Åsa Borin
Åsa Borin. Foto: Rickard Kilström

Efter att Eino Örnfeldt i våras slutade som universitetsdirektör vid Stockholms universitet och blev generaldirektör för Universitets- och högskolerådet har biträdande universitetsdirektör och planeringschef Åsa Borin varit tillförordnad universitetsdirektör. Nu är det klart att Åsa Borin den 1 september tillträder som ny universitetsdirektör och chef för universitetsförvaltningen vid Stockholms universitet.

I ett blogginlägg skriver rektor Astrid Söderbergh Widding att ”avgörande för beslutet har varit den kompetens Åsa visat och det grundmurade och starka förtroende hon åtnjuter i verksamheten, i kraft av sin djupa kunskap om universitetet”.

Åsa Borin ingår sedan flera år i universitetsledningen.

Hur känns det att bli universitetsdirektör?
– Det känns spännande och jag är väldigt glad över det förtroende som visats mig. Samtidigt är det naturligtvis lite pirrigt. Men jag känner mig trygg med att lösa uppdraget tillsammans med alla kompetenta medarbetare och då inte minst alla avdelningschefer i förvaltningen.

Vilka frågor kommer du att ägna dig mest åt?
– Något jag värnar om är samarbete. Jag tycker att det är väldigt viktigt att utveckla samarbetet inom förvaltningen men naturligtvis även mellan förvaltningen och kärnverksamheten. Vi är en myndighet där alla kuggar behövs för att kunna driva vår kärnverksamhet – utbildning, forskning och samverkan.
Ledstjärnan för ekonomiprojektet är förenkla, förbättra och förtydliga vilket också är en viktig ledstjärna för hela verksamhetsstödet. Att genom långsiktigt, kontinuerligt arbete verka för ett sammanhållet starkt förvaltningsstöd till institutionerna är viktigt.

Vilka är de främsta utmaningarna för den centrala förvaltningen?
– Universitetet står inför ett antal utmaningar vilka också är den centrala förvaltningens utmaningar.

  • Arbetet med ekonomi i balans. I ett mer pressat ekonomiskt läge är det än viktigare med transparens och nära dialog. I uppdraget ekonomi i balans finns ett besparingskrav på förvaltningen vilket kräver ett gemensamt arbete inom förvaltningen.
  • Införandet av det nya ekonomisystemet från årsskiftet kommer att kräva ett intensivt arbete både av förvaltningen och på institutionsnivå. Även här är det avgörande att vi arbetar tillsammans.
  • Lokalförsörjningen och de ökade lokalkostnaderna. Vi börjar nu ta våra nya lokaler i Albano i bruk vilket är väldigt glädjande. Samtidigt behöver vi jobba med lokaleffektiviseringar för att begränsa de ökande lokalkostnaderna.
  • IT-utvecklingen är en annan viktig fråga inte minst utifrån det digitaliserade arbetssätt som corona burit med sig. I och med det ekonomiska läget kommer det att krävas tydliga prioriteringar.

Är några organisationsförändringar på gång?
– En förändring som är på gång inom universitetet är den föreslagna omorganisationen av lärarutbildningen. Det kommer att medföra någon mindre justering inom förvaltningen. I övrigt är det inte några organisationsförändringar planerade inom förvaltningen. De förändringar som tidigare genomförts såsom bildandet av Kommunikationsavdelningen och förändringen till Avdelningen för forsknings- och samverkansstöd behöver få tid att sätta sig.

Hur länge har du varit vid Stockholms universitet?
– Jag började mina studier vid Stockholms universitet våren 1983 med att läsa Miljövård 20 poäng (numera 30 högskolepoäng) och sedan började jag Kemistlinjen höstterminen 1983. Efter kemistlinjen fortsatte jag med doktorandstudier i biokemi och disputerade våren 1995. Efter det har jag varit anställd i olika roller vid universitetet – som studievägledare, utbildningsledare, kanslichef, planeringschef, biträdande universitetsdirektör och nu från första september universitetsdirektör.

Varför har du valt att stanna kvar vid universitetet?
– Jag trivs väldigt bra vid Stockholms universitet och har fått möjligheten att utvecklas inom universitetet. Jag har mötts av en kultur där man tar tillvara alla goda krafter, en icke hierarkisk kultur där man lyssnar på varandra för verksamhetens bästa. Det är en kultur som jag vill värna och som gjort att jag funnit mig väl tillrätta vid universitetet. En viktig del i att vara chef är att vara kulturbärare och genom sitt agerande verka för den kultur som ska prägla verksamheten.

Vad gör du på fritiden?
– Jag umgås med min familj och tycker mycket om att vara ute i naturen. Jag tränar gärna och ser fram emot att komma tillbaka till träning på plats i stället för digitala träningspass som jag hållit i gång med det senaste året.

Rektorsråd för öppen vetenskap

Rektor har även tagit beslut att tillsätta ytterligare en chef inom centrala förvaltningen och att utse ett rektorsråd.Wilhelm Widmark får från och med 1 september ett nytt uppdrag vid sidan av sin anställning som överbibliotekarie, som rektorsråd för öppen vetenskap. Rektorsråden är rektors särskilda rådgivare i strategiskt prioriterade frågor för universitetet.

Ny ekonomichef vid universitetet

Den 1 september tillträder också Agneta Pantzare som ny ekonomichef. Hon kommer närmast från motsvarande post vid Polisregion Stockholm.

Läs även rektors blogg.