Medarbetare mottar utmärkelsen ur rektor Astrid Söderbergh Widdings hand.
Årets ceremoni samlade hela tre årskullar medarbetare som fick motta utmärkelsen av rektor Astrid Söderbergh Widding. Foto: Rickard Kilström
 

Ceremonin inleddes med att rektor Astrid Söderbergh Widding i ett tal tackade de 120 närvarande medarbetarna för deras arbetsinsatser.

– Den som inte varit nitisk och redlig göre sig inte besvär, sa hon och raljerade med det dygdiga begreppet. Men, påpekade hon, orden är varken en tom fras eller något som kan tas för givet. En ansvarsfull förvaltning måste alltid eftersträvas.

Hon påminde också om de grundläggande akademiska kärnvärdena autonomi, akademisk frihet, rättvisa och integritet, som innebär ett fortlöpande ansvar – inte minst under den samhällskris som vi nu lever i och som sätter universitetet på ständigt nya prov.

Utmärkelsen ”För nit och redlighet i rikets tjänst” (NOR) instiftades 1803, i fyra olika storlekar i både silver och guld. Sedan 1973 består utmärkelsen av en guldmedalj, och sedan 1998 av ett urval av flera föremål. Utmärkelsen tilldelas den som varit statligt anställd i 30 år eller har varit anställd i 25 år vid pensionsavgång.

Några medarbetare som tog emot utmärkelsen NOR
 

Camilla Bardel. Foto: privat
Camilla Bardel. Foto: privat

Camilla Bardel, professor i moderna språk med didaktisk inriktning, Institutionen för ämnesdidaktik

Vad betyder utmärkelsen för dig?
– Det var ett roligt besked att jag skulle få den, samtidigt som jag blev förvånad över hur fort tiden har gått.

Varför har du stannat så länge vid Stockholms universitet?
– Jag började mina studier vid SU och var anställd redan under studietiden, som amanuens. Har varit på några andra arbetsplatser men alltid kommit tillbaka, eftersom jag känner mig hemma på SU och i Stockholm.

Vilken gåva har du valt?
– Herrklockan. Den är snygg och användbar.
 

Tom Britton. Foto: Niklas Björling
Tom Britton. Foto: Niklas Björling

Tom Britton, professor i matematisk statistik, Matematiska institutione

Hur känns det att ha jobbat för staten i 30 år?
– Vid ett sådant här tillfälle tänker man ju till att man inte är helt nyanställd. Jag har varit med ett tag och växt ihop med universitetet, vilket jag uppskattar. Jag är lite av en lagspelare så SU har blivit mitt lag. Förutom SU har jag ett par år från Postverket och fem år vid Uppsala universitet också.

Varför har du stannat så länge vid Stockholms universitet?
– Jag var på väg bort för några år sedan, till KI, men kände att den akademiska friheten vid SU är något jag värderar högt. Även om jag har varit länge vid universitetet så har jag haft ändrade roller över tid. Först doktorand, sedan professor, prefekt och nu sektionsdekan med ansvar inom fakulteten. Det är positivt, att arbetsuppgifterna har förändrats under tidens gång.

Vilken gåva har du valt?
– Klockan, mest för att det är något man använder. Jag är mer för bruksvaror än prydnadsföremål.
 

Mia Söderbärj. Foto: privat
Mia Söderbärj. Foto: privat

Mia Söderbärj, kommunikationsansvarig, IT-avdelningen

Vad betyder den här dagen för dig?
– Det känns speciellt, och lite overkligt att ha jobbat i trettio år, så gammal är man väl inte? Men jag är stolt över att bidra till samhällsnyttan och att i någon mån bidra i arbetet med att får ut bra forskare och duktiga studenter.

Vad är det som gör Stocksholms universitet till en så bra arbetsplats?
– Jag gled in på ett bananskal till ekonomienheten för drygt trettio år sedan. Den stora dragningskraften är den kreativa och dynamiska miljön. Och att det är en så stor arbetsplats. Jag har jobbat både på institution och i förvaltningen. Det känns som att jag har haft många olika jobb i stället för samma arbetsgivare.

Vilken gåva har du valt?
– Medaljen. Det är den enda guldmedalj jag kommer att få. Man kan skoja om ”nit och redlighet”, det låter så formellt och lite otidsenligt, men det är fint att traditionen finns kvar.


Läs mer om utmärkelsen NOR