Medarbetarnotiser

 1. Du är här:
 2. Start
 3. Stockholms universitet
 4. Internt
 5. Medarbetarnotiser

Aktuella notiser för medarbetare

 • Driftstörning VPN FortiClient påverkar Windows-användare Arbetsplatstjänsten 2023-05-31 Användare med Arbetsplatstjänsten Windows kan ha problem att ansluta med VPN-tjänsten FortiClient. Om du är beroende av tjänster som kräver VPN är enda lösningen att arbeta på plats på SU så länge problemen varar.
 • Grillpub på Fakultetsklubben 14 juni kl 17:30 2023-05-31 sista evenemanget innan vi stänger klubben för sommaren, kom med och njut en kväll med oss!
 • Panorama: Hur går det för doktoranderna? 2023-05-31 Universitetets interna webbsändning Panorama tar pulsen på forskarutbildningen.
 • Problem med uppgradering av VPN kan medföra vissa hinder för distansarbete resten av veckan 2023-05-30 Problem med uppgradering av VPN kan göra att vissa personer kan få problem att arbeta på distans från och med imorgon onsdag. VPN-programvaran måste uppdateras för att den ska fortsätta att fungera.
 • Medlemmar i universitetets konstförening framför Niklas Holmgrens verk ”YL”, en fotorealistisk målning, möjligen inspirerad från filmens värld då han även skriver manus och regisserar film. 
– Det finns mycket att ta hänsyn till när man hänger konst. Placeringen här vid sittbänkarna framför fönstret, som inte är studieplatser, är gjord med tanke på att man ska ha tid att kontemplera motivet, säger Camilla Hjelm. Ta del av konsten på din arbetsplats 2023-05-29 I över tre decennier har Stockholms universitets konstförening verkat för att väcka och stimulera konstintresset hos medarbetarna. Föreningen fick en exklusiv visning av de senaste verken som har installerats i Albano.
 • Behöver ni utveckla undervisningen vid din institution? 2023-05-29 Finns det frågor kring den pedagogiska verksamheten som ni återkommer till i lärarmöten och diskussioner? Då är det dags att undersöka dessa. Ansök om position som pedagogisk ambassadör 2024 — starta ett pedagogiskt utvecklingsprojekt.
 • Personalgymmet stängt 30 jun–14 juli 2023-05-26 I sommar får personalgymmet äntligen en uppfräschning.
 • Workshop: Design av kunskapsbedömningar i Inspera 2023-05-26 Möjligheter och hinder med olika examinationsformer. Här uppmärksammar vi digitala examinationsformer och möjliga lösningar att använda varierade uppgiftstyper i Inspera för olika kunskapsbedömningar.
 • Foto: Ingmarie Andersson Nya avtal för bild och illustration – men avtalslösa fototjänster 2023-05-26 Nu är avtalen för delområde stillbildsbyråer och illustrationer klara, däremot löper avtalet för fotograftjänster ut 8 augusti 2023.
 • Kommunikationsnätverksträff 2023-05-26 Vilka leverantörer av kommunikationstjänster finns att välja på, hur jobbar SRC med varumärket, hur funkar MS365, chattbottar, och mer. En halvdag med kommunikationsinspriration!
 • Framtidens lokaler 2023-05-26 Nu är det dags att ta nästa steg i arbetet med universitetets lokalanvändning. Samtliga verksamheters lokalbehov ska inventeras och befintliga förutsättningar kartläggas.
 • Låsta lärosalar i sommar 2023-05-25 Alla centralt administrerade lärosalar i Frescati och Albano kommer att vara helt låsta i sommar.
 • Nu drar upprustningen av lärosalar igång 2023-05-25 Det har blivit dags att starta upprustningen av nio lärosalar. Salarna kommer fräschas upp, målas och utrustas med modern standardutrustning för AV (ljud och bild) och IT.
 • Installation av tappkran för kväve påbörjas 2023-05-25 OBS! Kvävepåfyllning avstängd från onsdag den 31 maj, kl. 12:00 till och med torsdag den 1 juni, kl. 06:00.
 • Nytt centralt ärendehanteringssystem införs 2023-05-24 Under juni inleds övergången till ett nytt ärendehanteringssystem. IT-avdelningen är först ut och övriga avdelningar går över till det nya systemet under det närmaste halvåret. Under tiden kommer de båda systemet fungera parallellt vilket gör att du kan ha ärenden i båda systemen.
 • Gruppbild utanför Spökslottet på de som närvarade och mottog utmärkelsen ”För nit och redlighet i rikets tjänst” i Spökslottet 2023. Foto: Rickard Kilström ”Som statsanställd har man ett särskilt ansvar” 2023-05-24 Den 22 maj var det dags för 2023 års utdelning av utmärkelsen ”För nit och redlighet i rikets tjänst”. Den här gången hölls ceremonin i Spökslottet på Drottninggatan.
 • Universitetslärarutbildning 2 Bas (4,5 hp) 2023-05-23 Högskolepedagogisk fortsättningskurs (UL2 Bas) för dig som vill lära mer om undervisning och lärande och fördjupa dig i valfri högskolepedagogisk fråga genom ett pedagogiskt utvecklingsprojekt. Du förväntas kombinera UL2 Bas med en annan högskolepedagogisk fortsättningskurs om minst 3 hp som du väljer utifrån ditt intresseområde.
 • Hur kan mina digitala kompetenser öka mina studenters lärande? 2023-05-23 Hur använder du digital informationsteknik i undervisningen för att öka dina studenters lärande och motivation? Högskolepedagogisk fördjupningskurs om digitala lösningar som på ett pedagogiskt sätt stödjer lärande i högre utbildning.
 • Guide visar hur du undervisar i en ALC-lärosal 2023-05-23 Hur undervisar man med ett teknikförstärkt aktivt lärande? Jo, det kan man göra i en av universitetets nya ALC-lärosalar som finns på campus Frescati och campus Albano.
 • Prorektor Clas Hättestrand. Foto: Sören Andersson Studentinflytande – ett gemensamt ansvar 2023-05-23 För många av oss tillhör regelbundna kontakter med studentkåren vardagen och är en väldigt viktig del av att leda och utveckla universitetets verksamhet.
 • Foto: Ingmarie Andersson Tredje hotade forskaren på väg till universitetet 2023-05-22 Sedan 2019 har Stockholms universitet erbjudit plats för hotade akademiker från andra länder genom det internationella nätverket Scholars at Risk.
 • Redaktionellt skrivande för webbredaktörer 2023-05-17 Att hitta en bra och intresseväckande vinkel som lockar till läsning av en artikel är inte alltid lätt. Inte heller att förklara forskning för bredare målgrupper. Vid denna workshop ger vi tips som kan underlätta för dig som webbredaktör och kommunikatör.
 • Workshop: Undervisa för en hållbar utveckling 2023-05-17 Vid SU har vi en unik innehållslig kompetens på områden som rör hållbar utveckling. Undervisningens innehåll men också form bidrar till att utveckla studenters lärande inom hållbar utveckling. Upptäck tillsammans med kollegor hur olika ämnen och discipliner kan samverka för att utveckla undervisning i förhållande till våra utbildningar, kunskaper och strategier för en hållbar framtid.
 • Workshop: ABC-metoden för kursdesign 2023-05-17 Med ABC-metoden skapar du och dina kollegor välstrukturerade kurser med en inspirerande blandning av läraktiviteter som stödjer studenters lärande. Läraktiviteterna kan användas i både fysiska och digitala rum inom områdena; inhämta kunskap, samarbeta, diskutera, utforska, tillämpa och praktisera, skapa. Workshoppen är anpassad för att skapa kurser i Athena. Delta gärna i lärarlag med fokus på en av era kurser.
 • NU2024 — nationell högskolepedagogisk konferens 2023-05-17 SUHF:s nationella högskolepedagogiska konferens för dig som undervisar i högre utbildning går av stapeln i Umeå den 17—19 juni. Vik dagarna redan nu!
 • AV-support i Albano sommaren 2023 2023-05-16 Ingen personlig AV-tekniker/support på plats i Albano under juli månad.
 • Informationsträff om mentorskapsprogrammet 2023/2024 2023-05-15 Är din institution intresserad av att delta i nästa läsårs mentorskapsprogram? Då är du välkommen till denna informationsträff.
 • Panorama december: tar vi undervisningen på tillräckligt allvar? 2023-05-15 Hur värderar vi god undervisning, påverkar årets nobelpris Stockholms universitet och vad sysslar Högskoleföreningen med egentligen?
 • Min arbetsplats: Registrator 2023-05-15 Offentlighetsprincipen och tryckfrihetsförordningen är centrala i Liza Grapes arbete. Hon är en av två huvudregistratorer vid universitetsförvaltningen.
 • Med full pott från juryn och publikens röster vann Michael Bossetta riksfinalen på Nalen 20/21. Foto: Erik Cronberg Presentera din forskning i Forskar Grand Prix 2023-05-12 Nu har du som är doktorand eller forskare chansen att visa upp din forskning för hela Sverige genom att delta i Forskar Grand Prix.
 • Avtalet för fotograftjänster löper ut 8 augusti 2023 2023-05-12 Det nuvarande avtalet för fotograftjänster löper ut 8 augusti 2023. Du kan till dess ett nytt avtal finns på plats fortfarande på eget initiativ anlita någon av våra nuvarande fotografer
 • Mekaniska verkstadstjänster vid naturvetenskapliga fakulteten 2023-05-12 En ny "Core facility" har bildats vid naturvetenskapliga fakulteten, som kommer att täcka fakultetens behov av mekaniska verkstadstjänster.
 • Etikprövningsmyndigheten ska kartlägga ansökningar om vissa personuppgifter 2023-05-11 Regeringen vill undersöka möjligheterna att förbättra systemet för etikprövning. Som ett led i detta ger regeringen Etikprövningsmyndigheten i uppdrag att utveckla rapporteringen om inkomna och avgjorda ärenden som endast rör behandling av personuppgifter. Rapporteringen ska sedan bland annat kunna användas som underlag för att bedöma behovet av att införa undantag för viss forskning från kravet på godkännande vid etikprövning.
 • Foto: Jason Goodman/Unsplash Vill din institution delta i mentorskapsprogrammet 2022-2023? 2023-05-10 Den centrala alumnverksamheten bjuder nu in institutioner som vill delta i nästa läsårs mentorskapsprogram. Programmet stärker kopplingen mellan institutioner och alumner samt svarar på studenters behov av arbetslivsanknytning.
 • Nå internationell publik via The Conversation 2023-05-10 The Conversation publicerar populärvetenskapliga forskningsnyheter för en internationell publik och når miljontals läsare varje månad. Den 11 september håller Miriam Frankel, redaktör från London, workshop för forskare vid Stockholms universitet som vill lära sig nå ut.
 • Workshop: Har dina studenter flyt i muntlig framställning? 2023-05-10 Lär mer om hur undervisningen kan stödja studenter att utveckla sina muntliga färdigheter, och vad som förväntas i termer av muntlig framställning i SU:s språkkurser. Kompetensutvecklande workshop för språklärare.
 • Workshop: Ge skrivutvecklingen ett lyft i din språkundervisning 2023-05-10 Upptäck nya undervisningsaktiviteter som hjälper dina studenter att utveckla sina skriftliga färdigheter i språk. Skräddarsydd workshop för just språklärare i högre utbildning.
 • Service i sommartider 2023-05-10 Öppettider/bemanning vid exempelvis SU-butiken, servicecenter, teknikergruppen – här hittar du information om några servicefunktioner i sommar.
 • Dan Andrée och Sanna Sjöblom utanför Stockholm trios Brysselkontor nära Europaparlamentet. Foto: Aida Schievelbein Så är Stockholm trio i Bryssel aktiva i europeisk forskningspolitik 2023-05-10 Ensam, på distans, mitt i en pandemi – så började uppstarten av universitetalliansen Stockholm trios Brysselkontor för EU-veteranen Dan Andrée. Det gick på halvfart. Men nu två och ett halvt år senare bubblar aktiviteten i EU:s politiska vagga.
 • Genomför forskarstudierna i tid och må bra på vägen – kurser till stöd för doktorander 2023-05-09 Kurserna, den här gången på engelska, genomförs hösten 2023 och syftar till att stärka och stödja doktorander att leda sig själva samt att hantera höga prestationskrav och stress. Vidare syftar kurserna till att tillhandahålla doktorander produktivitets- och stresshanteringsverktyg samt ge möjlighet till utbyte med andra doktorander.
 • Workshop: Förstå AI och dess inverkan på universitetsutbildning 2023-05-05 Artificiell intelligens (AI) förändrar vårt sätt att leva och arbeta, och universitetsutbildningen är inget undantag. Du vill lära dig mer om hur AI påverkar högreutbildning, och fördjupa dig i de fördelar och risker som är förknippade med AI.
 • Ny version av Windows 10 för datorer med Arbetsplatstjänsten 2023-05-04 Nu finns en ny version av Windows 10 i Software Center. Den gamla versionen utgår inom kort, så uppgradera till den nya versionen före 31 maj om du inte redan gjort det.
 • Jesper Bergqvist arbetar med beslutstödet Qlik Sense. Produkten skapar interaktiva visualiseringar och syftar till att leda till väl underbyggda beslut. Foto: Ilari Ohring. Hallå där Jesper Bergqvist produktansvarig för beslutsstödsystem 2023-05-04 Jesper Bergqvist arbetar med ett nytt beslutsstöd för Stockholms universitet. Det kallas Qlik Sense och har bra förutsättningar för att analysera data från universitetets verksamheter.
 • Golvvård i sommar 2023 2023-05-03 Information om golvvård meddelas här samt via mejl till kontaktpersoner för lokalvård. Veckan innan arbete utförs sätter upphandlad leverantör upp anslag på entrédörrarna för påminnelse.
 • Workshop: Video i dina kurser — skapa bättre filmer med redigering 2023-05-02 För dig använder film i din undervisning. Oavsett om du vill göra en avancerad film eller bara klippa ihop olika tagningar kommer du att behöva använda ett videoredigeringsprogram. I den här workshoppen går vi igenom hur redigering kan hjälpa dig att skapa bättre filmer. Vi utgår ifrån programmet Camtasia och tittar på de vanligaste verktygen.
 • Tre tips för att använda AI i undervisningen 2023-05-02 Med fokus på att arbeta med text är här några tips på hur du kan använda artificiell intelligens som till exempel ChatGPT i din undervisning.
 • Gällande bostads- och hotelltjänster 2023-05-02 Bostads- eller hotelltjänster ska alltid avropas, då universitetet saknar ramavtal för dessa. Avtal via bostadstjänster måste tecknas som privatperson.
 • Dekanerna Henrik Cederquist, Jessika van der Sluijs, Yvonne Svanström och Elisabeth Wåghäll Nivre. Foto: Niklas Björling och Ingmarie Andersson Att bedöma vad som är meriterande kan förändras över tid 2023-05-02 Det är viktigt att kontinuerligt se över processerna för meritbedömning och värdering av arbetsinsatser för att ytterligare stärka rekryterings- och befordringsarbetet.
 • Ingen frukt eller mjölk i sommar 2023-05-01 Tillfälligt uppehåll av frukt- och mjölkleveranser under sommaren 2023.
 • Nu finns möbler att återbruka från de insitutioner som flyttat till Albano. Psykologiska institutionen huserade i Frescati hage i 40 år. Foto: Ingmarie Andersson Stort intresse för återbruk av möbler 2023-04-28 I samband med flytten till 900 färdigmöblerade kontorsplatser i Albano finns flera olika slags begagnade möbler att överta. Och intresset är stort.
 • Foto: I Engström Ge blod på Frescati den 8 maj 2023-04-28 Är du blodgivare finns möjlighet att ge blod i Frescati. Blodbussen står uppställd måndag den 8 maj kl.8.30-15.00.
 • Generell mall för sociala medier Ny mall för inlägg i sociala medier 2023-04-27 En ny mall för generella inlägg i sociala medier finns nu tillgänglig i produktionsverktyget.
 • Ny extern svarstjänst ökar servicegraden för telefonväxeln 2023-04-27 Från och med maj får telefonväxeln avlastning av en extern svarstjänst vid arbetstoppar och frånvaro. Detta kommer öka servicegraden för alla som ringer till universitetet.
 • Ny mall för universitetets informationsskärmar 2023-04-27
 • SU:s Lärarkonferens 2024 — reservera 14 mars redan nu! 2023-04-27 Konferensen om undervisning och lärande 2024 lyfter effektiva, kreativa och olika samarbetsinriktade metoder för ökat lärande i högre utbildning.
 • Att stänga Lantis under helger var en av de åtgärder som genomfördes för att spara energi. Foto: Eva Dalin. Elförbrukningen har minskat med tolv procent 2023-04-27 Stockholms universitet har minskat elförbrukningen med nästan tolv procent genom de energibesparande åtgärder som infördes i höstas. Det visar sammanställningen som Fastighetsavdelningen har gjort.
 • Workshop: Bättre ledarskap genom drama 2023-04-26 Hur kan jag känna mig trygg i mitt pedagogiska ledarskap? Hur kan jag förmedla tillit till mina kollegor? Under ledning av erfaren dramapedagog utvecklar du pedagogiskt ledarskap med utgångspunkt i dina egna förutsättningar. Upptäck hur du står stadigare i din roll som pedagogisk ledare!
 • Utflykt i Nationalstadsparken med Fakultetsklubben 2023-04-26 för medlemmar med gäster onsdag 10/5 kl 17:30
 • Lyssna på Examinationspodden 2023-04-25 En podd för universitetslärare och andra intresserade om examinationsformer i högre utbildning. Fördjupande samtal om aktuella ämnen och frågor om fördelar och risker med olika examinationsformer.
 • Uppdaterad webbläsare för Digital tentamen 2023-04-24 Webbläsaren som används i de centrala tentasalarna har uppdaterats med bland annat förbättrad användarvänlighet. Du som har Arbetsplatstjänsten kan också ladda ner webbläsaren till din dator för att testa.
 • Föreslå en artikelidé till The Conversation 2023-04-24 Är du forskare och har en bra idé på en populärvetenskaplig artikel som du tror skulle passa i det digitala magasinet The Conversation? Här kan du föreslå din idé.
 • Gå kurs om pedagogisk relationskompetens som bygger goda lärmiljöer 2023-04-24 Relationskompetens är en viktig kompetens när vi skapar goda pedagogiska lärmiljöer och kan i många fall vara helt avgörande för ett kvalitativt lärande. Högskolepedagogisk fördjupningskurs för universitetslärare om hur du stärker din roll som lärare och ökar studenters lärande genom ett fungerande samspel.
 • IKT-pedagogiskt drop-in på Zoom 2023-04-21 Har du frågor eller funderingar på hur du kan använda Athena, Zoom, video eller annan digital teknik i din undervisning? CeUL:s IKT-pedagogisk coach kan hjälpa dig att planera och/eller att lösa problem.
 • Workshop: Drama och gestaltande inslag i undervisningen - exemplet hållbar utveckling 2023-04-21 Är du nyfiken på interaktiva inslag och dramapedagogiska arbetssätt i din undervisning? Ett arbetssätt som synliggör olika perspektiv, bidrar till ökat engagemang och fördjupad reflektion. Workshop med övningar och uppgifter som vi applicerar på det pedagogiskt utmanande och ämnesövergripande temat: Hållbar utveckling.
 • Enkät: Vad är bäst med Albano? 2023-04-19 I höst invigs universitetsområde Albano, universitetets verksamheter är på plats och arbetet med utemiljöerna fortsätter. Vad tycker medarbetare och studenter om sitt nya campus?
 • Aktuella driftstörningar i centrala lärosalar 2023-04-18 Då vissa centrala salar i Frescati saknar funktionell utrustning – en påminnelse om att aktuell driftinformation hittas via TimeEdit.
 • Workshop: Hjälp dina studenter knäcka ämneskoden 2023-04-18 Ta ett nytt grepp om din undervisning. Utifrån modellen ”Decoding the disciplines” har du möjlighet att arbeta fram lärandeaktiviteter som hjälper dina studenter till en djupare förståelse för ämnet.
 • Foto: Niklas Björling Ladokanvändare måste uppgradera sina universitetskonton före sommaren 2023-04-17 Använder du Ladok? Då måste du uppgradera ditt universitetskonto till tillitsnivå SWAMID AL2 före sommaren, annars kommer du inte kunna logga in i Ladok alls.
 • Sanna Lundsten, kommunikatör vid Områdeskansliet för naturvetenskap. Foto: Lina Enell Hur går det med nya medarbetarwebben? 2023-04-14 Sanna Lundsten har bara arbetat på universitetet sedan i augusti, men är redan fullt upptagen med att organisera den nya medarbetarwebben.
 • Rektor Astrid Söderbergh Widding. Foto: Anna-Karin Landin Gemensam styrka inom Stockholm trio 2023-04-14 Stockholm trio börjar nu växa organiskt – samarbetsinitiativ mellan forskare vid våra universitet vill använda alliansen för att markera vår gemensamma styrka som en komplett universitetsmiljö.
 • Online-kollegium: Jämställdhetsintegrering i högre utbildning 2023-04-13 Om kvinnor eller män är i minoritet på en utbildning eller att andra grupper inte finns representerade i utbildningen? Är det viktigt för studenter att reflektera över kön, genus, jämställdhet och lika villkor inom ramen för sin utbildning? Vilka pedagogiska strategier finns att tillgå? Det och mer när Örebro universitet bjuder kollegor vid SU till online-evenemanget "Lika villkors- och jämställdhetskollegium".
 • Lunchseminarium: Begreppsbildning och undervisning 2023-04-11 Undervisar du i ämnen som berör samhällets utmaningar som till exempel klimatförändringar, migration och ekonomi? Cecilia Lundholms forskning ger dig större förståelse för de utmaningar studenter upplever ifråga om begreppsbildning inom dessa fält. Hon lyfter också emotioners roll — exempelvis hopp — för att kunskap ska omsättas i miljövänliga handlingar.
 • Styrdokumentet för kommunikation och innehåll på internet upphävs 2023-04-05 Intern och extern kommunikation på internet skiljer sig inte från övrig kommunikation i universitetets kanaler där Stockholms universitet är avsändare.
 • Stäng och lås när du lämnar en lokal! 2023-04-05 Vi vill påminna om att det är mycket viktigt att den person som låst upp en lokal säkerställer att lokalen är tom och att dörren är låst när lokalen lämnas.
 • Hur blir AI en resurs i undervisning och lärande? 2023-04-05 Öppna Chattbotar på allas läppar och dessutom som oro i många universitetslärares tankar. Har den initiala ängsligheten lagt sig? Hög tid då att fylla på med det högskolepedagogiska perspektivet.
 • Ansökan öppen för att ge en Civis BIP - Webbinarium 2023-04-04 Nu har Civis, vår europeiska allians med 11 universitet, öppnat en utlysning för blandade intensivprogram (BIP) som är öppen för anställda akademiker i hela alliansen.
 • Vilka effekter kan fenomen som ChatGPT få på högre utbildning? Det var en av frågorna som diskuterades under CeUL:s temadag. Foto: Iryna Khabliuk/Mostphotos Hur påverkar AI framtidens undervisning? 2023-04-04 Hur kan universitetslärare förhålla sig till AI? Det var temat för en högskolepedagogisk temadag i slutet på mars.
 • Workshop: Formulera begripliga, relevanta och examinerbara kursmål 2023-04-03 Vilken betydelse har kursmålen för lärandet? Hur skapar du de bästa förutsättningarna för dina studenter? Hur garanterar du att alla godkända studenter uppfyller samtliga kursmål? Här får du verktyg att skapa en röd tråd mellan "vad" och "hur" i kursmål och bedömningsformer.
 • Workshop: Internationalisation of higher education — create rich learning experiences 2023-04-03 Develop your knowledge about recent trends in the ‘internationalisation of higher education’ and gain new ideas on how you can create rich learning experiences in your classroom. An interactive workshop for teachers, course leaders and staff involved in teaching in a diverse classroom and/or mobility.
 • Dekanerna Henrik Cederquist, Jessika van der Sluijs, Yvonne Svanström och Elisabeth Wåghäll Nivre. Foto: Niklas Björling och Ingmarie Andersson Sök externa forskningsbidrag igen! 2023-04-03 Det finns all anledning för fler medarbetare att söka forskningsbidrag och att söka även om man har fått ett eller flera avslag.
 • Nätfiskekampanj riktad mot utbildningssektorn 2023-03-31 Just nu förekommer nätfiskemejl som uppmanar användare att uppdatera sina Outlook-konton. Mejlet är falskt och riktat mot verksamheter inom utbildningssektorn. Har du fått mejlet släng det utan att klicka på några länkar. 
 • Temadag: AI och framtidens undervisning 2023-03-31 Kan vi skapa nya och kreativa undervisningsaktiviteter med OpenAI:s ChatGPT? Hur kan vi förhålla oss till ny AI-teknologi i relation till examination? Hur vänder vi farhågor och problem kring digitalisering till att istället hitta nya vägar mot ett bättre lärande för våra studenter?
 • Skapa filmer med din iPhone 2023-03-31 Välkommen på en heldagskurs där du lär dig att skapa filmer med din iPhone!
 • Inspelat seminarium: Tågresor i Europa – praktiska tips 2023-03-31 Vilka problem stöter du på när du tar tåget ut i Europa? Och hur kan du komma runt dem? Se inspelningen av Alasdair Skeltons och Kevin Noones lunchseminarium.
 • Nu tillgänglig: app om säkerhet på campus 2023-03-30 Nu finns det en app där anställda och studenter kan hitta information och få notiser som rör säkerheten på campus.
 • Dekanerna Henrik Cederquist, Jessika van der Sluijs, Yvonne Svanström och Elisabeth Wåghäll Nivre. Foto: Niklas Björling och Ingmarie Andersson. Betydelsen av kollegial styrning och fakultetsval 2023-03-30 Inom universitetsvärlden talar vi ofta om kollegialitet, något som kan ta sig många uttryck.
 • Microsoft 365 införs gradvis på universitetet 2023-03-30 Verksamheten på universitetet har länge efterfrågat lösningar som förenklar samverkan med interna och externa parter. Nu när MS365 införs gradvis på SU får alla medarbetare tillgång till en modern och effektiv digital arbetsplats.
 • Foto: Jens Olof Lasthein Vad tycker våra internationella studenter om Stockholms universitet? 2023-03-29 En presentation av resultaten från årets International Student Barometer.
 • Välkommen till Fakultetsklubbens drop in luncher 2023-03-23 På Stockholms universitets fakultetsklubb Manne Siegbahn kan du som anställd äta lunch tisdag-fredag klockan kl 11.30 och 12.30 - igen 2 sittningar. Från januari 2023 återigen öppet måndag-fredag.
 • Blandade intensivprogram (BIP) inom Civis 2023-03-22 Det nya Erasmusprogrammets mål är att vara mer inkluderande och underlätta möjligheten till internationell erfarenhet för studenter som av ¬olika skäl inte kan åka på utbyte en hel termin.
 • Träna utvecklingssamtal 2023-03-21 Utvecklingssamtalet är en förberedd, strukturerad och årligen återkommande dialog mellan en medarbetare och närmaste chef. En av arbetsledningens viktigaste uppgifter är att kontinuerligt kommunicera med medarbetarna om verksamhetens mål och klarlägga hur var och en kan bidra till dessa. Det är därför Stockholms universitets policy är att utvecklingssamtal årligen ska genomföras med varje medarbetare (dnr SU 672-2884-11).
 • Cristina Pérez. Foto: privat. Hallå där… Universitetets dataskyddsombud 2023-03-17 Cristina Pérez är universitetets dataskyddsombud sedan november 2022. Hon har tidigare arbetat vid Mälardalens universitet och har bland annat en juristutbildning från Stockholms universitet.
 • Att samarbeta om utbildningskvalitet 2023-03-17 Levande dialog, programråd och andra kollegiala processer är värdefulla inslag i arbetet med att utveckla utbildning.
 • husera@su: Takt och den pedagogiska relationen 2023-03-17 Vad är pedagogisk takt? Hur kan den göra mig som lärare relationellt kompetent och hur påverkar den studenternas lärande? Lunchseminarium med professor Norm Friesen, Boise State University.
 • Workshop: Bedömningslitteracitet—mot en professionell bedömardiskurs 2023-03-16 Vad innebär egentligen ”good practice” i lärares bedömningsarbete och enligt vem? Hur kan vi värna både kvalitet och lärares arbetstid? Vad innebär det att balansera mellan olika studenters behov, utbildningens mål och akademins och samhällets förväntningar? Hur talar vi om bedömning utan att det ses som ett hot mot bildning?
 • Workshop: Använd automatisk rättade frågor för återkoppling och i bedömning 2023-03-15 Hur kan automatisk rättade tester användas för återkoppling under din kurs? Hur kan automatisk bedömda frågor inkluderas i examination för din kurs? Vi diskuterar möjligheter och utmaningar med flervals- och andra automatisk rättade frågor som verktyg för återkoppling och bedömning.
 • Foto: Frank Peters/Mostphotos Det här är cyberattacker och så kan du skydda dig 2023-03-14 Med det rådande säkerhetspolitiska läget i omvärlden har varningar för cyberattacker lyfts från både myndigheter och säkerhetsföretag. Vad kan du göra som enskild person för att skydda dig?
 • Friskvårdsbidrag vid Stockholms universitet 2023-03-13 Rektor har 2023-03-09 beslutat om regler för Friskvårdsbidrag vid Stockholms universitet (dnr SU FV-0185-23). Gäller från 2023-01-01. Ersätter rektorsbeslut Friskvårdsbidrag vid Stockholms universitet (dnr SU FV-1006-22) 2022-03-24.
 • Stora utsläppningsminskningar från flygresor 2023-03-13 Under 2022 var Stockholms universitets utsläpp från tjänsteresor med flyg 44 procent mindre än under 2019, året innan pandemin. Det visar en färsk sammanställning av data från universitetets resebyrå.
 • Panorama: AI förändrar allt 2023-03-09 Gratisverktygen som kan svara på tentafrågor och kanske rentav skriva uppsatser finns ett knapptryck bort: vad måste universiteten göra idag och hur påverkas vårt jobb imorgon?
 • Anvisningar för rektorsföredragning, RF 2023-03-09 Här hittar du anvisningar och mallar för föredragning av ärenden som ska anmälas för beslut av rektor vid rektorsföredragningen.
 • Arbetsordning respektive Besluts- och delegationsordning för Stockholms universitet 2023-03-08 Här återfinns Arbetsordning vid Stockholms universitet samt universitetets Besluts- och delegationsordning.
 • Afzal Siddiqui, Institutionen för data- och systemvetenskap. ”EU-finansiering är en långsiktig process” 2023-03-08 En workshop för att hjälpa de deltagande forskarna ytterligare en bit på väg mot att söka EU-medel avslutade universitetsalliansen Stockholm trios första EU-kurs. Kursen ges igen under 2023.
 • Workshop: Så blir individuella studieplanen ett pedagogiskt verktyg i forskarhandledningen 2023-03-07 Visste du att doktoranders individuella studieplan kan användas som ett effektiv konstruktivt verktyg i din forskarhandledning? Workshop där forskarhandledare får nya perspektiv och idéer på hur ISP kan användas som att ett starkt verktyg i handledningen vid Stockholms universitet.
 • Foto: Andrey Popov/Mostphotos Genusforskning i en kritisk omvärld 2023-03-06 Att dela erfarenheter av aktuella utmaningar är en viktig funktion i Genusakademins internationella samarbete.
 • Informationsmöten om utbytestjänstgöring 2023-03-06 UHR bjuder in till två informationstillfällen för att berätta om utbytestjänstgöring.
 • Vicerektorerna Elisabeth Wåghäll Nivre, Henrik Cederquist och Yvonne Svanström. Foto: Anna-Karin Landin, Niklas Björling och Ingmarie Andersson Fokus på kvalitet och goda ämneskunskaper i lärarutbildningarna 2023-03-03 Lärarutbildning är fortsatt ett gemensamt ansvar för det humanvetenskapliga och det naturvetenskapliga området.
 • Så kan lärare och forskare förhålla sig till chattbotar 2023-03-02 Nu finns en vägledning för hur universitetets lärare och forskare kan förhålla sig till chattbotar i utbildning och forskning.
 • Universitetsgemensam kvalitetskonferens 2021 – kvalitetssäkring för utveckling av utbildning 2023-03-02 Stockholms universitetets första universitetsgemensamma kvalitetskonferens gick av stapeln via Zoom den 26 november, 2021, kl. 9-12.
 • Temadag: Om pedagogiska perspektiv på kvalitet i forskarutbildning 2023-03-01 Vad kännetecknar en forskarutbildning av hög kvalitet? Hur kan vi förbättra forskarutbildningen så att doktoranders utveckling främjas? Vad kan vi lära oss av UKÄ:s kvalitetsgranskningar av forskarutbildningar ur ett pedagogiskt perspektiv? Evenemanget hålls på engelska.
 • Doktorander får riktat stöd i nytt projekt 2023-02-27 Stockholms universitet kan vara i landet med att satsa på ett sammanhållet stöd för doktorander. Syftet med projektet - Forum för doktorander - är att fler doktorander ska slutföra sin avhandling i tid och dessutom må bra under forskarstudietiden.
 • Fakultetsklubbens utflykt till Spökslottet 2023-02-24 onsdagen den 15/3 kl 17.30-20.30
 • Felanmälan via QR-kod 2023-02-24 En förstudie pågår för att se om felanmälan av AV-teknik i mötesrum via en QR-kod underlättar rapportering för medarbetare vid universitetet.
 • Möbler för återbruk 2023-02-24 Behöver du höj-/sänkbart arbetsbord, stol, bokhylla eller annat? Återbruksmöblerna kostar inget, men kostnad för leverans av möblerna från Kräftriket/Frescati Hage bekostas av mottagande institution. 
 • Foto: Helene Komlos Grill/Stockholms universitet Visselblåsning – så här gör du 2023-02-23 Vad kan du som medarbetare visselblåsa om och vad ska du anmäla i andra kanaler? Nellie Grenius, universitetets säkerhetschef reder ut vad som gäller.
 • Ökade krav på kompetens inom administration 2023-02-22 Vi behöver vara på vår vakt så att vi inte överadministrerar olika processer.
 • Bilden av Stockholms universitet – anseendemätning bland medarbetare och studenter 2023-02-21 Kommunikationsavdelningen vid universitetet kommer under mars månad att genomföra en anseendemätning bland medarbetare och studenter vid Stockholms universitet.
 • Bokning av konferenslokaler via TimeEdit 2023-02-21 Ska du arrangera en konferen eller något annat evenemang? Bokning av konferenslokaler i Albano/ Aula Magna ordnar du själv direkt i TimeEdit.
 • Säkerhet och integritet i e-mötestjänsten Zoom 2023-02-20 Det finns en mängd funktioner i Zoom som du kan välja att använda för att höja säkerheten och öka funktionaliteten i dina möten eller föreläsningar.
 • Ny medarbetarwebb under 2023 2023-02-17 Universitetets webbpubliceringssystem Polopoly går mot slutet av sin livscykel och kommer ersättas av Sitevision, ett modernare verktyg som är väl etablerat bland svenska myndigheter och lärosäten.
 • Varför vill lärare vid SU utveckla digitala läromedel, motverka plagering och förstå samverkan? 2023-02-17 Flera lärare funderade på utmaningar i samband med sin undervisning och studenternas lärande, och sökte medel för att starta pedagogiska utvecklingsprojekt vid sina institutioner. De blev årets pedagogiska ambassadörer.
 • Energibesparing 2023-02-17 Universitetet har fått i uppdrag av regeringen att vidta möjliga och lämpliga energibesparingsåtgärder. Därtill kommer också den energibesparing vi kan uppnå genom att förändra våra beteenden.
 • IKT-pedagogiska coachen hjälper SU:s lärare 2023-02-14 Universitetslärare kan individuellt eller i grupp boka universitetets nya IKT-pedagogiska coachfunktion för att få hjälp med konsultation, planering och uppföljning av frågor relaterade till digitala aspekter av lärares arbete.
 • Lena Söderlundh, miljökoordinator. Flytt minskade institutionens klimatavtryck med 30 procent 2023-02-09 Institutionen för Asien- och Mellanösternstudier flyttade till Södra huset, halverade lokalytan och minskade sitt klimatavtryck.
 • Informationsutskick om digital tentamen 2023-02-09 Nu finns ett nyhetsbrev som handlar om allt som rör digital tentamen. Nyhetsbrevet kommer ut månadsvis och är riktat mot lektorer, studierektorer, kursansvariga, kursadministratörer och tentamensvärdar.
 • Utbildningskatalogen och planarkivet hämtas från ny källa 2023-02-08 Som ett första steg i att ersätta SISU med Albatross börjar börjar utbildningskatalogen och planarkivet hämtas från ny källa fr o m 15 februari.
 • Nu går det att genomföra digital tentamen med Inspera i tentamenssalarna 2023-02-08 Inspera är nu lanserat i de centrala tentamenssalarna. Det finns möjlighet till handledning, men var ute i god då det är stor efterfrågan på dessa handledningar. Det finns även mallar i Inspera med de rekommenderade inställningarna.
 • Prorektor Clas Hättestrand. Foto: Sören Andersson Kvalitetsdialoger som redskap för utveckling 2023-02-06 Områdenas kvalitetsrapporter och tillhörande dialoger är ytterst värdefulla eftersom de ger en direkt inblick i det praktiska kvalitetsarbetet.
 • Sofia Jedholm, avtalscontroller med fokus på hållbara inköp. Foto: Ilari Ohring Hallå där, Sofia Jedholm avtalscontroller hållbara inköp 2023-02-06 Klimat, miljö och hållbarhet står i fokus för Sofia Jedholm, ny avtalscontroller vid Ekonomiavdelningen.
 • IT-utrustning ska avvecklas via Avvecklingstjänsten 2023-02-06 För att säkerställa att uttjänt hårdvara avvecklas på ett säkert sätt, både ur ett informationssäkerhetsperspektiv och ett miljöperspektiv ska Avvecklingstjänsten användas.
 • Illustration forskningskommunikation. Örebro universitet Örebro universitet skapar pris på 100 000 kronor för kommunikation om forskning 2023-02-06 En forskare, journalist, författare eller representant för en organisation som kommunicerat forskning som påverkat debatten eller förändrat samhället kan få ett nyinstiftat pris om 100 000 kronor. Nomineringen är öppen till 28 februari.
 • Mirza Seleskovic. Foto: Annika Hallman Min arbetsplats: Helpdesk 2023-02-06 Borttappade lösenord, datorprogram som inte fungerar och felsökning av VPN. Mirza Seleskovic på Helpdesk är van vid att hantera de flesta frågor.
 • Universitetets klimatarbete, föreläsning på Fakultetsklubben 2023-02-03 Magnus Breitholtz, rektorsråd för miljö och hållbar utveckling, kl 17:30
 • Här är självstudiekursen i Athena som ska få bukt med ofrivillig plagiering 2023-02-03 Du som lärare kan enkelt med hjälp av en digital kursmodul i Athena stötta dina studenter till akademisk litteracitet och samtidigt synliggöra begreppet akademisk integritet.
 • Utlysning: Sök medel för Samverkans-Inlärningsverksamhet! 2023-02-03 Fler institutioner kan nu söka medel för att ingå i SU:s pågående Samverkans-Inlärningsprojekt (SILA). Institutionen får hjälp komma igång arbeta med den pedagogiska metoden SI-PASS där studenter ökar sina möjligheter till bättre studieresultat, lär sig att lära och samtidigt skapar ett kontaktnät av studiekamrater.
 • Ny tjänst för undertextning och transkribering – Tal-till-text 2023-02-02 Nu finns en tjänst för undertextning och transkribering tillgänglig, den heter Tal-till-text. Tjänsten är webbaserad och det finns stöd för flera olika språk.
 • Rekryteringsutbildning 2023-01-30 Att rekrytera kvalificerade medarbetare till både kärn- och stödverksamhet är en av universitets viktigaste processer. Vi ska följa de lagar och regler som gäller samt arbeta enhetligt och strukturerat med vår rekryteringsprocess. Utbildningen tar upp vad du ska tänka på inför, under och efter en rekrytering.
 • Online workshop: Tretton utmaningar vid distansutbildning 2023-01-27 Hur tydliggör man vilka utmaningar ditt lärosäte har vid utvecklingen av distansutbildning, och hur kan man adressera utmaningarna? Svaren på dessa frågor har tagits fram inom Blekinge Tekniska Högskolas distansprojekt.
 • Foto: Kvistholt Photography on Unsplash Riksrevisionen granskar skyddet för forskningsdata 2023-01-26 Underrättelseverksamheten mot universitet och högskolor har, enligt Säpo, ökat på senare tid. Därför ska Riksrevisionen granska hur lärosätena skyddar forskningsdata.
 • Astrid Söderbergh Widding. Foto: Eva Dalin. Rektor: Koldioxidneutralitet ambitiöst men realistiskt 2023-01-26 I december beslutade rektor om den reviderade klimatfärdplanen för perioden 2020-2040.Revideringarna fokuserar i huvudsak på specifika åtgärdsförslag för den kommande tvåårsperioden.
 • Nytt ramavtal - Safety and hygiene equipment, utensils and accessories 2023-01-25
 • Foto: Mostphotos Arrangera konferens – nya möjligheter och arbetssätt 2023-01-20 Ska du arrangera en konferens eller något annat evenemang? Då kan du vända dig till Akademikonferens som är universitetets samarbetspartner för arrangemang av professionella konferenser.
 • László Nagy Nemedi. Foto: privat. Hallå där... universitetets fastighetschef 2023-01-20 László Nagy Nemedi är fastighetschef vid Stockholms universitet sedan den 16 januari 2023. Närmast kommer han från motsvarande tjänst vid Polismyndigheten.
 • UHR:s minikonferens: Organisation och kultur inom distansutbildningsområdet 2023-01-20 Hur kan man främja en långsiktig utveckling av organisation och kultur inom distansutbildningsområdet vid universitet och högskolor? Ta del av åtta lärosätens utvecklingsprojekt som genomförts under 2022 — deras arbete, lärdomar och goda exempel.
 • Bidra till hållbar utveckling genom din undervisning 2023-01-20 Högskolepedagogisk fördjupningskurs med fokus på hur du kan undervisa för att bidra till hållbar utveckling. Med utgångspunkt i ett utvecklingsområde i din pedagogiska verksamhet lär du dig leda förändringsarbeten i en kollegial miljö.
 • Rektor Astrid Söderbergh Widding. Foto: Anna-Karin Landin Åtgärder för att hantera det nya AI-verktyget 2023-01-20 Det krävs en översyn av våra examinationsformer, där hemtentor måste kompletteras med andra typer av examination som utesluter användning av AI-verktyg.
 • Delta i SNS seminarier 2023-01-19 Under 2023 är Stockholms universitet medlemmar i SNS, Studieförbundet näringsliv och samhälle. Alla anställda kan delta i SNS seminarier under året.
 • Workshop: Formfokuserad språkundervisning — hur kan den utvecklas? 2023-01-18 Hur undervisar du i uttal, grammatik och om den exakta nyansen av ett ords betydelse? Ta ett nytt grepp om din språkundervisning baserat på högskolepedagogisk forskning. Delta i workshop skräddarsydd för språklärare i högre utbildning.
 • Workshop: Hjälp dina studenter fylla på ordförrådet 2023-01-18 Hur undervisar du för att dina studenter på bästa sätt ska kunna bygga ett stort receptivt och produktivt ordförråd? Skräddarsydd workshop för språklärare.
 • Workshop: Skapa effektiva läraktiviteter för läs- och hörförståelse 2023-01-18 Hur undervisar du för att dina studenter på bästa sätt kan lära sig de receptiva färdigheterna att läsa och lyssna? Vi diskuterar intensiv och översiktlig läsning och förhållandet mellan läsning och hörförståelse å ena sidan och ordförrådskunskap å andra sidan. Workshop för just språklärare.
 • EPPLE seminars Spring term 2023 2023-01-17 Environmental, Politics, Policy and Learning (EPPLE) presents seminars during spring semester 2023.
 • Träning hos SSIF i Frescatihallen våren 2023 2023-01-16 Anställda vid Stockholms universitet har möjligheten att gratis delta i gruppaktiviteter hos SSIF i Frescatihallen. Information om hur du kan delta och schemat för vårens aktiviteter.
 • Introduktionskurs till att undervisa i ett naturvetenskapligt ämne 2023-01-13 Inledande praktisk utbildning för dig som är doktorand och forskare inom naturvetenskapligt eller liknande ämnesområde med ingen eller liten erfarenhet av undervisning.
 • Kommunikationsnätverksträff 2023-01-12 En halvdag med inspiration och kunskap för alla som jobbar med kommunikation på SU.
 • Introduction to teaching Biology 2023-01-12 A practice-oriented education aimed at postgraduate students within the Biology section with little or no experience of teaching. An opportunity to develop basic skills and confidence in higher education teaching within biology.
 • Ny kurs ska ge bättre biologilärare 2023-01-12 Nu finns en skräddarsydd högskolepedagogisk kurs för doktorander som undervisar i biologi. Kursen ska göra oerfarna lärare tryggare i sin undervisning och hjälpa dem skapa "aha-upplevelser" bland studenterna.
 • Annika Ullman. Foto: Mimi Fredriksson/Stockholms universitet. ”Det är det oväntade som inspirerar” 2023-01-09 Professor Annika Ullman är ny ordförande i konsthallen Accelerators styrelse.
 • Stockholms universitet med i The Conversation 2023-01-03 Sedan 2019 är Stockholms universitet med i det digitala magasinet The Conversation där forskare skriver artiklar och kommenterar aktuella nyhetshändelser i världen.
 • Utbildning i BESTA-klassificering 2023-01-03 Den partsgemensamma lönestatistiken inom det statliga avtalsområdet baserar sig på klassificeringssystemet BESTA, befattningsgruppering för statistik i staten. BESTA-statistiken ska ge kunskap om vilka arbetsuppgifter som finns i staten och hur lönerna för dessa arbetsuppgifter ser ut. Vid Stockholms universitet används BESTA bl.a. som indelningsgrund i lönestatistiken i IVS och i samband med analyser av löneskillnader mellan kvinnor och män enligt diskrimineringslagen.
 • Kursanalys och kursutveckling 2023-01-02 Nya fördjupningskursen som ger dig verktyg för effektiv och autentisk kursutveckling. Du formulerar en projektplan där "curriculum mapping" tillsammans med så kallad agil studentvärdering fungerar som en grund för att utveckla kursen du väljer att arbeta med. Planen för kursens utveckling ska sedan "förhandlas" med kollegor, studenter och ledning vid din institution, fast inom ramen för vår kurs gör du det i ett avslutande rollspel. För universitetslärare.
 • Alla Brychka, forskare vid Institutionen för material- och miljökemi. Foto: Annika Hallman ”Det är skönt att kunna fokusera på att forska” 2022-12-28 Kemisten Alla Brychka och hennes kollega Serhii lämnade Ukraina samma dag som kriget bröt ut i februari. Nu forskar de vid Institutionen för material- och miljökemi.
 • Min telefon - webbtjänst för administration av din anknytning 2022-12-21 Med hjälp av webbtjänsten Min telefon kan du enkelt administrera din telefonanknytning när du vill och var du vill.
 • Åtkomst till ärendehanteringssystemet begränsad till inom Sverige 2022-12-21 Sedan den 21 december går det inte att nå ärendehanteringssystemet utanför Sveriges gränser om en inte använder VPN. Studenter som befinner sig utanför Sverige kan skicka e-post för att skapa ärenden.
 • Internationella forskare och doktoranders bostadsbehov 2022-12-20 För att utveckla bostadsverksamheten för internationella forskare och doktorander har en kartläggning genomförts vid Stockholms universitet.
 • Stockholms universitets kursdeltagare samlade framför Europaparlamentet i Bryssel. Foto: privat. EU-kurs för forskare i Bryssel 2022-12-20 I slutet av november höll universitetsalliansen Stockholm trio en EU-kurs i Bryssel för 18 forskare från Stockholms universitet, KTH och Karolinska Institutet.
 • Upphandlingsplan Q1 - Q4 2023 2022-12-16 Inköps- och upphandlingssektionen har tagit fram en upphandlingsplan för ramavtal. Planen omfattar de ramavtalsupphandlingar med befintliga avtal och som vi har för avsikt att påbörja upphandlingsarbetet med under 2023. Vi har delat in dem efter vilket kvartal vi har planerat att påbörja arbetet men det kan ske förändringar i planen.
 • Rapport från projektet december 2022 2022-12-15 Här hittar du Inspera-projektets rapport för december 2022
 • Förändrade rutiner vid utebliven inleverans av e-handelsorder som påverkar fakturamottagare 2022-12-14
 • Utbildning för handläggare i rekryteringssystemet ReachMee 2022-12-13 Alla rekryteringar handläggs i systemet ReachMee, version 9; från att skapa annons, publicera annons och urvalsprocess till kommunikation med sökande.
 • Vem vill du ge priset Årets lärare? 2022-12-13 Har du en kollega som gör framstående pedagogiska insatser? Med en nominering till det pedagogiska priset — Årets lärare 2023 har du chansen att lyfta fram och premiera just din kollega.
 • Universitetets avtalskatalog byter utseende och länkar 2022-12-09 Ekonomiavdelningen förvaltar Stockholms universitets avtalskatalog. Den digitala katalogen innehåller information om universitetets avtal och ramavtal, hur man beställer från dessa avtal, vilka leverantörer som är upphandlade och hur man kommer i kontakt med dem. Den tidigare katalogen låg i upphandlingssystemet Mercell TendSign, som varit länkad till SU:s hemsidor.
 • Förändring i mediabank och e-postverktyg 2022-12-09 Den 12 december uppdateras universitetets produktionsverktyg, mediabank och e-postverktyg och byter utseende. Äldre produktioner är åtkomliga till och med juni 2023.
 • Information från Egencia 2022-12-09 Information från Egencia som berör resenärer samt de som bokar resor.
 • Foto: Ingmarie Andersson Reviderad besluts- och delegationsordning 2022-12-09 Rektor har beslutat att revidera besluts- och delegationsordningen för Stockholms universitet, och universitetsdirektören har beslutat att revidera vidaredelegationerna till avdelningschefer inom förvaltningen.
 • Viktiga hållpunkter för införande av Inspera 2022-12-06 Införandet av Inspera som verktyg för digital examination pågår för fullt. Här finns några viktiga hållpunkter och datum att förhålla sig till i samband med bytet till Inspera. 
 • Exia begränsat till att användas inom Sverige 2022-12-05 Tentamenstjänsten Exia, som är under avveckling, har begränsats så att det bara går att använda inom Sverige eller med VPN.
 • Utbildning för administratörer i SISU 2022-12-05 I utbildningsdatabasen SISU hanteras kursplaner och utbildningsplaner för utbildningsprogram på grund- respektive avancerad nivå. Dessutom finns stöd för att lägga in forskarkurser. Det är även i SISU det årliga utbildningsutbudet läggs in.
 • Genomför forskarstudierna i tid och må bra på vägen – kurser till stöd för doktorander 2022-12-02 Kurserna genomförs våren 2023 och syftar till att stärka och stödja doktorander att leda sig själva samt att hantera höga prestationskrav och stress. Vidare syftar kurserna till att tillhandahålla doktorander produktivitets- och stresshanteringsverktyg samt ge möjlighet till utbyte med andra doktorander.
 • Problem med förnyelse av SPSS-licenser 2022-12-02 Förnyelsen av SPSS-licenser är försenad, vilket innebär att ingen har kunnat använda SPSS sedan igår. Nya licensnycklar har kommit och IT-avdelningen jobbar nu på att distribuera dem till berörda så snabbt som möjligt.
 • Suzanne Rosendahl. Foto: P.G. Carlsson Enkät: Hur blir du pigg i mörkret? 2022-11-30 Vinterhalvåret har kommit och med det mörkret, vad kan man göra för att hålla sig pigg? Några medarbetare delar med sig av sina tips.
 • Nytt ärendehanteringssystem på gång 2022-11-30 Under 2023 kommer universitetet att byta ärendehanteringssystem. Det nya systemet har många fördelar, bland annat ett modernare gränssnitt och en integrerad självbetjäningsportal samt enklare formulärhantering.
 • Pubkväll med boktips inför julen 2022-11-30 med Go'kvälls boktipsare Johanna Lundin
 • Karin Tegfjord. Foto: privat. Hallå där… Universitetets IT-chef 2022-11-29 Karin Tegefjord är IT-avdelningens nya chef, men som tillförordnad chef har redan hunnit prova på jobbet. Till universitetet kom hon för tre år sedan efter närmare 20 år i myndighetsvärlden.
 • Rektor Astrid Söderbergh Widding. Foto: Anna-Karin Landin Ny regering, budgetpropositon och Tidöavtal 2022-11-28 Än så länge vet vi inte mycket i detalj om den politik som är att vänta, men klart är att regeringen tycks vilja styra om utbildnings- och forskningspolitiken på många sätt.
 • Workshop: Att läsa kreativt och kollektivt 2022-11-22 Vad förstår vi när vi konfronteras med en kontextlös och svårbegriplig text? Hur gör vi för att försöka förstå bättre? En workshop om akademiskt läsande där vi med utgångspunkt i texter från olika ämnen och genrer reflekterar över hur vi skapar förståelse i vår egen läsning. En möjlighet för dig som universitetslärare utforska hur lästekniker påverkar förståelsen, så att du bättre kan stödja dina studenter att utvecklas som läsare av akademiska texter.
 • Viktigt gällande passerkort 2022-11-21 Ditt passerkort är personligt och får inte lånas ut eller lämnas över till någon annan.
 • Vägledarinfo – ett nyhetsbrev från Studentavdelningen 2022-11-18 Välkommen till Vägledarinfo – nyhetsbrevet för dig som jobbar med studentadministration vid Stockholms universitet. Med detta månatliga brev vill vi informera om Studentavdelningens aktiviteter m.m. till institutionerna så att ni är uppdaterade om allt från ändrade öppettider till aktuella seminarier och alltid har korrekt information.
 • UL2 Bas öppnar dörren till flexiblare kompetensutbildning för SU:s lärare 2022-11-16 Universitetslärarutbildning 2 Bas är universitetets nya flexibla högskolepedagogiska fortsättningskurs för just universitetslärare. Ett kurskoncept med stora valmöjligheter kring intresseområde och till fördjupad kunskapsutveckling för både dig som lärare och din institution.
 • Konferenslokaler i Albano 2022-11-16 Ska du arrangera en konferens, seminarium, workshop – eller annat evenemang? I Albano finns lokaler för sällskap mellan 10–80 personer beroende på tillställning.
 • Parkera till personaltaxa 2023 2022-11-15 Nya parkeringstillstånd som gäller från 1 januari 2023 finns nu för beställning. Kom ihåg att tillståndet behöver klistras fast, synligt i bilens framruta.
 • Vi pratar "Självständigt arbete redan från början" 2022-11-15 Hur ser du på ”självständighet” i självständigt arbete? På vilka sätt förbereds studenter att skriva självständigt arbete? Kom samtala med oss om ny modell som hjälper våra studenter i mål med sin utbildning.
 • Jessika van der Sluijs, dekanus för Juridiska fakulteten. Foto: Niklas Björling Till frågan om etikprövning 2022-11-14 Inom Stockholms universitet ska vi fortsätta att utveckla rutiner för den etikprövning som behövs för att forskningen inte ska skada enskilda.
 • Sanktioner p.g.a. konflikten mellan Ryssland och Ukraina 2022-11-14 På grund av konflikten mellan Ryssland och Ukraina har EU infört sanktioner i offentligtupphandlade avtal.
 • Ett femtiotal medarbetare från Civis-lärosätena träffades i Stockholm för planering av kommande fallstudier. Foto: Louise Thanem Wallenberg Ökat fokus på forskning inom Civis 2022-11-11 Den europeiska universitetsalliansen Civis har ambitiösa planer för samarbeten inom både utbildning och forskning. Under en vecka samlades deltagarna i Stockholm.
 • Workshop: Digital examination — kunskapsbedömningar på varierade sätt i Inspera 2022-11-11 Här uppmärksammar vi digitala examinationsformer och möjliga lösningar att använda varierade uppgiftstyper i Inspera för olika kunskapsbedömningar. Var med och diskutera möjligheter och hinder med olika examinationsformer.
 • Foto: Ingmarie Andersson Så påverkar statsbudgeten Stockholms universitet 2022-11-10 Regeringens budget för 2023 innehåller inga större nyheter för Stockholms universitet, förutom att en särskild satsning görs på universitetets sjukhusfysikerutbildning.
 • Grundutbildning för arbetsmiljöombud – två heldagar 2022-11-08 Syftet med utbildningen är att ge deltagaren de kunskaper som hen behöver för att ta sig an rollen som arbetsmiljöombud.
 • AW på Fakultetsklubben 2022-11-08 för medlemmar med gäster onsdag 9/11 kl 17-20
 • Försening av upphandling av tryckeriavtal 2022-11-03 Detta berör dig som beställer trycksaker från bland annat produktionsverktyget. Upphandling av nytt avtal med tryckerier pågår men är tyvärr ytterligare försenad och det finns i nuläget inget datum då det beräknas vara klart. Frågor gällande upphandlingen hänvisas till inköpsavdelningen.
 • Foto: Mostphotos Oredlighet och etikprövning – så funkar det 2022-11-01 Som forskare behöver du förhålla dig till flera olika regelverk och det är inte alltid helt lätt att navigera kring exempelvis oredlighet, avvikelser från god forskningssed eller etikprövningar.