Logga in

Du loggar enklast in genom att leta fram din profilsida på webben genom sökfunktionen på su.se (din profilsida hamnar oftast högst upp i sökresultat) eller via adressen "su.se/profiles/användarnamn universitetskonto". Klicka på pennan under rutan med SUKAT-informationen. Om du inte redan är inloggad i någon annan tjänst i webbläsaren, så lägger du in dina uppgifter i inloggningsrutan som dyker upp.

Du kommer då in i nedan gränssnitt som är öppet för redigering av din profilsida:

Vänstra delen: presentationstexter, högra delen: bilder, publikationer, länkar och filer.
Vänstra delen: presentationstexter, högra delen: bilder, publikationer, länkar och filer.
Klicka på bilden för att få större version.


Redigera din profilsida

Rubrikerna för de olika fälten visas bara om det finns något innehåll. Det finns alltid både en svensk och en engelsk profilsida. Länk till profilsidan på det andra språket är placerad under ditt namn och titel.

Textfält - vänster halva i redigera-gränssnittet

Presentationstexter

Här lägger du in dina presentationstexter på svenska och/eller engelska. Du väljer vilken rubrik du vill lägga in text under genom att klicka på flikarna längst upp på sidan. Samma flik gäller för både den svenska och engelska texteditorn.
Rubriken som visas för text under fliken "My profile" är om mig" respektive "About me".

Några rekommendationer och tips på innehåll:
- "Om mig": lägg t.ex. in kompletterande kontaktuppgifter, utförligare beskrivning av dina arbetsuppgifter och professionell bakgrund.
- "Undervisning": kort information om den undervisning du bedriver. För specifik kursinformation och -material rekommenderas lärplattformen Mondo.
- "Forskning": kort beskrivning av din forskning, forskningsprojekt. Vi rekommenderar att lägga utförligare presentation i universitetets forskningsdatabas och länka dit. Mer information om forskningsdatabasen finns i FAQ:n.

Texteditorn

Markera text och välj formatering. Var försiktig med att lägga in för mycket formatering.
Mer information om texteditorn och tips om hur du bäst skriver för webben

Korta presentationstexter för listvisning

Längst ner ligger fält för korta presentationstexter på svenska respektive engelska, som visas i vissa typer av listor för presentation av medarbetare på t.ex. en institutions egna webbplats.

Lägg till innehåll - höger halva i redigera-gränssnittet

Det du lägger in här syns på både den svenska och den engelska profilsidan.

Profilbild (Profile image)

Här laddar du upp en porträttbild som måste vara minst 260 pixlar bred så att den inte blir suddig. Formatet som visas på utsidan är liksidigt och du kan beskära bilden direkt där du laddar upp den. Ange ditt anmn och namn på fotograf i fältet för alt-text (läses upp för den som inte kan se och används för att bilden ska hittas i sökmotorer) och beskrivning (visas när muspekaren förs över bilden).

Du kan ladda upp fler bilder men det är den bild som ligger överst i listan som visas på profilsidan. Du kan enkelt flytta och ändra ordningen på uppladdade bilder genom att dra i de streckade linjerna till vänster om objektet.

Publikationer (Publications)

Om du har publikationer inlagda i DiVA kan du göra ett urval här och visa på din profilsida. Klicka i sökfältet och du ser en lista på de publikationer i DiVA som du står som upphovsman till (som författare eller redaktör). Det är endast de publikationer där ditt användarnamn för universitetskontot finns inlagt som syns i listan.

Välj de publikationer du vill visa genom att klicka på det gröna plustecknet. Ta bort redan valda publikationer genom att klicka på det röda krysset. En länk visas nu också längst ner på profilsidan till alla dina publikationer i DiVA. Det finns ingen begränsning för hur många publikationer du kan visa på din profilsida. Du kan enkelt flytta och ändra ordningen på valda  publikationer genom att dra i de streckade linjerna till vänster om varje titel.

Länkar (Links)

Lägg in länkar till t.ex. webbplatsen för din institution/motsv, forskningsprojekt, blogg, din LinkedIn-profil.

Du lägger in det du vill ha som länktext i vänstra fältet och hela webbadressen i det högra fältet.

Filer (Files)

Du kan ladda upp alla typer av filformat, max 10 MB. En ikon visar typ av fil.

Spara

När du vill avsluta redigeringen av din profilsida klickar du på "Spara och visa" och sedan klickar du på "Stäng" eller stänger fliken i din webbläsare.
Spara då och då och förhandsgranska på utsidan vartefter. Om du har sparat profilsidan en gång auto-sparas sidan och om du blir utloggad, får du förslag om att fortsätta redigera den auto-sparade versionen.

Generellt om funktioner i gränssnittet

Klistra in text genom att klicka på "Klistra in som word" eller "Klistra in som text". Annars följer det med kod som kan förvrida innehållet och försvåra redigering.

Lägg inte in ditt innehåll i tabeller för att ordna innehållet på sidan. Det är inte bra ur  tillgänglighetsperspektiv, fungerar dåligt på mobila enheter och är svårt att läsas upp för de som använder verktyg för att läsa upp innehåll.

Du kan logga in i ett utökat gränssnitt för att t.ex. ändra språkinställning i gränssnittet, söka upp en fil eller bild du råkat ta bort. Så här kommer du in i det utökade gränssnittet

 

Hantera objekt

Du kan ändra ordningen på bilder och det som visas i listor genom att dra i de två streckade grå linjerna till vänster om objektet.

Du tar bort objekt genom att klicka på det röda krysset.

Du kan kopiera ett objekt och klistra in det i din text. Instruktioner för hur du arbetar med texteditorn