Firandet innehöll fina och känslosamma tal av de examinerade lärarstudenterna Saadon Yousif och Eva Molnar och ett fantastiskt musikstycke av Bach framfördes på violin av Nazakat Rashidzade. Susanna Malm, som är nationell samordnare för den kompletterande utbildningen höll ett tal där hon framhöll betydelsen av all den samlade kompetensen hos lärarna och förskollärarna och hur värdefulla de kommer att vara i den svenska skolan och förskolan.

Efter musik och tal delades vackra rosor ut till alla deltagare och kvällen avslutades med mingel med tilltugg tillsammans med alla lärares familjer, vänner och representanter från ULV-samordningen.

 

Saliva har gått från vikariat till fast anställning

Saliva Warto som kompletterat sin tidigare lärarexamen till en examen mot inriktning förskola berättar om hur glad hon är och hur underbart det känns att vara klar men att hon gärna vill fortsätta att utveckla sig. På den förskola Saliva har fått jobb på är det flera av barnen som har engelska som modersmål så hon planerar att läsa en fristående kurs framöver för att utveckla sina kunskaper i det engelska språket.

Saliva har läst mot en examen med inriktning förskola

Hon berättar att det känns som att hon äntligen är tillbaka i sitt yrke igen, tidigare arbetade hon som obehörig vikarie på olika förskolor men nu har hon en fast anställning på en och samma förskola. Saliva berättar att hon och flera studenter med henne ibland har fått kämpa med att tillägna sig det svenska språket och utan språket kan kontakten med andra vara en utmaning. "Men jag rekommenderar alla att ta den här möjligheten och språket är nyckeln till alla dörrar!"

Det bästa med utbildningen var VFU

Biljana Styrlander har kompletterat sin tidigare lärarexamen till en svensk ämnelärarexamen i engelska med behörighet i gymnasieskolan och har sin lilla dotter med sig till Avslutningshögtiden. Idag firar du att du är klar med din kompletterande utbildning, hur känns det?

"Det känns som slutet på en lång väg som jag påbörjade för länge sedan, det var tio år sedan jag kom till Sverige så det känns bra!" 

Biljana är legitimerad lärare i engelska

Vad har du för planer för framtiden?

"Svårt att säga, jag hade precis börjat jobba som lärare innan jag fick barn och jag hann arbeta i fem månader. Nu har jag en tjänst i grundskolan fast eftersom jag är legitimerad gymansielärare så vill jag gärna prova på att arbeta på gymnasiet efter min föräldraledighet!"

Biljana berättar att det bästa med den kompletterande utbildningen var den verksamhetsförlagda delen, VFU och att hon under VFU:n fick möjlighet att testa sina kunskaper i praktiken. Biljana berättar vidare att det inte alltid var helt lätt men att hon fick en möjlighet att se vad som kan vara en utmaning i lärarrollen, tex kontakten med eleverna. Biljana menar att VFU ger en värdefull möjlighet att prova på rollen som lärare innan man börjar jobba på riktigt. 

"Jag skulle absolut rekommendera den här utbildningen, säger Biljana, den ger jobb ganska lätt, jag fick jobb direkt efter att jag avslutat min sista kurs, jag skulle rekommendera den också för att man integreras i samhället och ger den status man förtjänar"

ULV-samordningen önskar alla lärare varmt lycka till!

 

 

 

 

 

Text: Maria Granath
Foto: Niklas Björling