Nit och Redlighet i rikets tjänst är en utmärkelse som tilldelas den som varit statligt anställd i 30 år eller har varit anställd i 25 år vid pensionsavgång.

Den som tilldelas NOR kan välja mellan:

  • en guldmedalj
  • ett dam- eller herrur av guld
  • en graverad kristallskål, Orrefors/Gunnar Cyrén
  • en slipad kristallskål Linnéa, Kosta Boda/Lisa Bauer
  • en konstvas, Kosta Boda/Ernst Billgren
  • en konstskulptur, Kosta Boda/Bertil Vallien.
Medalj av guld
Medalj av guld

 

Medalj:
För Nit och Redlighet i rikets tjänst

Medaljen präglas i 23 karat guld, väger 11 gram och har en diameter på 27,5 mm. Bandet för herrar är rakt, för damer en rosett. Medaljen levereras i ett etui.
Produktblad

Den som tilldelats NOR kan på eget initiativ – och på egen bekostnad – skaffa en miniatyrmedalj. Medaljen tillverkas och säljs av Svenska Medalj AB. Du behöver bifoga ett intyg från universitetet att du fått NOR. Kontakta Yvonne Samuelsson, Personalavdelningen.

NOR-guldur
Dam-/herrur av guld

 


Armbandsur från Certina
Klockorna från Certina finns både som damur (24 mm i diameter) och herrur (33,5 mm i diameter). De är tillverkade i 18 karat guld och har reptåligt safirglas. Bandet är av läder med krokodilprägling.

Kristallskål från Orrefors
Kristallskål från Orrefors

 


Kristallskål från Orrefors/Gunnar Cyrén
Skålen från Orrefors är märkt med Riksvapnet och är signerad i botten "Orrefors Gunnar Cyrén". Skålen är 135 mm hög och har en diameter på 235 mm. Kristallskålen levereras i ett presentschatull, vikt 15 kg.

Kristallskål från Kosta Boda
Kristallskål från Kosta Boda

 


Kristallskål från Kosta Boda/Lisa Bauer
Skålen från Kosta Boda är formad, blåst och graverad för hand. Dekoren är skapad av konstnärinnan Lisa Bauer och mönstret speglar en småländsk Linnéa. Skålen är 190 mm hög och ca 205 till 150 mm i omfång. Kristallskålen levereras i ett presentschatull, vikt 1,1 kg.

Konstskulptur/Ernst Billgren
Konstvas/Ernst Billgren

 


Konstvas från Kosta Boda/Ernst Billgren
Ernst Billgren är ett med naturen och tillsammans med Kosta Bodas glasblåsare har han skapat denna vas "New friends" exklusivt för utmärkelsen NOR. Vasen är 265 mm hög, 130 mm i diameter och väger 2,1 kg.

Konstskulptur/Bertil Vallien
Konstskulptur/Bertil Vallien

 


Konstskulptur från Kosta Boda/Bertil Vallien
Bertil Vallien har skapat denna halvbåt "The sky is the limit" exklusivt för utmärkelsen NOR. Skulpturen är 310 mm hög, 95 mm lång, 90 mm djup och väger 2,5 kg.


Handläggning
Lönehandläggarna vid Personalavdelningen tar varje år fram uppgifter om de anställda som ska tilldelas utmärkelsen NOR. Inbjudan skickas i god tid till dem som berörs. Anställda som tycker att de har 30 år sammanlagd statlig anställningstid och inte fått någon inbjudan, kan ta kontakt med lönehandläggaren för sin institution vid Personalavdelningen. Orsaken kan vara att tidigare statlig anställningstid inte har meddelats till Lönesektionen.
 

Högtid

De som ska tilldelas NOR kommer att få en personlig inbjudan till ceremonin, som hålls en gång per år under senvår/försommar. Rektor Astrid Söderbergh Widding delar ut den valda utmärkelsen och därefter följer en buffé med dryck.