En-kamerainspelning

En en-kamerainspelning är det enklaste alternativet.  Den lämpar sig bäst för inspelningar riktade till en specifik målgrupp, till exempel studenterna på en kurs. Som regel sätter vi en mikrofon på föreläsaren. Visst ljud kan tas upp med mikrofonen på kameran, men det kan ändå vara svårt att höra frågor från publiken. När inspelningen är klar levererar vi videofilen via en länk färdig att publiceras t ex i en kursspecifik yta i Mondo.

Ett alternativ till en-kamerainspelningen är att göra en studioföreläsning där föreläsaren inte har någon publik på plats utan talar direkt in i kameran.

Exempel:

Lisa Källermark Haya försvarar sin licentiatuppsats Agency in the Spanish language classroom. (Beställare: Institutionen för språkdidaktik)

 

 

Två-kamerainspelning

En två-kamerainspelning är lämpligt för en föreläsning som ska direktsändas på webben och i efterhand kunna ses på su.se. Vi använder två kameror och en bildmixer och har möjlighet att koppla in bilden från föreläsarens dator. Inspelningen sköts av två personer, en fotograf och en bildproducent. Normalt placeras kamerorna – en helbilds- och en följekamera – långt bak i lokalen. Ljudet spelas in direkt från salens högtalaranläggning. För att kunna få med frågor från auditoriet så krävs att handmikrofoner används.

Exempel:

Bolin Lecture on Climate Research 2015, Aula Magna (Beställare: Områdeskansliet för naturvetenskap)

 

 

Tre-kamerainspelning

Med tre kameror har bildproducenten större möjlighet att variera produktionen. En kamera placerad långt fram kan fånga publikreaktioner och filma scenen från ett annat perspektiv. Det gör att evenemanget blir intressant att följa och ger tittaren en känsla av att själv vara på plats. En tre-kameraproduktion lämpar sig mycket väl för direktsändning på webben.

Om du vill att det filmade evenemanget ska kunna erbjudas Kunskapskanalen (UR Samtiden), så krävs tre-kamerainspelning. Redaktionen på UR avgör förstås om de tycker att arrangemanget och innehållet passar för sändning.

Exempel:

Öppen föreläsning: Norra ishavet – kylig hotspot i klimatpusslet, Stockholms Stadsbibliotek (Beställare: Samverkansavdelningen – kommunikationsenheten)

 

 

Tillbaka till Film & rörlig bild