Träning via Zoom med Leila Ahonen
Tisdagsfys på Zoom Foto: Anne Heikkinen Sandberg

 

Leila Ahonen, personal- och ekonomiadministratör för Kommunikationsavdelningen, anordnar Tisdagsfys, digitala pass med fokus på styrke- och konditionsträning. Innan pandemin körde hon fysiska pass på campus, så Tisdagsfys har blivit lite av en institution varje tisdag. Kollegor som slutat vid Stockholms universitet fortsätter att delta.

Leila Ahonen tränar i shorts och grönt linne
Leila Ahonen Foto: privat

Vad händer på Tisdagsfys?

– Vi kör utifrån dagsform till musik med koppling till aktuella händelser. Är det Mello kör vi mellotema. Är det internationella kvinnodagen kör vi musik med anknytning till det.

Hur får du energi över till Tisdagsfys?

– Det ger så väldigt mycket energi tillbaka att träffa sina kollegor på det här sättet. Att få göra något tillsammans. Vi tränar tillsammans för att bli starkare, smidigare och ”tåligare” för påfrestningar. Det finns deltagare från nybörjare till mycket vana idrottare i gruppen. Att följa varje persons utveckling ger ett kvitto på att det vi gör tillsammans ger resultat.

Hur får du folk att hänga i år efter år?

– Jag har så mycket skador själv i kroppen att jag ser till att träningen passar för alla. Vem som helst ska kunna delta utifrån sin egen dagskondition. Och så skrattar vi mycket tillsammans. På sommaren går vi och tränar vid Brunnsviken. Då kan passen även innehålla vattengympa om vädret tillåter. Passen brukar sluta med ett gemensamt dopp och lunch på bryggan. Häng med så får du se.

 

Annica Cerutti, arbetar som handläggare i Utländska lärares vidareutbildning (ULV), kör digital Kundaliniyoga med meditation nästan varje fredagsmorgon klockan 7.20.

Annica Cerutti yogar sittande i lotusställning
Fredagsyoga med Annica Cerutti Foto: privat

Varför kör du yoga för kollegorna?

– Det är må-bra-faktorn som är min drivkraft. Jag tycker om att dela med mig av det jag lär mig. Just nu går jag en utbildning till Kundaliniyogalärare och då vidareförmedlar jag det till mina kollegor. Förutom fredagarna på jobbet leder jag cykelpass på SATS, är utbildad instruktör i Core och har deltagit i många Soma-moves pass, en rörelseträning som är som yoga i grunden, men mer dynamisk.

Varför Kundaliniyoga?

– Den grundar sig helt på individens nivå och är bra för både sinnet och kroppen. Det är ingen svår yoga, innehåller ingen akrobatik, och är dessutom helt prestationslös.

 

Hans Rosenberg, rekryteringshandläggare vid Stockholms universitet (ansvarig för anställningen av lektorer och professorer), är friluftsmänniska, hemvärnsman och brinner för tidlöst klädmode, därav den stilfulla skidklädseln i äkta vadmalsbyxor, skidmössa från 1970-talet och en hemstickad lusekofta. Vintern 2020 skidade han på campus på fredagarna när möjlighet gavs, en aktivitet som var öppen för den som ville följa med.

Hans Rosenberg och Anna Carlstedt skidar på campus
Hans Rosenberg och Anna Carlstedt skidar på campus Foto: Anna Carlstedt

Hur kom det sig att du började skida på campus?

– Det var faktiskt chefen som frågade mig om jag kunde vara med och peppa kollegorna till att röra på sig mer. Tidigare brukade jag träna på gymmet vid Stockholms universitet på fredagarna, men när det stängde och det blev snö tog jag med skidorna till jobbet på fredagarna och åkte från A-huset till Stora Skuggan. Nu när vi jobbar hemma blir det mycket stillasittande och det leder ju till ett visst förfall.

Blir det någon fortsättning?

– Ja det är tanken. Under skidturerna insåg jag vilka fina naturområden det finns att besöka runt campus, bara man tar sig lite längre bort. Om vi är tillbaka på plats fysiskt i höst tänkte jag att vi skulle kunna komma igång med lite längre naturpromenader omkring campus.


Anna Carlstedt (fotograf till skidbilden), är disputerad i franska, utbildningsledare vid Humanvetenskapliga områdeskansliet, skidade tillsammans med Hans.

Varför är ni så bra på att peppa varandra vid Humanvetenskapliga områdeskansliet?

– Det finns en fin kultur här på kansliet, som fanns redan innan pandemin. Om någon ska gå en promenad hör hen av sig till kollegorna och säger ”Hej vill ni hänga på?”, eller ”Hej jag tänkte sitta i pentryt och sticka efter jobbet. Någon som vill vara med?” Det har varit ett fruktansvärt påfrestande år och vi jobbar med så svåra frågor, många gånger under hårt tryck. Då är det ännu viktigare än annars att bjuda på sig själv och att vara lite extra snäll och generös.

Hur uppstår en sådan kultur?

– Jag tror att det handlar om att ha bra chefer som säger ”gå hem”, ”ta paus” och som uppmuntrar till att använda de fantastiska omgivningar vi har på campus. Det är ju inte så att bara för att man tar en paus och går en promenad så jobbar man mindre, snarare tvärtom. Det behöver inte vara så krångligt.

  • Är du intresserad av att följa med Hans och Anna på naturpromenader på campus i höst kontakta Hans på: hans.rosenberg@su.se Vanlig klädsel funkar bra.

Vill du aktivera dina kollegor?

  • Hör av dig till oss på redaktion@su.se så lägger vi till dig i listan över personalarrangerade träningsaktiviteter.