Karin Persson framför UCAM Foto: Maria Ottosson
Jag anländer till UCAM:s huvudcampus Los Jerónimos. Foto: Maria Ottosson

Lonneke Meijer, utbyteskoordinator vid UCAM:s International Relations Office, ansvarade för vår utbytesvecka, och hon och hennes trevliga kollegor gjorde sitt yttersta för att se till att vi kände oss välkomna och fick ut så mycket som möjligt av vistelsen.

Gemensamt program

Veckans gemensamma program bestod av föreläsningar, workshoppar och guidade turer. Vi fick lära känna vårt värduniversitet och fick även presentera våra respektive lärosäten för varandra. Jag fascinerades av hur likartat de olika lärosätena i Europa kommunicerar sin verksamhet. Visst finns det kulturella skillnader men det som förenar oss överväger verkligen.

International Staff Week and UCAM Photo: Universidad Católica de Murcia
Hela (nästan) Staff Week-gruppen samlad. Foto: Universidad Católica de Murcia

Individuella möten

Utöver det gemensamma programmet fanns det möjlighet att boka in individuella möten med medarbetare på plats. Eftersom jag är webbsamordnare på Studentavdelningen fick jag träffa UCAM:s webbteam och det var otroligt intressant och lärorikt. Vi utbytte lärdomar och erfarenheter och jag fick tips och idéer att ta med mig hem till SU.

Ett katolskt universitet

En stor skillnad mellan Stockholms universitet och UCAM är att medan vi är ett statligt universitet som är politiskt och religiöst obundet, är UCAM privat och katolskt. Just den religiösa inriktningen gjorde sig ständigt påmind i campusmiljön, både utomhus och inomhus. Där fanns statyer av påven och jungfru Maria, kors på väggen i alla undervisningssalar och en huvudbyggnad som ursprungligen varit ett kloster. Att sprida evangeliet enligt katolsk tro är en del av UCAM:s uppdrag.

Det gamla klostrets innergård på campus Los Jerónimos Foto: Karin Persson
Det gamla klostrets innergård på campus Los Jerónimos. Foto: Karin Persson

Starka resurser

Det som genomsyrade atmosfären var för mig emellertid att UCAM först och främst är ett universitet som är ytterst måna om att erbjuda sina cirka 15 500 studenter utbildning av högsta kvalitet. De har kurser och program inom en mängd olika ämnen och fina, moderna resurser i form av bland annat labb för medieproduktion, datorspelsutveckling, medicinska utbildningar och elitidrott.

Två campus i fina omgivningar

Det finns två campus – huvudcampus Los Jerónimos, beläget i en rogivande och naturskön omgivning i utkanten av Murcia, ungefär en halvtimmes bussresa från stadens centrum, och ett campus i Cartagena, en hamnstad cirka 45 minuters bussfärd från Murcia.

Härlig gruppdynamik

I anslutning till det fasta programmet anordnades frivilliga fritidsaktiviteter som en guidad stadsvandring och en utflykt till Cartagena. Vi hade en härlig gruppdynamik och trivdes väldigt bra tillsammans.
När veckan var slut återvände jag till Sverige fylld med ny kunskap och inspiration, nya internationella kontakter och massor med fina minnen.
Det är oerhört givande att få åka på ett internationellt utbyte inom ramen för sin anställning och jag rekommenderar verkligen alla som vill och har möjlighet att prova på det."

Karin Persson är webbsamordnare på Studentavdelningen. Hon projektleder även Masterbroschyren som är riktad till internationella studenter.