Den 18 mars var vi tillsammans med representanter från ISDs studentråd och HSDs studentråd på en workshop där vi tillsammans med andra representanter från lärarutbildningen diskuterade strukturen på ämneslärarprogrammet för studenter som läser humanistiska eller samhällsvetenskapliga ämnen. Vi studenter tryckte bland annat på att vi ser oss som lärare i två ämnen, och inte bara i vårt huvudämne, därför vill vi gärna göra mer än en praktik i vårt andraämne. För så ser strukturen nämligen ut just nu.

Nytt för i år är också att det bildats ett Centralt Lärarstudentråd (CLR). Här samlas representanter från lärarutbildningens alla studentråd för att tillsammans driva gemensamma frågor. Det var länge sedan lärarstudenter engagerade sig fakultetsövergripande så det känns väldigt roligt att studentengagemanget på lärarutbildningarna blomstrar just nu. Här kan du läsa mer. 

Vi på studentkåren har också engagerat oss i frågan om den flergradiga betygsskalan som började gälla från och med HT15. Vi är tillsammans med 17 andra studentkårer vid lärosäten med lärarutbildning kritiska till denna nya centralt initierade betygsskala. Vi tror att det finns en risk att VFU handlar mindre om övning och prövning och mer om betygssättning av lärarstudenten. För oss är det viktigt att praktik får innebära just praktik, att det handlar om att öva. Många studenter upplever redan praktiken som svår och stressig, kanske betyder en flergradig betygsskala att det blir ökad påfrestning för oss som studenter. Tanken bakom reformen var att man sett att för många studenter blivit godkända under VFU, och att en flergradig betygsskala skulle vara ett sätt att sätta lite högre krav. Vi tror istället på att rikta resurserna till att handledarna får den utbildning de behöver för att kunna handleda lärarstudenter. Här kan du läsa mer om denna fråga. Vad tycker du själv förresten? Diskutera på vår Facebooksida Lärarstudenter vid Stockholms universitet.

Lärarrummet på Gula Villan har tuffat på och förra tisdagen var det dags för det avslutande seminariet om skogspedagogik. Trots regn och rusk tog sig en massa studenter ut i naturen och testade lite övningar att göra tillsammans med eleverna. Tack till alla er som kommit på lunchseminarierna och förhoppningsvis fortsätter Lärarrummet även nästa termin. Har du idéer på teman som du vill ska tas upp? Mejla marten.michanek@sus.su.se och brainstorma.

Många av oss önskar sig mer specialpedagogik, och gärna om hur det faktiskt funkar i praktiken. Det ska vi ta reda på på torsdag, då studentkåren ordnar en halvdag tillsammans med specialpedagogiska institutionen. Ta gärna med exempel på svåra klassrumssituationer att diskutera och testa tillsammans.

VAD HÄNDER PÅ CAMPUS
SUS-yoga
6 april, 9.15 - 10.30, Frescatihallen
Gratis yoga för den som är medlem i studentkåren. Anmäl dig här
Arrangörer: Stockholms universitets studentkår tillsammans med Yoga för dig. 

So you think you can påverka: Hur påverkar vi?
7 april, 15.00 - 16.30, Kårsalen, Studenthuset
Sista delen i studentkårens seminarieserie om studentinflytande. Idag utgår vi från case studies för att diskutera hur du som studentaktiv kan förändra universitetet. En inspirerande och lärorik workshop där du får möjlighet att lära känna andra studentaktiva och fördjupa dina egna kunskaper.

Ingen föranmälan krävs, det är bara att komma och det bjuds på fika!

Arrangörer: Stockholms universitets studentkår

Är du redo att möta alla elever? Halvdag om specialpedagogik i praktiken
7 april, 13.00 - 16.00, Kårsalen, Studenthuset

Varför uppstår konflikter i klassrummet? Hur kan vi hantera situationer som utmanar oss som lärare?
Välkommen att under en halvdag träna inkludering, lågaffektivt bemötande, nödsituationer och trygghetsskapande i workshops och seminarier med utbildare från HSO, Attention och Astma och Allergi-föreningen i Stockholms län samt specialpedagogiska institutionen på Stockholms universitet.

Jämlikhetsnätverkets tredje träff för terminen: Tema rasism på SU
14 april, 15.00 - 17.00, Kårsalen

Är du intresserad av jämlikhetsfrågor? Vill du få mer kunskap om arbetet för lika villkor på Stockholms Universitet och träffa engagerade studenter med samma intresse? Kanske vill du få lite gratis fika också?

Då är du välkommen till jämlikhetsnätverkets tredje träff för terminen! Vi kommer prata om rasism på SU. Hur utbrett är det och vad kan vi göra för att motverka det?
Alla är välkomna, inga förkunskaper krävs. Information om tillgänglighet finns här.

Du får gärna anmäla dig i förväg till Henric Södergren, samordnare för lika villkors-frågor. E-mail: henric.sodergren@sus.su.se

Arrangörer: Stockholms universitets studentkår

Hantera stress och konflikter i klassrummet.
14 april, 13.00 - 15.00, Sal D416 (Södra husen)

Kom och lär dig att hantera konflikter, som kan uppstå i ett klassrum. Föreläsare: John Josserand

Ingen föranmälan behövs. Välkommen!
Arrangörer: ISDs studentråd, Stockholms universitets studentkår och Lärarnas riksförbund studerandeförening

Föreläsning & workshop: Konflikthantering och normkritisk pedagogik
18 april, 15.30 - 18.00, Kårsalen, Studenthuset

Feministiska lärarstudenter på SU anordnar en föreläsning+workshop inom konflikthantering och normkritisk pedagogik . Denna workshop riktar sig främst till lärarstudenter, men alla är välkomna oavsett vad ni pluggar!

Vi bjuder självklart på fika!

Anmäl ert deltagande och ev. matallergier senast torsdag 14/4 till emeline93@hotmail.comför att säkra Er plats

Arrangörer: Feministiska lärarstudenter, Stockholms universitet

Retorik i klassrummet
25 april, 14.00-16.00, Kårsalen, Studenthuset

Kom och lär dig metoder för att tala inför grupp.
Föreläsare: Barbro Fällman

Arrangörer: ISDs studentråd, Stockholms universitets studentkår och Lärarnas riksförbund studerandeförening

Använd teknik i klassrummet
27 april, 10.00 - 12.00, Språkstudion (E-huset, Södra husen)

Kom och lär dig om digitala hjälpmedel, som du kan använda i din undervisning. (Begränsat antal platser).

Arrangörer: ISDs studentråd, Stockholms universitets studentkår och Lärarnas riksförbund studerandeförening

TIPS
Sök stipendium för lärarstudenter!
Sista ansökningsdag 15 april

Folksskoleseminariets minnesfond utlyser stipendier till enskilda lärarstudenter eller studentförening eller studentkår. Ändamålet med stipendiet är:

Belöning eller uppmuntran åt lärarkandidat som visat god kamratanda eller berömvärt flit. 

Belöning till lärarkandidat som ägnat arbete åt teater, musik eller annan kulturell verksamhet vid lärarhögskolan eller åt gymnastik eller idrott.

Studiebesök, fritidsverksamhet, kulturell verksamhet, idrottstävling eller annatför lärarkandidaterna gemensamt ändamål. 

Förvärv av material eller andra saker

Ny lärare - kurs av Lärarförbundet Stockholm
19:e april eller tisdag 10:e maj 2016, 18:00-20:00, Warfvinges väg 32 i Stadshagen
 
Ny lärare, en kurs för dig som snart tar examen och ger dig information som du har nytta av inför att du ska söka jobb som lärare och förskollärare. 

Vi guidar dig till var du hittar jobben, hur du skriver den bästa ansökan, hur löneläget ser ut för olika lärarkategorier samt vilka avtal som finns. Vi ger dig också handfasta tips kring vad du ska förbereda dig på inför en intervju, vilka regler som gäller kring ditt introduktionsår och vad ett kollektivavtal egentligen ger. 
Alla som deltar får också en extra examensgåva av oss. 
 
Anmälan till 19/4 gör du här  och till 10/5 gör du här - det går också bra att maila till fredrik.kahn@stockholm.lararforbundet.se om du har frågor.

SETT-mässan, "Scandinavian Educational Technology Transformation" 
28 april, 10.45 - 14.00, Kistamässan i Kista, Stockholms stads monter F:42 

28 april är det dags för SETT, Skandinaviens största mässa och konferens inom det moderna och innovativa lärandet. Stockholms stad bjuder in lärarstudenter till en spaningsrunda med utvalda stopp, lunch följt av föreläsningar i deras monter. Klicka på länken ovan för mer information.

Letar du extrajobb?
I vår Facebookgrupp "Lärarstudenter i Stockholm sökes" försöker vi samla både studenter och människor som är på jakt efter lärarstudenter, antingen för att intervjua dem till en nyhetsartikel eller för att de behöver extrapersonal. Håll utkik i gruppen, kanske dyker det upp något som passar just dig.

Anja Enerud
Studiebevakare för lärarutbildningarna /
Student Governance Officer of Teacher Educations
08-674 62 28 / 073-612 53 62
anja.enerud@sus.su.se
 
Mårten Michanek
Samordnare för lärarstudenter/
Teacher Students Coordinator
+46 (0)8-674 62 55 / +46 (0)70-294 83 00
marten.michanek@sus.su.se

Stockholms universitets studentkår
/Stockholm University Student Union
Universitetsvägen 2A
114 18 Stockholm
www.sus.su.se
www.facebook.com/studentkar