Våra forskare delar med sig av sina spännande erfarenheter som du kan höra och se i en filmserie som heter Forskare och skolan/förskolan. Vill du så kan du se några av våra forskare som undervisar inom våra lärarprogram. Det finns även några filmer på YouTube, lärarutbildningarna vid SU.
Hur upplever elever meningsfullhet och delaktighet? Maria Andrée berättar i webbfilmen om hennes forskning som fokuserar på elevernas lärande i de naturvetenskapliga ämnena.
Flera forskare vid Stockholms universitet bedriver spännande forskning som har anknytning till skola och utbildning. Catrine Björck tar reda på hur bildlärare jobbar med digital utrustning i skolan.
Iben Christiansen, docent, arbetar på Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik vid Stockholms universitet med ett särskilt intresse för matematiklärarutbildning och hur teori och praktik hör ihop.
Ulla Ek är professor emerita i specialpedagogik på specialpedagogiska institutionen vid Stockholms universitet. Hon bedriver forskning som handlar om barn i skolan med uppmärksamhet och koncentrationssvårigheter.
Hur skapas rasistiska stereotyper? Det forskar Rickard Jonsson om vid Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen. Här kan du höra Rickard berätta om sin forskning.
Hur ger man utrymme för lek på fritidshem? Hur kan man tänka om lek vid förändringar? Det är vad Eva Kane, doktorand och lärare vid Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet, är intesserad av.
Hur formas studenternas kunskap och värderingar? Cecilia Lundholm är professor på Institutionen för de humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik och intresserar sig för hur kunskapsbildningsprocessen ser ut.
Forskare och lektor Maria Olson är intresserad av demokrati och mångfald i skolan. Hon ställer nya frågor inom kända områden för att kunna göra skillnad.
Eva Norén är forskare vid SU på Institutionen för matematikikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik. Hon intresserar sig i huvudsak för två områden. Det ena handlar om hur man kan dra nytta av flerspråkighet i matematikundervisningen för elevers fortsatta lärande. Det andra handlar om programmering för elever i årskurs F-3.
Hur organiserar de svenska gymnasieskolorna de specialpedagogiska resurserna? Det är en fråga som ligger varmt om hjärtat på forskare Joacim Ramberg, vid Specialpedagogiska institutionen vid Stockholms universitet.
I intervjun berättar Johan Sandahl om vilka frågor som han ställer i sin forskning, till exempel, Vad kan vi förvänta oss av skolan i termer av medborgarbildning? Hur bidrar skolan till att elevernas medborgarbildning kan utvecklas?
Kicki Skog är intresserad av frågor som berör lärarutbildningen i matematik. Vad tycker studenterna är viktigt? Påverkar de sociopolitiska intressena individen? Hur kan vi utveckla lärarutbildningen i matematik?
Professor Mara Westling Allodi vid Specialpedagogiska institutionen intervjuas om hur lärare kan arbeta för att förbättra det sociala klimatet i klassrummet.
Flera forskare vid Stockholms universitet bedriver spännande forskning som har anknytning till skola och utbildning. Barbro Westlund drivs av sin nyfiken på hur man bedömer elevers läsförståelse.