Håll webbplatsen aktuell

Våra webbplatser ska alltid innehålla relevant, aktuell och korrekt fakta-, service-, nyhets- och evenemangsinformation. Använd granskningsfunktionen i Polopoly regelbundet för kvalitetssäkring.

Planera webbarbetet över året, följ universitetets årsklocka av aktiviteter, upprätta en kommunikationsplan för specifika insatser och gör regelbundna genomgångar av webbplatsens innehåll.

Håll dig uppdaterad vad gäller information från andra delar av verksamheten och dela gärna med dig av det du själv publicerar på den egna webbplatsen. Integrera utsökningar i relevanta system såsom DiVA, SUKAT och LADOK. Ange alltid sidansvarig (institution/motsvarande) och kontaktuppgifter för handläggning och frågor.

Kompetensutveckling för webbredaktörer

Webbredaktörer inom Stockholms universitet ska ha kunskap om relevanta styrdokument samt lagstiftning. Innehållsansvar för universitetets webbplatser har prefekten på en institution och respektive avdelningschef inom universitetsförvaltningen. De ansvarar för att du har tid avsatt för webbarbete regelbundet inklusive tid för att delta i webbredaktörsutbildningar, webbstugor och  annan kompetensutveckling. 

Spridning på universitetets webbplatser

Genom att använda kategorisering, taggning, tematisering kan du sprida din nyhets- eller kalenderartikel från din egen webbplats till att synas på flera webbplatser. Även video kan taggas till temasidor. Du hittar instruktioner i manualen för webbredaktörer.

Statistikverktyg

Stockholms universitet använder verktyget Matomo för webbstatistik.
Varje institution har ett eget användarkonto i Matomo för de egna webbplatserna och kan även följa alla webbsidor på su.se-domänen.

Struktur och innehåll

En webbplats ska vara välstrukturerad och överskådlig så att besökaren lätt hittar det den söker. Besökaren ska känna att webbplatsen är en del av Stockholms universitet vad gäller struktur, färger, språk och terminologi. Innehållet ska vara relevant för verksamheten. Externa länkar (utanför domänen su.se) ska öppnas i nytt fönster.

Det finns flera typer av mallar för webbplatser som är anpassade efter syfte och innehåll: centrala webbplatserna, för institutioner/motsvarande samt minisajter för specifika verksamheter inom forskning och utbildning.

  • För önskemål, beställningar av struktur eller innehållsstöd på institutionswebbplatser, beställ via www.su.se/serviceportalen.
  • För struktur- och innehållsutveckling på www.su.se, www.su.se/english kontakta respektive ansvarig ingångsredaktör:
    Utbildningsingångarna: Karin Persson, Studentavdelningen
    Forskningsingångarna: Lina Enell, Kommunikationsavdelningen
    Om universitetet-ingångarna: Marie Jackalin, Kommunikationsavdelningen
  • Struktur- och innehållsutveckling på www.su.se/medarbetare och www.su.se/staff, görs under 2023-2024 i projektet Ny medarbetarwebb i publiceringsverktyget Site Vision (CMS). Kontakta projektet via nymedarbetarwebb@su.se.

Tillgänglighet på webben

För att bilder och andra grafiska eller multimediala objekt ska kunna tolkas av alla användare behöver de kompletteras med alternativa texter, så kallade alt-texter. Bilder med enbart dekorativt syfte bör inte ha alt-text. Var också noga med att göra dina pdf-dokument tillgängliga och att vara tydlig i länktexter. 

Utbildning och kunskaper för webbredaktörer

En webbplats måste alltid ha en ansvarig huvudredaktör (webbplatsansvarig) som är informations- och innehållsansvarig å prefektens eller motsvarande enhetschefs vägnar. Se www.su.se/styrdokument.
Utbildning av webbredaktörer ges ca två gånger per termin.

Kommunikationsavdelningen anordnar webbstugor där redan utbildade huvudredaktörer och webbredaktörer kan komma och få hjälp med specifika problem samt bolla idéer kring struktur, innehåll och funktionalitet.

Webbpublicering i Polopoly

Majoriteten av alla institutioner, enheter och centra vid Stockholms universitet använder webbpubliceringsverktyget Polopoly för sina webbplatser. Tillgång till Polopoly ges efter genomgången webbredaktörsutbildning. För webbplatser i de gamla Polopoly-mallarna ges inte längre utbildning. Dessa ska flyttas över i nytt CMS dvs Sitevision under 2023-2024.

Webbalias

På de centrala webbplatserna finns webbsidor och samlingssidor för olika målgrupper eller ändamål. För att enkelt kunna kommunicera dessa har de fått en kortadress, ett så kallat webbalias.

Här ser du en förteckning över de webbalias som finns på de centrala webbplatserna:  su.se/webbalias eller su.se/kortadresser

Kontakt

  • Felanmälan och beställningar av behörigheter och kortadresser webbpubliceringsverktyget Polopoly görs via www.su.se/serviceportalen
  • Förfrågan om webbredaktörsutbildning sker via formulär, se sidan Polopolyutbildning
  • Frågor om innehållproduktion, strukturutveckling och spridning på www.su.se och www.su.se/english, kontakta respektive ingångsredaktör:
    Utbildningsingångarna: Karin Persson, Studentavdelningen
    Forskningsingångarna: Lina Enell
    Om universitetet-ingångarna: Marie Jackalin 
  • Frågor om nya medarbetarwebben i Sitevision, epostas till nymedarbetarwebb@su.se. (Lansering under 2024)
  • Frågor om innehåll, struktur och spridning på fakultets- eller institutionswebbplatser skickas till respektive huvudredaktör. På fakultetswebbarna är det fakultetens kommunikatör som är huvudredaktör.