Johanna Steen

Johanna är uppvuxen i Åkersberga men läste sin grundutbildning i Uppsala där hon år 2003 tog en masterexamen i biologi vid Uppsala universitet. Strax därefter fick hon en tjänst som laboratorieingenjör inom det nystartade Human Protein Atlas projektet på KTH.

Jag var en av de första som anställdes och var med att bygga upp hela labbflödet. Då jobbade jag där vi producerade proteinerna. Vi kallade oss proteinfabriken för arbetet var storskaligt och automatiserat, säger hon.

Efter ett år blev Johanna inskriven som doktorand och 2010 disputerade hon med avhandlingen “Characterization of antigenic properties and high throughput protein purification”. Även under post-dok tiden i Lars Klareskogs och Vivianne Malmströms forskargrupper vid Karolinska Institutet arbetade Johanna med att sätta upp ett labb, denna gång för produktion av rekombinanta antikroppar från patientprover. Efter fyra år som post-dok fick Johanna möjlighet att bli senior lab manager i samma forskargrupper.

─ Grupperna studerar reumatologi och jag gillar forskning, men insåg att rollen som lab manager passar mig bättre. Jag är bra på att strukturera upp saker och behöver jobba mer ”hands-on”.

Struktur, ordning och reda är ledord som Johanna tar med sig som nybliven lab manager och chef för den tekniska gruppen vid MBW. Det handlar mycket om infrastruktur.

─ Min ambition är att de lokaler och ytor vi har ska användas så effektivt som möjligt. Jag brinner lite extra för hur man planerar ett labb för att det ska bli ett ”skönt flöde”. Vi i den tekniska gruppen ska hjälpa till att få det hela att flyta på så att forskarna kan göra det de är bra på, säger hon.

Hur ser du på rollen som chef?
─ Jag är bra på att arbetsleda och tycker den delen är extra intressant och rolig. Det är superviktigt med bra arbetsmiljö och att man trivs på jobbet.

Vad är mest motiverande med jobbet?
─ Att kunna förändra någonting till det bättre. Att få allt att flyta bra, både lokalmässigt och med den tekniska gruppen. Jag ser det som min uppgift att få saker att fungera rent logistiskt. Det är det som är min drivkraft.

Är du lika organiserad och strukturerad privat?
─ Det roliga är att så är inte fallet. Jag är nog lite mer flummig privat.

 

Fakta:

Namn: Johanna Steen
Ålder: 40
Kommer från: Född på Lidingö men växte upp i Åkersberga
Familj: Man och tre döttrar på 4, 9 och 11 år
Bor: Villa i Älvsjö
Intressen: Jag har varit på sjön i hela mitt liv och köpte min första egna segelbåt när jag var 16.
Talang: Jag är händig och bra på att finna min plats i rummet

Johanna sitter i rum F335b och nås på telefon 08-16 41 82/ 073-622 14 73 eller på mail johanna.steen@su.se


Vi välkomnar Johanna till MBW!