ska tycka att det var värt det, säger Susanne.

Vad tycker du om att göra?
- Jag älskar när jag som nu har en post doc-tjänst. Jag kan få bli ett med min text. När jag lever och andas och drömmer om forskningsartikeln jag skriver är det är SÅ härligt! Men jag tycker förstås också om att leka med mina barn, resa och åka snowboard, berättar Susanne.