Programspråket Oracle Java har tidigare varit kostnadsfritt. Oracle har nu aviserat förändrade licensvillkor för Java vilket innebär att det kommer börja kosta pengar att använda för alla kommersiella aktörer. Av okänd anledning bedömer nu Oracle universitetet som en kommersiell aktör och vi kommer att bli tvungna att börja betala för Oracle Java fr. o. m. årsskiftet. IT-avdelningen för en dialog med Oracle för att universitetet ska definieras som en icke-kommersiell aktör, och återkommer med mer information när vi vet hur den dialogen framskrider.

Det finns möjlighet att gå över till en kostnadsfri Open Source Java (OpenJDK) – mer information om OpenJDK hittar du här.

Om du använder en köpt programvara där ”inbäddad Oracle Java” (embedded) förekommer måste du säkerställa att leverantören betalar för Java. Detta gäller inte för de hyrlicenser du har via IT-avdelningen.

Observera att om leverantören inte betalar för Oracle Java kan du gå över till OpenJDK, under förutsättning att det supportas av leverantören.

Om du själv utvecklar applikationer i Oracle Java som du distribuerar till andra gäller särskilda regler. Kontakta Licensfunktionen för mer information om detta rör dig.

Om du inte har behov av att använda Oracle Java är det bäst att avinstallera det för att undvika onödiga kostnader.

IT-avdelningen kommer gå över till OpenJDK för Arbetsplatstjänsten, men de som har behov av Oracle Java kan naturligtvis få det installerat (beställning sker via Uppsalaservern).

Har du frågor om detta är du välkommen att kontakta Licensfunktionen via Serviceportalen.