Sextiotalet forskare och tolv illustratörer medverkar i boken.


Nu i dagarna kom boken Forskardrömmar – Berättelser för nyfikna barn ut. Här möter läsaren drygt sextio forskare och får veta hur deras intresse för forskning och att lära sig mer växte fram då de var barn. Vi får möta både forskare som är aktiva idag och namn ur vetenskapshistorien som Lise Meitner, Carl von Linné och Sonja Kovalevsky. Varje berättelse innehåller även en vacker illustration av forskaren som barn av någon av de tolv illustratörer som medverkar. Bokens främsta målgrupp är barn men kan rekommenderas oavsett ålder.

Bakom boken står Sveriges unga akademi och förlaget Fri Tanke. Initiativet kom från Steffi Burchardt och Robert Lagerström som är ledamöter i Sveriges unga akademi, och med inspiration från boken Godnattsagor för rebelltjejer. Tanken är att bredda bilden av forskare och vad man kan forska på, så fler barn ska våga drömma om att bli forskare. Ambitionen är även att bidra till breddad rekrytering till högskolan.

”Den största ära man kan tänka sig”

Illustration: Emilia Dziubak
Jenny Larsson. Illustration: Emilia Dziubak

En forskare som finns med i boken är Jenny Larsson, professor i baltiska språk vid Stockholms universitet.
Hur känns det att vara med i boken?
– Att få vara med i en bok som ska sättas i händerna på barn och unga är ju den största ära man kan tänka sig. Det betyder mer för mig än alla akademiska utmärkelser och priser man kan få. Och just därför känns det också fint att kunna berätta om min lite ovanliga bakgrund och visa att inte alla forskare är stöpta i samma form.
Vad har du för tips till barn som vill bli forskare?
– Låt inte de vuxna bestämma vem du ska vara, utan följ bara din egen väg utan att lyssna på alla råd om vad du borde göra eller hur du borde vara. Om jag hade låtit de vuxna bestämma hade jag aldrig fått låna hem alla besynnerliga böcker eller börja plugga en massa onödiga och utdöda språk!

”Fortsätt att vara nyfiken”

Illustration: Hannes Svensson
Victor Galaz: Illustration: Hannes Svensson

Victor Galaz, docent i statsvetenskap och biträdande föreståndare för Stockholm Resilience Centre, berättar också om sina barndomsdrömmar om forskning.
Hur känns det att vara med i boken?
–  Otroligt hedrande och väldigt roligt. Det känns fint att kunna dela med sig av sin historia till andra och beskriva vad som driver ens arbete.
Vad har du för tips till barn som vill bli forskare?
- Fortsätt att vara nyfiken! Fråga, ta reda på saker, hitta det ämnet som du verkligen brinner för. Och var stolt över saker som du faktiskt vet och kan.

Fler forskare i boken med koppling till Stockholms universitet är Sonja Kovalevsky, Åsa Wikforss, Karin Helander, Sara Danius, Ebba Witt Brattström och Elinor Ostrom.