Utländska lärares vidareutbildning (ULV)

  1. Du är här:
  2. Start
  3. Lärarutbildningsportalen
  4. Lärare
  5. Utländska lärares vidareutbildning (ULV)
ULV För att du vill ta in världen i skolan, Foto Vilhelm Stokstad.

Utländska lärares vidareutbildning (ULV)

Har du en utländsk lärarexamen och vill arbeta som lärare eller förskollärare i Sverige? Då kan du komplettera dina studier inom Utländska lärares vidareutbildning (ULV).

ULV är en kompletterande utbildning för personer med en utländsk lärar- eller förskollärarexamen. Syftet är att ta vara på utländska lärares och förskollärares kompetens och ge ökade möjligheter till anställning i svensk skola eller förskola.

Utbildningen ges vid Göteborgs universitet, Linköpings universitet, Malmö universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet och Örebro universitet. Utbildningen omfattar som mest 120 högskolepoäng.

Utbildningen vänder sig till dig som har:

  • Minst en 2-årig utländsk avslutad lärarexamen på eftergymnasial nivå
  • Svenska 3/Svenska som andraspråk 3/TISUS eller motsvarande, alternativt Svenska B/Svenska som andraspråk B om kursen examinerats före 30 juli 2013

Viktigt att tänka på är att om du endast har uppehållstillstånd för studier kan du bli avgiftsskyldig. Läs mer på antagning.se om anmälnings- och studieavgifter.

 

Ansökan till HT18 står öppen mellan 15 mars - 16 april.

Lärarlegitimation

För att få fast anställning som lärare eller förskollärare i Sverige krävs en lärarlegitimation/förskollärarlegitimation. Även du som har utländsk lärarexamen har möjlighet att ansöka om legitimation hos Skolverket.

Läs mer om vad som gäller på Skolverkets hemsida.

Kort om ULV

Goda möjligheter på arbetsmarknaden

Flera utvärderingar har visat att om du kompletterar dina utländska studier med studier här i Sverige, så som studier inom ULV, ökar dina chanser att få jobb i svensk skola/förskola.

En utvärdering gjord av Institutet för social forskning vid Stockholms universitet, visade att en kompletterande utbildning för utländska akademiker också ger bättre löneutveckling.

Kontakt ULV

Telefontid: tisdag och torsdag kl. 10-12.
Tfn: 08-1207 65 35

E-post: ulv@su.se
Postadress:
Stockholms universitet
Områdeskansliet för humanvetenskap
Utländska lärares vidareutbildning (ULV)
106 91 STOCKHOLM

Informationsträff ULV

Välkommen till Stockholms universitet för en informationsträff om Utländska lärares vidareutbildning. Du kommer att få information om utbildningen och hur du ansöker. Det finns även möjlighet att ställa frågor.

Datum: 21 mars

Tid: 17.30-18:30

Plats: Campus Frescati, sal B3, Södra husen, blå höghusen.

Välkomna!

Vägledning kring lärarlegitimation

Riksdagsförordningar som styr ULV: