Vad är Vidareutbildning av lärare som saknar lärarexamen (VAL)?

Anna-Karin Waldau, handläggare inom Vidareutbildning av lärare som saknar lärarexamen. Foto: Niklas Björling

VAL är en oavlönad, arbetsintegrerad, kompletterande utbildning för obehöriga lärare som saknar lärarexamen. Tanken med VAL är att du ska bli behörig där du är. Om du exempelvis arbetar som obehörig mattelärare och har läst en del matematik på högskola eller universitet, så kan du läsa till en ämneslärarexamen i matematik inom VAL. Om du blir antagen till VAL fortsätter du att jobba som lärare på minst 50 % och läser samtidigt distanskurser på 50 % enligt en individuell studieplan.

Hur kan du hjälpa personer som söker till VAL?
Jag kan inte ge något förhandsbesked när det gäller behörighet till VAL, men däremot tipsa om det kan vara värt att ansöka eller inte beroende på dina studiemeriter och jobberfarenhet. Jag kan också ge förslag på vad som krävs för att uppnå behörighet till VAL. 
 
Varför ska man studera vid Stockholms universitet?
Stockholms universitet har en stor bredd när det gäller utbud av kurser och är framstående inom både utbildning och forskning. En examen från Stockholms universitet står för hög kvalitet. Den som läser vid Stockholms universitet har nära tillgång till beslutsfattare, myndigheter, muséer, arkiv och olika organisationer.