Bakgrund

Många webbtjänster använder av säkerhetsskäl ett s.k. certifikat för att kryptera trafiken mellan klient (din enhet) och server. För eduroam används ett certifikat för att kryptera inloggningsuppgifterna mellan din enhet och IT-avdelningens inloggningsserver. Dessa certifikat är tidsbegränsade (de gäller ofta i ett par år) och när de går ut måste man installera ett nytt för att fortfarande ansluta till tjänsten. Certifikatet för det trådlösa nätverket byts ut onsdagen den 24 februari 2021.

Vad betyder det för dig?

Du som tidigare installerat och använt de automatiska inställningarna för eduroam, behöver installera en uppdaterad version på samtliga enheter (datorer, surfplattor, mobiltelefoner), detta gäller både studenter och medarbetare.

Du behöver göra detta innan den 24 februari 2021 om du befinner dig på universitetet.

Om du arbetar hemifrån är det bäst att vänta med att uppdatera inställningarna tills du kommer till universitetet. Anslut gärna en nätverkskabel innan du uppdaterar inställningarna.

Har du inte återställt lösenordet på ditt universitetskonto sedan augusti 2020 måste du först göra det för att det ska fungera. Gör även detta när du är på plats på universitetet.

Har du Arbetplatstjänsten Mac hittar du den nya versionen av de automatiska inställningarna i Self Service, och har du Arbetplatstjänsten Windows finns de i INFO-mappen på datorns skrivbord.

För datorer som inte är anslutna till Arbetsplatstjänsten  och mobila enheter finns  instruktioner för respektive enhet i Serviceportalen.

Du som har en enhet som inte stödjer automatisk konfiguration kan behöva godkänna ett nytt certifikat. Detta gäller t.ex. om du använder Linux eller har en Androidtelefon, och sker i regel på så sätt att det kommer upp en ruta med en uppmaning att godkänna det nya certifikatet.