Över ett år av arbete hemifrån för alla som kan. Över ett år av undervisning online. 18 mars 2020 var datumet då Sveriges universitet och högskolor gick över till undervisning på distans. Har det varit lätt eller svårt att ställa om? Att jobba hemifrån kan ha sina fördelar och nackdelar beroende på förutsättningarna. Vilken bild symboliserar din vardag under pandemin?

Eva Albrektssons hemmakontor

Eva Albrektson, kommunikationsstrateg:

”Med och utan ståbord. Ett drygt coronaår i mitt lilla arbetsrum – tack och lov att maken och jag hade varsitt redan! Till och med tavlor har jag fått upp längs vägen.”

 

Astrid Raidl hemmakontor

Astrid Raidl, systemadministratör vid Institutionen för biokemi och biofysik:

”Jag hyr en liten tvåa på 60 kvadrat så det finns inte mycket utrymme - även om jag bor alldeles själv. Men jag fixade ett litet "gästutrymme" medelst två tvärställda rader bokhyllor/lagerhyllor när jag flyttade in. Utrymmet är dock inte jättestort men en säng/soffa finns det i alla fall.

Där fick jag sedan försöka ordna ett Coronakontor för att få undan allt tekniskt man behöver som systemadministratör – det blir långt fler prylar och sladdar för det. Och jag hittade till slut en kontorsstol att klämma in – nätt och jämnt.”

 

Fågelkikaren står redo hos Clas Hättestrand. Foto: Privat


Clas Hättestrand, professor i naturgeografi och prorektor:

”På min arbetsplats hemma står fågelkikaren redo om en raritet skulle dyka upp utanför fönstret. Handkikare och kamera på skrivbordet är också för fåglarna. Det blir lite snärjigt ibland när en spännande fågel dyker mitt i ett zoom-möte! Jag har räknat ett 30-tal arter från skrivbordet under hösten och vintern. Till exempel havsörn, stenknäck, steglits och stjärtmes.

En fördel med distansarbete är att arbetsplatsen då kan väljas fritt. Här jobbar jag från verandan på landstället i Småland, på en gård utanför Tranås. Skrivande av självvärdering för UKÄ:s lärosätesgranskning i augusti. Korna ger rofyllt sällskap.”

Majken Nilsens hemmakontor
Kontor i badrummet hemma hos Majken Nilsson. Foto: Privat


Majken Nilsen, studerar sista terminen på kandidatprogrammet för museer och kulturarv:

”Studierna blev på distans samtidigt som de valde att renovera bron utanför fönstret, lät ibland som de renoverade i min lägenhet. Föreläsningarna fick flytta in på toaletten då jag bor i en etta. Ibland satt jag i badkaret, utan vatten såklart, och ibland på golvet bredvid tvättmaskinen. Jag skrev min kandidatuppsats i våras, precis när corona bröt ut, vilket var en utmaning!”

Anna-Karin Landin hemmakontor
Anna-Karin Landins hemmakontor är inklämt mellan byrån, garderoben och spjälsängen. Foto: Privat


Anna-Karin Landin, Kommunikationsavdelningen:

”Den officiella zoombilden vs verkligheten. Till synes ren bakgrund och luftigt, men egentligen inklämd mellan byrån, garderoben och spjälsängen. Det är på gränsen att stolen går att rulla ut och garderobsdörrarna kan öppnas. Gardinerna fördragna eftersom solen ligger rakt på hela förmiddagen. När man bor i en tvåa får man bara klämma in hemmakontoret där det går. Ibland sitter jag på andra platser, men det är skönt att ha en ordentlig arbetsplats med en dörr som går att stänga – ett måste när sambo och barn är hemma.”

Sara Cousins i växthuset. Foto: Jens Lasthein
Sara Cousins i växthuset. Foto: Jens Lasthein


Sara Cousins, professor vid Institutionen för naturgeografi:

För ett år sedan var Sara Cousins med i det sista numret av Universitetsnytt och visade när hon jobbade hemma från växthuset. Hur har det gått, har det blivit mycket jobb i växthuset?

”Ibland har jag jobbat från växthuset, framför allt när jag ska läsa. Men nej, inte speciellt mycket, under sommaren är det för varmt och under vintern för kallt. Just nu har vi ställt in jättemycket växter så det knappt går att komma in.

Hela familjen jobbar hemifrån, två vuxna och två ungdomar som går gymnasiet. Det är zoom-möten i vartenda hörn, så vi gjorde ett rum jag kunde sitta och jobba i. Hit med hantverkare och in med ett takfönster i ett vindsutrymme.

Förra året när intervjun var hade jag inte riktigt hunnit känna att det är på riktigt. När jag skulle börja undervisa kändes det jättejobbigt. Jag behöver den där scenen att gå in på för att känna att det är på allvar. Jag var ju en av dem som jobbade hemma en del innan, men när man måste är det en annan sak. Jag blir knäpp, jag vill bara tillbaka till kontoret.”

Sara Cousins i sitt hemmakontor.
Sara Cousins har gjort i ordning ett hemmakontor i ett vindsutrymme. Foto: Privat


Skicka bild från ditt hemmakontor

Skicka din bild och några rader om ditt hemmakntor till: redaktion@su.se
Vi sammanställer sedan bilderna i en artikel på Medarbetarwebben.