مقابلة مع ماهر (923 Kb)

Maher Arshinak är 31 år och har en lärarexamen med inriktning mot engelska från universitetet i Aleppo, Syrien, 2014. Han gick Snabbspåret för nyanlända lärare och förskollärare vid Stockholms universitet hösten 2016 fram till våren 2017 och gjorde APL, arbetsplatsförlagt lärande, på Lina grundskola i Södertälje. Maher arbetar nu som lärarvikarie för Lärarjouren.

Större kunskaper om svensk skola

Under utbildningen lärde sig Maher mycket om hur den svenska skolan är organiserad, vilka lagar och regler som gäller, didaktik, pedagogiskt ledarskap m.m. Även hans kunskaper i det svenska språket utvecklades, berättar Maher.

-Jag utvecklade min svenskanivå en hel del under Snabbspåret, både tack vare APL i en svensk skola och eftersom undervisningen i utbildningen bedrivs både på arabiska och svenska.

Hur fungerade det att göra APL i en svensk skola?

-Det var jättebra! Fast jag är lärare i engelska så fick jag även hjälpa till med matematik. Det finns inga pengar i världen som kan slå känslan när jag märker att en elev har förstått det jag förklarar. Jag hjälpte bl.a. en elev från underkänt betyg till att nå godkänt betyg – en otrolig känsla!

Maher
Maher Arshinak har studerat inom Snabbspåret.

Fick du arbete efter Snabbspåret?

-Ja, som vikarie hos Lärarjouren. Egentligen ville Lina grundskola i Södertälje, där jag gjorde APL under Snabbspåret, behålla mig. Tyvärr kunde de inte det av ekonomiska skäl.

 

Vägen mot behörighet

Maher berättar att han bland annat måste klara av kursen Svenska som andraspråk 3 innan han blir behörig lärare.

Hur påverkade Snabbspåret din väg mot att bli behörig lärare i Sverige?

- Jag fick en fantastisk introduktion till den svenska skolan och värdefull praktik som ledde till jobb som vikarierande lärare efter utbildningen.

Vad vill du säga till nyanlända lärare som funderar på att jobba som lärare även i Sverige?

-Gå Snabbspåret! Det är en jättebra utbildning som både hjälper dig att utveckla dina kunskaper i det svenska språket och ger dig nödvändiga kunskaper om den svenska skolan, så att du kan arbeta som lärare även i Sverige. Flera av lärarna har själva gjort en liknande resa som deltagarna. De är levande bevis för att det är möjligt att skapa ett nytt liv, i ett nytt land!

 

Text: Anna-Karin Waldau