Milena Podolšak på cykeltur till Mariefred.
Milena Podolšak på cykeltur till Gripsholms slott i Mariefred. Foto: Privat


Skälen är flera bakom initiativet.
– Jag har själv börjat cykla på landsvägar i grupp och känner att detta är det bästa sättet att testa hur det är att cykla längre distanser. Sen saknar jag en mötesplats för anställda vid universitetet utöver min egen institution och vill gärna träffa folk från andra fakulteter. Jag tycker också att informella mötesplatser behöver skapas underifrån, med hjälp av olika aktiviteter och människor, säger hon.

Inspirerad av frivilliga aktiviteter

Det var i universitetets nyhetsbrev för medarbetare som Milena Podolšak läste om de frivilliga aktiviteter som har ordnats av och för medarbetare vid universitetet under pandemin och det gav henne idén att själv kunna bidra.
– Cykelutflykter kan vara så mycket mer än umgänge och fysisk aktivitet. De är särskilt riktade mot våra internationella kollegor, som också inkluderar mig, jag kommer från Serbien. Att cykla är ett fantastiskt sätt att lära känna Stockholm, träffa nya bekanta och förhoppningsvis nya vänner, byta erfarenheter och få tips och råd om precis vad som helst.
Vart kommer cykelutflykterna att gå?
– Tanken är att köra två typer av utflykter, en lite lättare och en något svårare. De lättare innebär lite lugnare tempo så att alla, oavsett erfarenhet eller utrustning, kan delta. Dessa utflykter ska också funka som guidade turer i Stockholm. Det handlar om kortare sträckor, högst 25 km, med flera pauser och möjlighet att ändra planerna om deltagarna känner sig trötta eller ser ett lockande fikaställe.
– De längre och något tuffare turerna är för de medarbetare som redan cyklat längre distanser eller känner sig redo att börja göra det. Några destinationer som jag planerar är till exempel Tyresö, Nynäshamn och Sigtuna, och från vissa platser tar vi pendeltåget tillbaka.  
Hur van ska man vara vid att cykla för att kunna hänga med?
– För de kortare sträckorna behöver man kunna cykla 15–25 km. Eftersom vi cyklar i ett lugnare tempo betyder det att man inte behöver vara vältränad. Om man kan cykla längre än till sin lokala mataffär så går det att hänga med. Dessa utflykter tar max fyra timmar, med två långa pauser och självklart kan vi sänka tempot om det blir svårt för någon. Det viktiga är att cykla som en grupp. Hur fort man kommer fram är helt irrelevant.

Bra med bekväm cykel

– När det gäller de längre och tuffare sträckorna är det antagligen lättare än det låter. Jag är själv ingen vältränad cyklist och håller dessutom på att komma tillbaka i form efter några års paus. Alla som kan cykla 20 km kan också cykla 40 och kanske även 60 km, om de ser till att hitta rätt tempo och ta ordentliga pauser. Men när det gäller längre cykling behöver man också tänka på utrustningen. Cykeln ska vara bekväm och det är bra att ha cykelbyxor med vaddering. En annan viktig sak när man cyklar utanför innerstaden är att kunna byta eller laga däck om det blir punktering. Där kan jag själv hjälpa till, så klart.
Vad hoppas du att cykelutflykterna kan leda till?
– Nyupptäckt fritidsaktivitet och mycket skratt!

Cykelutflykterna äger rum på lördagar med start den 18 september. Läs mer:
https://www.su.se/svefler/om-oss/evenemang/h%C3%B6stcykling-f%C3%B6r-medarbetare-vid-su-1.571483

För mer information om cykelutflykterna kontakta: milena.podolsak@su.se

Läs artikeln om medarbetare som ordnar friskvårdsaktiviteter för kollegor: ”Vill du yoga, träna, promenera – här finns entusiasterna att ta rygg på”.