Vad som händer är att väteperoxiden och kaliumjodiden i reaktionen bildar vatten och syre, förklarar Annika Andersen. Genom att syret bildas i diskmedel blir det bubblor. Den gula färgen kommer från joden.

Annika går fjärde året på masterprogrammet i analytisk kemi. En vanlig fråga bland besökarna är vad man kan jobba med efter studierna. Då brukar hon exemplifiera med sin sommarpraktik.

– Jag jobbade på Beckers. Jobbet innebar att jag gjorde rutinkontroller av produktionen och analyser när något i processen hade gått fel med hjälp av de metoder vi får lära oss på programmet, till exempel gaskromatografi och infrarödanalyser.

Kemiintresset har hon haft sedan gymnasiet. ”Allt är kemi!” utbrister hon entusiastiskt. Om Stockholm som studentstad har hon också mycket gott att säga.

– Det är en trevlig atmosfär på campus och det finns mycket att göra vid sidan av studierna. Då menar jag inte bara på stan utan även i studentlivet.

Varför ska man läsa juridik på just Stockholms universitet?

Mario Ishak går på Rinmangymnasiet i Eskilstuna och vill gärna jobba med affärsjuridik i framtiden.

– Jobbet som affärsjurist involverar ekonomi och pengar. Jag vill begripa den roll pengar spelar i samhället. Juridik är spännande, det vore häftigt att kunna behärska det här med rätt och fel och lagen, säger han.

Tre av de vanligaste frågorna som studentambassadören Lori Holmquist får om juristprogrammet är hur en vanlig dag på juristprogrammmet ser ut, hur hög antagningspoäng det är och vilka fördelar det finns med att plugga juridik i Stockholm till skillnad från Uppsala eller Lund. Hur en dag ser ut beror lite på vilken kurs på programmet det gäller, men generellt kan man säga att det är ganska lite obligatorisk undervisning vilket innebär att juriststudenterna måste ta mycket eget ansvar att verkligen plugga.Fördelarna med Stockholm då?

– Vi har närmare till arbetslivet och de bästa lärarna tycker jag. Och sen har vi tenta efter varje kurs. Vi tentar inte av en hel termin, säger Lori Holmquist.

– En juristutbildning är ett säkert kort på arbetsmarknaden, och arbetsmarknaden för en jurist är bred. Själv vill jag helst jobba som åklagare eller försvarsadvokat. Jag vill jobba med människor som har råkat illa ut och polisarbete verkar spännande!

Hur stora är klasserna på universitetet?

Studentambassadören Kim Wallberg står vid samhällsvetarnas monter. Hon får många frågor om antagningspoäng och studentliv samt om hur studierna går till. Att man läser en kurs i taget och inte flera parallellt är nytt för många av de besökande gymnasisterna. Många undrar också hur stora klasserna är och om det är svårt att få kompisar.

Själv läser hon psykologprogrammet. Vad hon ska göra när hon är klar har hon inte bestämt ännu. Kanske arbetsorganisation. Utbildningen är bred och öppnar för många olika vägar i arbetslivet.

– Det är spännande att lära sig förstå hur människor fungerar. Man lär sig att relatera till det man ser omkring sig och man lär sig att få sin omgivning att må bättre vilket känns meningsfullt, säger Kim Wallberg.

“Lärare är det viktigaste jobbet som finns”

Vid humanistiska fakultetens monter står Emma Lindhagen, amanuens vid Institutionen för Mellanösternstudier. Det visar sig att hon och besökaren Maja Sarenbrant, som går på Kulturama i Hammarby Sjöstad, har samma framtidsplaner – att jobba som lärare. Emma hoppas kunna hitta en skola där hon kan undervisa i sina två huvudämnen arabiska och engelska. Maja vill bli samhällskunskapslärare.

– Min samhällskunskapslärare var helt fantastisk! Samhällskunskap handlar om framtiden och om frågor som demokrati och miljö. Jag vill skapa debatt i klassrummet och få ungdomarna att ifrågasätta sig själva.

Maja håller på med teater vilket hon tror kan vara en fördel i läraryrket. Hon har inget emot att synas och är bra på att väcka folks intresse för olika frågor och att locka dem till skratt.

– Lärare är ett sorgligt underskattat jobb. I själva verket är det ju det viktigaste jobbet som finns!

Läs mer här om SACO studentmässa i Älvsjö.